Βενιζέλος: Θα φανεί αν η Τουρκία έχει τη βούληση για λύση των διμερών προβλημάτων

Μετά τις αλλαγές που επήλθαν στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας, θα φανεί αν έχει η Άγκυρα την βούληση να κάνει τα αναγκαία βήματα για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Αυτό, μεταξύ άλλων τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος στο περιθώριο της άτυπης Συνάντησης Gymnich των Υπουργών Εξωτερικών κ-μ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαντώντας σεσχετικό ερώτημα δημοσιόγράφου.

Ο σχετικός διάλογος έχει ως εξής:

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, χθες το βράδυ είχατε τη δυνατότητα και την ευκαιρία να συνομιλήσετε με τον νέο Πρόεδρο της Τουρκίας τον κύριο Ερντογάν αλλά και με τον νέο Πρωθυπουργό, τον κ. Νταβούτογλου.

Ευ. Βενιζέλος: Και με τον κ. Τσαβούσογλου, τον νέο Υπουργό Εξωτερικών που ήταν, έως τώρα, Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Δημοσιογράφος: Η εικόνα που αποκομίσατε είναι ότι θέλει η Τουρκία να λύσει προβλήματα που απασχολούν τις δύο χώρες;

Ευ. Βενιζέλος: Όπως είπα και χθες, η Τουρκία λόγω γεωγραφικής θέσης είναι μέρος όλων των προβλημάτων και θέλουμε να γίνει μέρος της λύσης των προβλημάτων. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εξαρτώνται σε καθοριστικό βαθμό από την λύση του Κυπριακού, από μία δίκαιη και βιώσιμη λύση. Τώρα θα φανεί αν υπάρχει η βούληση και η ετοιμότητα για να γίνουν τα αναγκαία βήματα. Εμείς είμαστε πάντα πρόθυμοι για διάλογο, υπάρχουν ανοικτά κανάλια επικοινωνίας, ο διάλογος, ο ίδιος ως διαδικασία, έχει τη σημασία του αλλά, βεβαίως, πρέπει να είναι καθαρές οι θέσεις και οι στόχοι μας πιστεύω ότι είναι σταθεροί, εθνικοί. Νομίζω ότι αυτό αποτελεί ένα κεκτημένο της Μεταπολίτευσης. Ότι, δηλαδή, έχουμε καταφέρει, στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής να έχουμε μία θέση ευρείας αποδοχής και στήριξης κοινωνικής και πολιτικής.

Κυρώσεις στη Ρωσία

Στο μεταξύ, το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων στη Ρωσία λόγω της κλιμακούμενης κρίσης στην Ουκρανία εξετάζουν οι ηγέτες των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής που άρχισε στις 18:00 (ώρα Ελλάδος) στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου, οι 28 πρόκειται να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταρτίσει κατεπειγόντως κατάλογο με νέες πιθανές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, χωρίς όμως οι ίδιοι να λάβουν οριστικές αποφάσεις κατά τη διάρκεια της Συνόδου.

Όπως αναφέρει διπλωματικά το προσχέδιο, οι 28 «είναι έτοιμοι να λάβουν περαιτέρω βήματα» σε βάρος της Μόσχας, διατύπωση που αφήνει ανοιχτό το «παράθυρο» για μία ακόμα απόπειρα πολιτικής επίλυσης της κρίσης.

Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει πως θα προχωρήσει σε οικονομικά αντίποινα αν της επιβληθούν νέες κυρώσεις, μετά την απαγόρευση εισαγωγών τροφίμων από τη Δύση που ανακοίνωσε στις αρχές Αυγούστου.

Νωρίτερα, ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κάλεσε τη Ρωσία να «επιστρέψει στη λογική» και να μην κλιμακώσει μία «σύγκρουση που δεν έχει κανένα νόημα».

Προειδοποίησε ωστόσο πως η Μόσχα «δεν πρέπει να υποτιμήσει τη βούληση και την αποφασιστικότητα» της Ε.Ε. να «στηρίξει τις αρχές και τις αξίες της», ξεκαθαρίζοντας πως το σενάριο νέων ποινών για τη Ρωσία θα βρεθεί επί τάπητος κατά τη Σύνοδο Κορυφής.

Αποφασιστικότητα και σύνεση συνέστησε για το θέμα της Ουκρανίας ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Σε πολύ αυστηρότερο μήκος κύματος κινήθηκε αντίθετα η πρωθυπουργός της Λιθουανίας, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, δηλώνοντας πως η Ρωσία βρίσκεται σε πόλεμο με την Ουκρανία και κατά συνέπεια σε πόλεμο με την Ευρώπη.

«Είναι γεγονός ότι Ρωσία βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου με την Ουκρανία. Αυτό σημαίνει ότι βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου εναντίον μίας χώρας που θα ήθελε να συνδεθεί στενά με την Ε.Ε. Πρακτικά η Ρωσία βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου εναντίον της Ευρώπης» δήλωσε σε δημοσιογράφους η κ. μιλώντας στην αγγλική γλώσσα κατά την άφιξή της στη Σύνοδο.

