Συνάντηση ΥΦΥΠΕΞ Κυρ. Γεροντόπουλου με Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Ι. Κασουλίδη και επίσκεψη σε στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ

Tο Κυπριακό παραμένει η κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, διαβεβαίωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Kυριάκος Γεροντόπουλος, προσθέτοντας ότι σαράντα χρόνια τουρκικής κατοχής είναι πάρα πολλά και ήρθε ο καιρός να βρεθεί λύση.
Συμπλήρωσε ότι δεν μπορούν να υπάρξουν άλλες υποχωρήσεις από την ε/κ πλευρά, ενώ πρόσθεσε ότι σε καιρούς κρίσης, Αθήνα και Λευκωσία αποτελούν τις μόνες νησίδες ασφάλειας στη ΝΑ Μεσόγειο.

Ο κ. Γεροντόπουλος αναμένονταν απόψε το βράδυ να μιλήσει στην έναρξη της 25ης Συνεδρίας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ και του 7ου Παγκοσμίου Συνεδρίου ΝΕΠΟΜΑΚ.

Στο μεταξύ, σχετικά με το συνέδριο των απόδημων Κυπρίων ο κ. Γεροντόπουλος τόνισε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ τη σημασία των στενών σχέσεων και της συνεργασίας που συνδέουν την ελλαδική και την κυπριακή ομογένεια. “Είναι ταυτισμένες” δήλωσε “και στηρίζουν με κάθε τρόπο οι Κύπριοι αδελφοί μας τις προσπάθειες που κάνουμε και εμείς στο Υπουργείο Εξωτερικών. Και θέλω να πω ότι στο προσχέδιο που υπάρχει για το νέο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) η συμμετοχή των αδελφών μας Κυπρίων θα είναι ισότιμη με όλους τους άλλους Ελλαδίτες”.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος, συναντήθηκε, σήμερα Δευτέρα, 25 Αυγούστου, πρώτη ημέρα της επίσκεψης του στην Κύπρο, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ιωάννη Κασουλίδη. Κατά την συνάντηση τους, συζήτησαν για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή μας και τη στενή συνεργασία σε θέματα Απόδημου Ελληνισμού. Επαναβεβαιώθηκε η ταύτιση απόψεων που υπάρχει σε όλα τα εθνικά θέματα. Παράλληλα, ο κ. Γεροντόπουλος και ο κ. Κασουλίδης συμφώνησαν ότι η Αθήνα και η Λευκωσία αποτελούν παράγοντες σταθερότητας στην περιοχή.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε, νωρίτερα το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ “Α/γος Σταμπουλής” στη Μαλούντα. Αφού ενημερώθηκε από τους επικεφαλείς, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων, επισκέφθηκε τους χώρους του στρατοπέδου και στη συνέχεια παρακολούθησε στρατιωτική επίδειξη.

Απευθυνόμενος στους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και οπλίτες, ο κ. Γεροντόπουλος τόνισε: “Κάθε φορά που επισκέπτομαι τη Μεγαλόνησο, αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση. Ακόμα μεγαλύτερη συγκίνηση νιώθω όταν βρίσκομαι στα στρατόπεδα της ΕΛΔΥΚ, τα παιδιά της οποίας έχυσαν το αίμα τους, για να κρατήσουν όρθια την Κύπρο κατά την τουρκική εισβολή. Πρέπει να είστε περήφανοι για όσα προσφέρετε στην πατρίδα και θέλω να σας ευχαριστήσω από καρδιάς γι’ αυτό”.