Εγκρίθηκαν από την ΕΕ οι νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Βρυξέλλες, Βέλγιο

Επισήμως εγκρίθηκε από την ΕΕ η επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας για την ουκρανική κρίση, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Η έναρξη της εφαρμογής του νέου πακέτου των κυρώσεων θα γίνει εντός των επόμενων ημερών «αφήνοντας χρόνο για την αποτίμηση της εφαρμογής της συμφωνίας εκεχειρίας και του ειρηνευτικού σχεδίου» όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση.

«Ανάλογα με την κατάσταση που θα διαμορφωθεί στην περιοχή, η ΕΕ είναι έτοιμη να επανεξετάσει το πακέτο των νέων κυρώσεων είτε εν μέρει, είτε εξ ολοκλήρου» προσθέτει.

Η Μόσχα έχει απειλήσει ακόμη και με αποκλεισμό του εναέριου χώρου της για ευρωπαϊκές πτήσεις, ως απάντηση στις νέες κυρώσεις.

Νωρίτερα ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την οποία συμφώνησαν να συνεχίσουν τον διάλογο με στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για «τις ενέργειες προκειμένου να διευκολύνουν μια ειρηνική διευθέτηση της κατάστασης στη νοτιοανατολική Ουκρανία» και τόνισαν ότι «ο διάλογος θα συνεχιστεί» ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου.

Στην έκτακτη συνεδρίαση ευρωπαίων αξιωματούχων στις Βρυξέλλες εκφράστηκαν διαφωνίες από κάποιες χώρες για την επιβολή νέων κυρώσεων. Οι διαφωνίες αφορούσαν στο αν οι κυρώσεις θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα και στη συνέχεια να ανασταλούν σε περίπτωση που τηρηθεί η εκεχειρία, ή εάν δεν θα πρέπει να εφαρμοστούν καθόλου σε αυτό το στάδιο.

Οι νέες κυρώσεις περιορίζουν την πρόσβαση των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών Rosneft και Transneft στις κεφαλαιαγορές, ενώ ενισχύουν επίσης τα μέτρα που αφορούν την πώληση αγαθών «διπλής χρήσης», στρατιωτικής πολιτικής, στη Ρωσία και της ευαίσθητης τεχνολογίας στον ενεργειακό τομέα.

Newsroom ΔΟΛ