Συνελήφθησαν επί ουκρανικού εδάφους Ρώσοι αλεξιπτωτιστές

Η υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι έχει συλλάβει δέκα Ρώσους στρατιώτες στην ανατολική Ουκρανία και τους ανακρίνει στο πλαίσιο της ποινικής έρευνας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών ασφαλείας, οι αλεξιπτωτιστές της 98ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας, που έχει την έδρα της στην κεντρική Ρωσία, συνελήφθησαν κοντά στο ουκρανικό χωριό Ντζερκάλνε, περίπου 50 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης του Ντονέτσκ, που είναι το προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών. Σύμφωνα με την ουκρανική SBU, οι Ρώσοι στρατιώτες δήλωσαν ότι εστάλησαν στη ρωσική περιοχή του Ροστόφ, στα σύνορα της Ρωσίας με τις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές.

Η ανακοίνωση των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας δε διευκρίνισε πότε συνελήφθησαν οι Ρώσοι αλεξιπτωτιστές. Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Βαλερί Γκιουλετέϊ έγραψε αργά το βράδυ στη σελίδα του στο Facebook, ότι η σύλληψη των στρατιωτών έγινε τη Δευτέρα.

“Σήμερα, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις συνέλαβαν πολλούς Ρώσους στρατιώτες”, ανέφερε ο υπουργός. “Επισήμως, συμμετέχουν σε ασκήσεις σε διάφορες περιοχές της Ρωσίας. Στην πραγματικότητα, θα συμμετείχαν σε μια στρατιωτική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας”, συμπλήρωσε.

Την ανακοίνωση της υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας σχολίασε ο Λευκός Οίκος, κάνοντας λόγο για “σημαντική κλιμάκωση”.

“Οι στρατιωτικές επιδρομές της Ρωσίας στην Ουκρανία, το πυροβολικό, τα συστήματα αεράμυνας, τα δεκάδες άρματα μάχης και οι στρατιώτες αντιπροσωπεύουν μια σημαντική κλιμάκωση” έγραψε στο λογαριασμό της στο Twitter η Σούζαν Ράις, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. “Οι επανειλημμένες επιδρομές της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι απαράδεκτες, επικίνδυνες και εμπρηστικές” συμπλήρωσε η Σούζαν Ράις.

Αυτή είναι η πρώτη φορά από την αρχή της σύγκρουσης όπου η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι συνέλαβε Ρώσους στρατιώτες, με τη Μόσχα να μην έχει έως τώρα αντιδράσει στους ουκρανικούς ισχυρισμούς.

Πηγή:NewsIt.gr