Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου – 25/08/2014

Οι αντιδράσεις στο κυβερνητικό νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις ακινήτων από κόμματα και πολίτες, αλλά και η αποστολή απειλητικών επιστολών σε πολιτικούς αρχηγούς για το θέμα, η συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας και τα όσα αναφέρει για τη δημόσια υπηρεσία και η επικείμενη παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Τ. Ερντογάν στα κατεχόμενα με προπομπό το ερευνητικό σκάφος«Μπαρμπαρός» είναι τα κύρια θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας.

H «Αλήθεια», υπό τον κύριο τίτλο «Η δημόσια υπηρεσία είναι γεμάτη δούκες, πρίγκιπες και βασιλείς», φιλοξενεί το β` μέρος της συνέντευξης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, στην οποία ο Πρόεδρος αναφέρει ότι έρχεται ο διορισμός του Επιτρόπου Μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας και η δημιουργία τριών υφυπουργείων. Αλλού αναφέρεται σε παρεμβάσεις του Αρχιεπισκόπου για τις εκποιήσεις, ο οποίος κάλεσε όλους σε παραγωγικές συζητήσεις για να γίνει το νομοσχέδιο νόμος του κράτους ενώ εισηγήθηκε προσωρινή εξαίρεση των στεγαστικών δανείων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι Κυπριακό, οικονομία και Επίτροπος θα βρεθούν στην ατζέντα της συνάντησης Αναστασιάδη – Γιούνκερ το Σάββατο στις Βρυξέλλες.

Η «Σημερινή», στο κύριο θέμα της με τίτλο «Μήνυμα ελήφθη για απειλητικές επιστολές», γράφει πως με τη δέουσα σοβαρότητα αντιμετωπίζονται οι απειλές, μέσω επιστολών προς πολιτικούς αρχηγούς, της νεοφανούς οργάνωσης «Ένοπλη Ομάδα Απόδοσης Δικαιοσύνης», τις οποίες αποκάλυψε η εφημερίδα. Δια των επιστολών η οργάνωση απειλεί με αίμα σε περίπτωση που τα κόμματα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις. Αλλού αναφέρεται σε κοινοβουλευτικό «πόλεμο» με στόχο την πλήρη αποκάλυψη στοιχείων για τις αντιμισθίες και ωφελήματα Επιτρόπων και Συμβούλων ενώ ο Γενικός Ελεγκτής ξεσκονίζει το θέμα. Αλλού γράφει ότι θέρισαν την πρώτη φυτεία κάνναβης στην Κύπρο και ότι για πρώτη φορά μετά από μισό αιώνα, τόσοι πολλοί νέοι ασχολήθηκαν σε χωράφι με το θερισμό.

Ο «Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Προπομπός το “Μπαρμπαρός”, γράφει ότι ο Τούρκος νεοεκλεγείς Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πριν από την επίσκεψή του στα κατεχόμενα, που χρονικά τοποθετείται την 1η Σεπτεμβρίου, στέλνει στην περιοχή το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός». Σε άλλο θέμα γράφει ότι το σκληρό πάρε-δώσει για το θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει τις εκποιήσεις ακινήτων έχει στην ουσία ολοκληρωθεί και ότι σήμερα αναμένεται οι εισηγήσεις της αντιπολίτευσης που έγιναν αποδεκτές να οδηγηθούν στη Βουλή υπό τη μορφή τροποποιήσεων. Αλλού γράφει ότι τέσσερις μήνες μετά την πολυδιαφημιζόμενη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για λήψη μέτρων με στόχο τη βελτίωση της τηλεφωνικής εξυπηρέτησης των πολιτών, καμιά ουσιαστική πρόοδος δεν έγινε προς αυτή την κατεύθυνση.

Η «Χαραυγή», υπό τον κύριο τίτλο «Διογκώνεται το κύμα αντίδρασης», γράφει ότι η προσπάθεια της Κυβέρνησης να παραπλανήσει με διακοσμητικές αλλαγές στο νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις, εξόργισε περισσότερο τους πολίτες οι οποίοι κινδυνεύουν να μείνουν άστεγοι, ενώ αναφέρεται σε κινητοποίηση την ερχόμενη Τετάρτη έξω από το Προεδρικό κατά του νομοσχεδίου. Αλλού γράφει ότι υπάρχει πρόβλημα έλλειψης καυσίμων στην Εθνική Φρουρά για το οποίο ενημερώθηκαν σχετικά οι διοικητές στρατιωτικών μονάδων, την ώρα που το Υπ. Άμυνας προσπαθεί να πείσει ότι γίνονται διευθετήσεις με το ΥΠΟΙΚ. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι ακριβά φάρμακα συνταγογραφούν οι γιατροί στην Κύπρο, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να καλεί  το Υπουργείο Υγείας σε ενημέρωση για την αξία των γενόσημων φαρμάκων.

(ΚΥΠΕ/ΘΝΕ/ΜΜ)