Το Παρίσι και οι ελληνικές προσδοκίες – Τι λέει η αντιπολίτευση

Αθήνα
Η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού και η υιοθέτηση ορισμένων φοροελαφρύνσεων είναι οι βασικοί στόχοι της κυβέρνησης στην επικείμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα στο Παρίσι, την εβδομάδα που ξεκινά.Όπως αναφέρει Το Βήμα της Κυριακής, βασικό αιτούμενο των Αθηνών είναι η άμεση έναρξη της συζήτησης για το ελληνικό χρέος, αλλά και η έξοδος του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, εξέλιξη που θα άλλαζε την εικόνα στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να πάρει το πράσινο φως της τρόικας για κάποιες φοροελαφρύνσεις, όπως για παράδειγμα τη μείωση σε πρώτη φάση κατά 50% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Επίσης, θέλει να αποτρέψει αλλαγές σε ασφαλιστικό και εργασιακά, να αυξηθούν οι δόσεις για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, να μειωθεί ο ΦΠΑ, όπως π.χ. στην οικοδομή, κ.λπ.

Όπως αναφέρει το Έθνος, την Κυριακή, το Μέγαρο Μαξίμου έχει χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών και γνωρίζει ότι δύσκολα θα υπάρξουν αποφάσεις στο Παρίσι. Ήρθε, άλλωστε, πριν από λίγες ημέρες και η δήλωση του Τζέρι Ράις από το ΔΝΤ, ο οποίος ήταν ξεκάθαρος: το Παρίσι θα είναι προπαρασκευαστικό της έκτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος που θα γίνει από την τρόικα στην Αθήνα στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Αυτό σημαίνει ότι οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στην Αθήνα στο τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη, όταν θα έρθει στην Ελλάδα το κλιμάκιο της τρόικας.

Πάντως, ο Αντώνης Σαμαράς αναμένει από το Παρίσι μια εξέλιξη που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ώς πράσινο φως, προκειμένου να κάνει τις πρώτες εξαγγελίες για φοροελαφρύνσεις από το βήμα της ΔΕΘ.

Αναφορικά με τα μέτρα που έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει η Αθήνα μετά την τελευταία επικαιροποίηση του μνημονίου, ο αριθμός τους φτάνει τα 600. Σύμφωνα με την τρόικα -όπως αναφέρει Η Καθημερινή την Κυριακή, το ποσοστό υλοποίησης είναι κάτω από 30%, καθώς αν λείπει μια λεπτομέρεια σε κάποια από τις 600 δράσεις, αυτή θεωρείται εκκρεμής.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι το ποσοστό συμμόρφωσης είναι 75%, καθώς υπολογίζει στις υλοποιημένες δράσεις και αυτές που έχουν έναν υψηλό βαθμό ωρίμανσης και απλώς απομένουν τυπικές λεπτομέρειες για να ολοκληρωθούν.

Το πρόγραμμα στο Παρίσι

Οι συναντήσεις στο Παρίσι θα ξεκινήσουν το απόγευμα της Τρίτης, 2 Σεπτεμβρίου και θα επικεντρωθούν αρχικά σε θέματα του υπουργείου Οικονομικών.  Την Τετάρτη θα εξεταστούν ανοιχτά θέματα των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εργασίας και Ανάπτυξης.

Τέλος, το πρωί της Πέμπτης θα γίνει μια ανασκόπηση με τους εικεφαλής της τρόικας και στη συνέχεια μια άτυπη ενημέρωση για τα αποτελέσματα των συνομιλιών.

Η ελληνική αποστολή θα επιστρέψει στην Αθήνα το βράδυ της Πέμπτης.

Για «παράσταση κόκκινων γραμμών» μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ εν όψει των επαφών με την τρόικα

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την ότι για άλλη μια φορά ανεβάζει την παράσταση «κόκκινες γραμμές», εν όψει της προπαρασκευαστικής συνάντησης με την τρόικα στο Παρίσι. Μόνο που πλέον όλοι γνωρίζουν πως τις κόκκινες γραμμές τις βάζουν μόνο οι δανειστές, προσθέτει. Καθώς η κοινωνία εξοντώνεται, η κυβέρνηση μιλά υποκριτικά για φοροελαφρύνσεις και ο πρωθυπουργός φαντασιώνεται ότι η οικονομία κάνει ράλι, επισημαίνει ακόμη η Αξιωματική Αντιπολίτευση.«Εκεί που τελειώνει η λογική, αρχίζουν οι φαντασιώσεις του ΣΥΡΙΖΑ» απαντά η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη.Οι δήθεν διαπραγματεύσεις με την τρόικα αφορούν μόνο την πολιτική επιβίωση αυτών που σήμερα συγκυβερνούν, είναι το σχόλιο των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

ΣΥΡΙΖΑ: Παράσταση «κόκκινες γραμμές»

«Εν όψει της προπαρασκευαστικής συνάντησης με την τρόικα στο Παρίσι η κυβέρνηση για άλλη μια φορά ανεβάζει την παράσταση «κόκκινες γραμμές», μόνο που όλοι πλέον γνωρίζουν πως τις «κόκκινες γραμμές» τις βάζουν κάθε φορά οι δανειστές και η κυβέρνηση τις ακολουθεί» .

» Καθώς η κοινωνία εξοντώνεται μέσω του ΕΝΦΙΑ και εννέα στους δέκα πολίτες ζητούν την κατάργησή, του, η κυβέρνηση υποκριτικά μιλά για φοροελαφρύνσεις. Ενώ οι περισσότεροι και περισσότερες δοκιμάζονται σκληρά από την παρατεταμένη και εξοντωτική μνημονιακή πολιτική, η κυβέρνηση στήνει σκηνικό επικείμενης ανάπτυξης με τον πρωθυπουργό να φαντασιώνεται πως η οικονομία τρέχει με ταχύτητες ράλι».

«Την ίδια ώρα που το ρεύμα της δημοκρατικής ανατροπής ενδυναμώνεται και η κυβέρνηση βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, η ελπίδα κρατάει την κοινωνία όρθια που ετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα» καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κυβέρνηση: «Εκεί που τελειώνει η λογική αρχίζουν οι φαντασιώσεις του ΣΥΡΙΖΑ»

«Την ώρα που η κυβέρνηση παλεύει βήμα – βήμα με την πραγματικότητα, οδηγώντας τη χώρα στην έξοδο από την κρίση, ο ΣΥΡΙΖΑ, που ειδικεύεται στις φαντασιώσεις και στις… “ρεαλιστικές ουτοπίες”, συνεχίζει στην οδό της εξαπάτησης. Μεταξύ άλλων, φαντασιώνονται πως έχουν ήδη βρει 5 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ανεργίας», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, απαντώντας στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κ. Βούλτεψη πρόσθεσε ότι: «Φανταζόμαστε πως με τον ίδιο τρόπο θα βρουν και τα υπόλοιπα δισεκατομμύρια τα οποία χρειάζεται η χώρα για να συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις ανάγκες της».

«Δυστυχώς, εκεί που τελειώνει η λογική αρχίζουν οι φαντασιώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεχίζει να επιδίδεται σε ένα ράλι ψεύτικων υποσχέσεων και λεονταρισμών», κατέληξε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

ΑΝ.ΕΛ.: Ο λαός δεν τους θέλει άλλο

«Οι δήθεν διαπραγματεύσεις με την τρόικα δεν αφορούν ένα καλύτερο αύριο των Ελλήνων, αλλά το πώς θα επιβιώσουν πολιτικά αυτοί που σήμερα συγκυβερνούν. Το Παρίσι, οι αγκαλιές με τον Γιουνκέρ, οι ηρωικές δηλώσεις σε ξένες εφημερίδες, τα καλέσματα για Κεντροδεξιά και ο αγώνας δρόμου για τους 180 δεν θα έχουν κανένα απολύτως αποτέλεσμα.»

» Ο λαός έχει ήδη αποφασίσει ότι δεν τους θέλει άλλο. Αυτό το ξέρουν και γι’ αυτό τρέμουν τις εκλογές» ήταν το σχόλιο του Τέρενς Κουίκ, εκπροσώπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Φωτογραφία,Newpost.gr