40 χρόνια ΠΑΣΟΚ: Από το θρίαμβο στην παρακμή

Στο περιστύλιο του Ζαππείου στρέφονται τα βλέμματα όλων για το ΠΑΣΟΚ που γιορτάζει τα 40 χρόνια του σε κλίμα ρήξης: Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναμένεται να απαντήσει στις κατηγορίες που δέχεται από τον Γιώργο Παπανδρέου, ενώ τα σύννεφα από τα έκτροπα που προηγήθηκαν δεν έχουν διαλυθεί.

Μια νέα κεντροαριστερά, σε ερείπια

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να δώσει το στίγμα της ανασυγκρότησης της Δημοκρατικής Παράταξης, με στόχο τη μετάβαση στην Κεντροαριστερά.

Στόχος της Χαριλάου Τρικούπη είναι η εκδήλωση το απόγευμα της Τετάρτης να είναι ενωτική και συσπειρωτική.

Η ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 7 το απόγευμα, θα είναι απάντηση στις επικρίσεις που εκφράζονται εσωκομματικά, όπως ο ίδιος είχε διαμηνύσει ήδη από τη Δευτέρα. «Θα μιλήσουμε με τη γλώσσα της αλήθειας που δεν μπορεί να χαρίζεται ούτε να αδικεί» έχει πει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Μεγάλη κινητοποίηση, λίγοι οι οπαδοί

Εχει προηγηθεί της εκδήλωσης μεγάλη κινητοποίηση προκειμένου η συμμετοχή στην εκδήλωση να είναι μεγάλη: Ένα μαζικό γραπτό μήνυμα εστάλη το απόγευμα της Τρίτης σε χιλιάδες κινητά τηλέφωνα στο λεκανοπέδιο της Αττικής: «Σας περιμένουμε στη γιορτή των 40 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, 3 Σεπτεμβρίου, στις 7 μ.μ., στο Ζάππειο, για την αρχή της Αλλαγής που θέλουμε να δούμε».

Ουσιαστικά πρόκειται για μια έμμεση απάντηση της Χαριλάου Τρικούπη στα όσα επαγγέλθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου για «εκ βάθρων αλλαγή της χώρας από τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου».

Η λέξη-κλειδί στο κομματικό SMS ήταν η Αλλαγή. Οχι στο μοντέλο της αλλαγής που υποσχέθηκε ο πρώην πρωθυπουργός την περασμένη Δευτέρα από το Ζάππειο, κατηγορώντας τη σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ότι η μοναδική διαφορά της από τη συντήρηση βρίσκεται σε μια δήθεν φιλολαϊκή ατζέντα που πρακτικά διευθετεί μικρά ή μεγάλα συμφέροντα. Αλλά στην Αλλαγή όπως την οραματίζεται τουλάχιστον η σημερινή ηγεσία του κόμματος.

Το ΠΑΣΟΚ αλλάζει όνομα, γίνεται Δημοκρατική Παράταξη

Στη σημερινή του ομιλία ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη για την ανασυγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης, με στόχο τη μετάβαση στην ενιαία Κεντροαριστερά, ενώ έχουν προσκληθεί οι πρώην πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και Κώστας Σημίτης. Ο κ. Σημίτης θα απευθύνει χαιρετισμό, ενώ ο κ. Παπανδρέου δεν θα παραβρεθεί λόγω υποχρεώσεων στο εξωτερικό, αφού θα βρίσκεται στο Λονδινο, ως ομιλητής σε εκδήλωση της Royal Bank of Scotland.

Σήμερα η απάντηση Βενιζέλου στον Γιώργο Παπανδρέου

Από τον ίδιο χώρο στο Ζάππειο Μέγαρο, στις εορταστικές εκδηλώσεις του ΠΑΣΟΚ για την 3η του Σεπτέμβρη, ο πρόεδρος του κόμματος αναμένεται να επιμείνει στην διεξαγωγή ιδρυτικού Συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης το αργότερο μέχρι τον Νοέμβριο, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στο σύνθημα «Γιώργο γερά να πέσει η δεξιά» που φώναζαν οι υποστηρικτές του προκατόχου του μόλις πριν από 48 ώρες, αλλά και στις φραστικές επιθέσεις που δέχθηκε ότι είναι «προδότης».

