Αναποτελεσματική η ιβαμπραδίνη κατά στηθάγχης και καρδιακής ανεπάρκειας;

Βαρκελώνη, Ισπανία
Ανησυχία έχουν προκαλέσει στους επιστήμονες τα αποτελέσματα κλινικής μελέτης που παρουσιάστηκε στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας και δείχνουν ότι η δραστική ουσία ιβαμπραδίνη για τη μείωση του καρδιακού παλμού δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Η ιβαμπραδίνη είναι εγκεκριμένη στην Ευρώπη για την σταθερή στηθάγχη λόγω απόφραξης των καρδιακών αρτηριών και για την καρδιακή ανεπάρκεια. 09F09185ADBC35291909310C9827FE2A

Αν και η μείωση του καρδιακού παλμού είναι επιθυμητή και στις δύο περιπτώσεις, η μελέτη σε δείγμα 19.000 ασθενών που παρουσιάστηκε στο συνέδριο, έδειξε ότι μια σημαντική αναλογία πασχόντων με σοβαρή στηθάγχη τελικά παρουσίασε επιδείνωση.

Η μελέτη SIGNIFY είχε σχεδιαστεί να αποδείξει ότι η προσθήκη της ιβαμπραδίνης στην βασική θεραπεία, έχει θετικά αποτελέσματα. Το αρνητικό αποτέλεσμα που καταγράφηκε στην υπο-ομάδα των 12.000 ασθενών με σοβαρή στηθάγχη ήταν απόδειξη ότι η δραστική ουσία είναι αναποτελεσματική.

Συγκεκριμένα, η αύξηση του συνδυαστικού κινδύνου καρδιαγγειακού θανάτου και εμφράγματος στη συγκεκριμένη ομάδα ήταν μεν μικρή, αλλά στατιστικά σημαντική, με το 7,6% αυτών να βιώνει ανεπιθύμητο αποτέλεσμα, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, τον περασμένο Μάιο, είχε εκδώσει οδηγία για την ασφάλεια του σκευάσματος, το οποίο είναι διαθέσιμο με την εμπορική ονομασία Procoralan. Η ανακοίνωση των νέων αποτελεσμάτων αναμένεται να επηρεάσει το μέλλον του σκευάσματος στην αγορά.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr