Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου – 8 Σεπτεμβρίου 2014

 

Ο απόηχος της ψήφισης του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις και των συμπληρωματικών νομοθεσιών από την Βουλή, το περασμένο Σάββατο και οι διεργασίες με τους δανειστές της Λευκωσίας ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup, αναφορικά με την εκταμίευση της επόμενης δόσης, κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του σημερινού ημερήσιου Τύπου. Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι οι συνέχιση των επαφών του νέου Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό με τις δύο πλευρές, τα εγκαίνια του «Πάρκου Αθανάτων» στη Γερμασόγεια, η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και οι νέες ανακαλύψεις στην Αμφίπολη.

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Κορύφωση αγωνίας για τις εκποιήσεις ακινήτων», γράφει ότι τα νομοθετήματα της αντιπολίτευσης έχουν δυσκολέψει αφάνταστα την κατάσταση, προσθέτοντας ότι αναλαμβάνει δράση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για να πείσει του διεθνείς δανειστές να μην μπλοκάρουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Αλλού, γράφει ότι συνεχίζεται σήμερα ο πυρετός συναντήσεων του νέου Ειδικού Συμβούλου με τις δύο πλευρές, ενώ υπάρχουν υψηλές προσδοκίες για τη συνάντηση των δύο ηγετών την άλλη εβδομάδα. Ακόμη, γράφει για τα νέα σημαντικά ευρήματα στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης με κυριότερα δύο αγάλματα και δύο Καρυάτιδες.

Η «Σημερινή» γράφει για «Ανήσυχη ηρεμία από προχθές στη Λευκωσία» εφόσον, όπως αναφέρει, η αγωνία για την αντίδραση της Τρόικας στην ψήφιση των νομοσχεδίων κορυφώνεται, καθώς δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι οι δανειστές μας θα αποδεχθούν τα τεχνάσματα της κυπριακής Βουλής. Επίσης, αναφέρεται στα εγκαίνια του «Πάρκου Αθανάτων» στη Γερμασόγεια, στη μνήμη των 13 πεσόντων του Μαρί. Αλλού, γράφει ότι ίσως να είναι και έργο χάκερ το μήνυμα που που στάληκε με sms και προκάλεσε πανικό στους καταθέτες.

«Περνούν από ψιλό κόσκινο» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος του «Φιλελευθέρου», που γράφει ότι αβέβαιη παραμένει η εκταμίευση της έκτης δόσης – λίγες μέρες πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup, την ερχόμενη Παρασκευή – μετά την ψήφιση προτάσεων νόμου, ενώ σήμερα η Τρόικα αναμένεται να παραλάβει τα νομοσχέδια που ψήφισε η Βουλή και να αρχίσει η μελέτη από τους νομικούς της συμβούλους. Σε άλλο θέμα, γράφει για πρόγραμμα επαφών με υψηλόβαθμους αξιωματούχους σε Λονδίνο και Ουάσινγκτον του λεγόμενου υπουργού εξωτερικών των κατεχομένων. Επίσης αναφέρεται σε εσωτερικό πόλεμο για την ηγεσία της Cyta.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Στη Μέρκελ για… έγκριση» και γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα μεταφέρει για έγκριση το πακέτο τροπολογιών που ψήφισε η Βουλή, με σκοπό την προστασία της πρώτης κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης, στη Γερμανίδα καγκελάριο, ενώ το ΑΚΕΛ τον καλεί να σεβαστεί την κοινωνία και τα κόμματα. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης θα συναντηθεί σήμερα με τον Ειδικό Σύμβουλο Αΐντα για να συζητήσουν την πορεία των διαπραγματεύσεων. Επίσης, γράφει ότι χτυπά σήμερα το πρώτο κουδούνι για τη νέα σχολική χρονιά.

(ΚΥΠΕ/ΑΓΚ/ΘΚΕ)