Κυρίως όμως, έχει προαναγγείλει ότι θα δώσει λεπτομέρειες για το παρασκήνιο της δημιουργίας της κυβέρνησης συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ και πως το κόμμα του υπό τον Γιώργο Παπανδρέου έχασε την διακυβέρνηση του τόπου.

18 χρόνια χωρίς τον Ανδρέα Παπανδρέου

Ηταν 23 Ιουνίου του 1996 όταν ο ιδρυτής και ιστορικός ηγέτης του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Παπανδρέου, άφηνε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στην Εκάλη, έπειτα από οξύ ισχαιμικό επεισόδιο, κλείνοντας ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της ελληνικής μεταπολιτευτικής ιστορίας.

Εξέχουσα προσωπικότητα, πρωθυπουργός της Ελλάδας από το 1981 έως το 1989 και το 1993 έως το 1996, ο Ανδρέας Παπανδρέου σφράγισε με την πορεία, τους λόγους και τις πράξεις του την ιστορία της χώρας μετά την στρατιωτική χούντα και μέχρι σήμερα.

Υπήρξε ηγέτης με ευρύτατη λαϊκή αποδοχή συγκεντρώνοντας εκατομμύρια οπαδούς στις ομιλίες του, ενώ τύγχανε και ευρύτατης αποδοχής από πολλούς Ευρωπαίους και διεθνείς ηγέτες.

Ο δημιουργός της μεσαίας τάξης στην Ελλάδα

Ο Ανδρέας Παπανδρέου με την πολιτική του, κυρίως στο πρώτο μισό της δεκαετίας του 1980 κατάφερε να οδηγήσει τη χώρα σε μια νέα ιστορική σελίδα αναστηλώνοντας την οικονομία, δημιουργώντας τη «μεσαία τάξη», χτίζοντας κράτος πρόνοιας και καταβάλλοντας προσπάθειες να αποκατασταθούν μεγάλα τμήματα της κοινωνίας που είχαν υποστεί διώξεις, βάζοντας ένα οριστικό τέλος στη μακρά περίοδο του πολιτικού διχασμού που μάστιζε τη χώρα από τον εμφύλιο.

Ενας πολιτικός σταρ, με σκάνδαλα και σκανδαλώδη γάμο

Η μακρά του πορεία στην πολιτική σκηνή της χώρας, βέβαια, σημαδεύτηκε και από κατηγορίες για σπατάλη δημοσίου χρήματος, εμπλοκή του στο σκάνδαλο Κοσκωτά για το οποίο βρέθηκε και ενώπιον της δικαιοσύνης, αλλά και κατηγορίες για λαϊκισμό και αθέτηση υποσχέσεων.

Εκτός από πολιτικός ηγέτης, ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν πραγματικός σταρ και απασχολούσε συνεχώς με τη κοινωνική ζωή του, ενώ η σχέση και ο γάμος του με τη Δήμητρα Λιάνη έγινε πρωτοσέλιδο στα περισσότερα μέσα ενημέρωσης, αλλά και αιτία να του ασκηθεί δριμεία κριτική από μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού.

 

Η οικογένεια Παπανδρέου σημάδεψε όσο καμία άλλη τη σύγχρονη ιστορία της χώρας

Η επιστροφή στη χώρα το 1974 και η πορεία προς τη μεγάλη αλλαγή

Η διεθνής καταξίωση μετά το θρίαμβο του 1981

Τα σκάνδαλα, η οικουμενική, η σχέση του με τη Δήμητρα Λιάνη και η επάνοδος το 1993

Ο θάνατος και η επόμενη ημέρα του ΠΑΣΟΚ

Πηγή: iefimerida.gr