Μάχη με τις φλόγες στα Ζερμπίσια Μεσσηνίας, εκκένωση οικισμού- Αρκαδία

Αθήνα
Φωτιά ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Ζερμπίσια Μεσσηνίας. Εκκενώθηκε το χωριό Μαυρομάτι Ιθώμης (αρχαία Μεσσήνη).Μάχη με τις φλόγες δίνουν 46 πυροσβέστες με 20 οχήματα και 16 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Από αέρος επιχειρούν δύο αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα.Η φωτιά που καίει αγροτοδασική έκταση και πολλούς ελαιώνες, έχει πάρει διαστάσεις και κινείται σε δύο μέτωπα: Το πρώτο και πιο επικίνδυνο απειλεί αυτή την ώρα το χωριό Μαυρομάτι, απ’ όπου οι κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί, ενώ παράλληλα η φωτιά βρίσκεται πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Μεσσήνης.

Το δεύτερο μέτωπο κινείται δυτικά.

Την επιχείρηση κατάσβεσης συντονίζει ο περιφερειάρχης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Γιόβας, ενώ προς την Μεσσηνία κατευθύνεται και ο Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος της Πυροσβεστικής. Υπάρχει δε μεγάλη κινητοποίηση δυνάμεων που κατευθύνονται στην Μεσσηνία από όλη την Πελοπόννησο.

Newsroom ΔΟΛ

Τέσσερις οικισμοί έχουν εκκενωθεί προληπτικά στη Μεσσήνη, λόγω της μεγάλης φωτιάς που εκδηλώθηκε στην περιοχή. Πρόκειται για τα χωριά Μαυρομάτι, Κροντήρες, Δανηλαίικα και Γκολέμη, όπου η φωτιά είναι σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια.

Η φωτιά είναι πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης και νωρίτερα πέρασε κυριολεκτικά δίπλα από το αρχαιολογικό μουσείο, ενώ απομακρύνθηκε ο κίνδυνος για το παλαιό μοναστήρι της Παναγίας της Βουλκανιώτισας.

Στο πύρινο μέτωπο υπάρχουν ισχυρές επίγειες κι εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής από όλη την Πελοπόννησο, υδροφόρες των Δήμων και του στρατού, καθώς και εθελοντές πολίτες, ενώ στο σημείο έχει φτάσει και συντονίζει, ο υπαρχηγός Υποστήριξης της Πυροσβεστικής αντιστράτηγος Χαράλαμπος Αφαλής που κατάγεται, έχει υπηρετήσει και γνωρίζει καλά την περιοχή, ενώ προς την Μεσσηνία κατευθύνεται και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού σώματος, αντιστράτηγος Βασίλειος Παπαγεωργίου.

Επιπλέον, υπάρχει κινητοποίηση και έχουν σταλεί μηχανήματα από τις γειτονικές περιφερειακές ενότητες, που συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης.

Νέο μέτωπο φωτιάς εκδηλώθηκε περίπου στις 5 το απόγευμα στη θέση Ασούταινα, κοντά στο Ραυτόπουλο Τριφυλίας.

Η φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη, καίει σε βουνοπλαγιά με πουρνάρια και δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούν να την θέσουν υπό έλεγχο.

Επίσης, φωτιά εκδηλώθηκε και βρίσκεται σε εξέλιξη στην Παναγίτσα Αρκαδίας και καίει δασική έκταση. Μάχη να θέσουν την φωτιά υπό έλεγχο δίνουν δώδεκα πυροσβέστες με έξι οχήματα και ρήψεις νερού κάνουν δύο αεροσκάφη πετζετέλ.

enikos.gr