Ανατριχιαστικές εικόνες από τη στιγμή του σεισμού – Τρέμουν το μεγάλο ρήγμα του Αγίου Ανδρέα (βίντεο)

– Το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα “γεννά” δεκάδες μετασεισμούς
– Mετά τα 6,1 Ρίχτερ που ταρακούνησαν την Καλιφόρνια φοβούνται νέο μεγάλο σεισμό
– Δεκάδες τραυματίες, σημαντικά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση της περιοχής

Δεκάδες τραυματίες και τεράστιες ζημιές άφησε πίσω του ο μεγάλος σεισμός που ταρακούνησε την πόλη Νάπα αλλά και ολόκληρη την βόρεια Καλιφόρνια.
Δύο ενήλικες και ένα παιδί νοσηλεύονται στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση, ανακοίνωσαν οι δημοτικές αρχές της πόλης Νάπα, της διάσημης περιοχής παραγωγής κρασιού στη βόρεια Καλιφόρνια.
Ο σεισμός των 6,1 Ρίχτερ, είναι ο μεγαλύτερος που έχει χτυπήσει την περιοχή τα τελευταία 25 χρόνια.

Όμως μετά τον σεισμό ο μεγαλύτερος εφιάλτης ήταν οι φωτιές που ξέσπασαν από την διαρροή αερίου.
Τουλάχιστον 87 άτομα έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο της περιοχής, με τους περισσότερους να φέρουν ελαφρά τραύματα.
Προβλήματα όμως εντοπίζονται και στο σύστημα ηλεκτροδότησης στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το επίκεντρο του σεισμού, με αποτέλεσμα περίπου 50.000 κάτοικοι να έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στις περιοχές Νάπα, Σόνομα και Σάντα Ρόζα.

 


To διάσημο ρήγμα του Αγίου Ανδρέα

Πρόκειται για μια ρωγμή μήκους 1.300 km που διατρέχει την κεντρική Καλιφόρνια και είναι η αιτία πολλών μεγάλων σεισμών. Το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα βρίσκεται εκεί όπου δύο μεγάλες πλάκες της Γης κινούνται παράλληλα η μία με την άλλη(πλάκα Ειρηνικού &πλάκα Β.Αμερικής) Σε αυτή την περιοχή θεωρούν οι επιστήμονες «Πολύ υψηλό» και τον κίνδυνο ενός σεισμού μεγαλύτερου των 7 Ρίχτερ, μέχρι το έτος 2030. Το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα, στην Καλιφόρνια, περνά από κατοικημένες περιοχές όπως το Σαν Φρανσίσκο και το Λος Άντζελες, και παραμένει «μπλοκαρισμένο» από το 1957.