Σε νέες βαριές καταγγελίες για δράση ρωσικών δυνάμεων σε ουκρανικό έδαφος προέβη από την πλευρά του ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, σημειώνοντας πως ρωσικά άρματα μάχης επιτέθηκαν στην παραμεθόρια πόλη Νοβοσβιτλίβκα στην περιοχή του Λουχάνσκ και «κατέστρεψαν σχεδόν κάθε σπίτι».

Ο κ. Ποροσένκο, που θα λάβει μέρος στη Σύνοδο, προσέθεσε πως πλέον υπάρχουν χιλιάδες ξένοι στρατιώτες και εκατοντάδες ξένα άρματα που επιχειρούν στην Ουκρανία.

Παραδέχτηκε και ο ίδιος πάντως πως δεν είναι δυνατή μία αμιγώς «στρατιωτική λύση», αλλά ο στόχος θα πρέπει να είναι η ειρήνη και ο τερματισμός «της επιθετικότητας και της τρομοκρατίας».

Σχετικά με το ενδεχόμενο κυρώσεων, δήλωσε πως δεν έχει «καμία αμφιβολία» πως η Ε.Ε. θα αποφασίσει την επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία, προσθέτοντας γενικότερα πως είναι βέβαιος ότι «η ρωσική επιθετικότητα δεν θα μείνει χωρίς ευρωπαϊκή αντίδραση».

Τόνισε μάλιστα πως η απειλή που αντιμετωπίζει η Ουκρανία θα μπορούσε να γίνει απειλή για ολόκληρη την Ευρώπη. «Σήμερα μιλάμε για τη μοίρα της Ουκρανίας, αλλά αύριο θα μπορούμε να μιλάμε για τη μοίρα όλης της Ευρώπης», σχολίασε.

Πηγή: skai.gr

Ο κ.Βενιζέλος

Δήλωση Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου, στο περιθώριο της άτυπης Συνάντησης Gymnich των Υπουργών Εξωτερικών κ-μ της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Μιλάνο, 29.08.2014)

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, στο περιθώριο της άτυπης Συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

Το άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων, εδώ στο Μιλάνο, αντιμετωπίζει έναν όγκο θεμάτων. Είναι μία από τις περιόδους, αυτή που ζούμε, γεμάτη από προβλήματα και στην Ανατολική και στη Νότια Γειτονία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άρα, το θέμα είναι πάρα πολύ συγκεκριμένο εδώ, να αποφύγουμε την κλιμάκωση για μια ακόμη φορά στην Ουκρανία, να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις μιας πολιτικής και θεσμικής λύσης που να δίνει μία απάντηση σε όλες τις περιφέρειες, σε όλες τις εθνοτικές ομάδες, σε όλες τις θρησκευτικές κοινότητες, σε όλους τους πολίτες της Ουκρανίας, γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό να φύγουμε από την ένταση στις σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία. Kαι πρέπει να βρεθεί μία λύση, η οποία να είναι σύμφωνη και με τη διεθνή νομιμότητα αλλά σύμφωνη και με τις απαιτήσεις και τις αγωνίες των πολιτών της Ουκρανίας.

Έχει, επίσης, πολύ μεγάλη σημασία να διατηρήσουμε την εκεχειρία στη Γάζα, να δώσουμε ξανά την ευκαιρία στο διάλογο, γιατί πρέπει να υπάρξει μια λύση στο πρόβλημα αυτό, που είναι η μήτρα όλων των άλλων προβλημάτων στον χώρο της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Και ταυτόχρονα πρέπει πάση θυσία να διαφυλάξουμε την εδαφική υπόσταση, την εδαφική ακεραιότητα και την κρατική υπόσταση του Ιράκ.

Ο κοινός παρανομαστής όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε στη λεγόμενη Νότια Γειτονία – στη Συρία, στο Ιράκ, στη Λιβύη – είναι η αμφισβήτηση υφισταμένων κρατών. Η διάλυση, η τάση διάλυσης υφισταμένων κρατών και αλλαγής του χάρτη. Και αυτό, μέσα από την μετατροπή μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, όπως είναι το περιβόητο ISIL, σε ένα δήθεν τρομοκρατικό κράτος. Αυτό σημαίνει πολλά και μας επιβάλει να διαμορφώσουμε μια ενιαία συνεκτική στρατηγική απέναντι στο φαινόμενο αυτό. Είναι εντυπωσιακή η δήλωση του Προέδρου Ομπάμα ότι ακόμη δεν έχουμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για το τζιχατζιστικό φαινόμενο. Αυτή πρέπει να την αποκτήσουμε. Στρατηγική σημαίνει να κάνουμε καθαρές τις προτεραιότητές μας σε σχέση με τους εχθρούς και τους συμμάχους. Οι σύμμαχοι δεν είναι πάντα φίλοι είναι όμως χρήσιμοι για να αντιμετωπιστεί η δυναμική μιας τέτοιας κατάστασης που δεν πρέπει να την αφήσουμε να γίνει ρουτίνα. Η κρίση είναι κρίση, δεν είναι μια απλή πολιτική ρουτίνα για την οποία συζητάμε κάθε λίγο και λιγάκι.