Αθώος για φόνο ο Πιστόριους, αναμένεται η τελική ετυμηγορία

Αθώος για την εσκεμμένη δολοφονία της συντρόφου του, Ρίβα Στέενκαμπ, κρίθηκε ο παραολυμπιονίκης Όσκαρ Πιστόριους.

Ο γνωστός αθλητής απέφυγε τις δύο βαρύτερες πιθανές ετυμηγορίες, του φόνου εκ προμελέτης και της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως αλλά χωρίς προεργασία. Η πρώτη θα επέσειε ισόβια κάθειρξη με 25 χρόνια ελάχιστη αναμονή έως τη δυνατότητα αναστολής, ενώ η δεύτερη ισοδυναμεί με 15 έως 20 χρόνια κάθειρξης.

Όπως δήλωσε η δικαστής Μασίπα, διαβάζοντας το σκεπτικό της απόφασης, η κατηγορούσα Αρχή δεν μπόρεσε να αποδείξει πέραν πάσης αμφιβολίας πως ο Πιστόριους δολοφόνησε εκ προμελέτης τη Στέενκαμπ, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου του 2013.

Πλέον, η βαρύτερη πιθανή κατηγορία για την οποία μπορεί να κριθεί ένοχος ο Πιστόριους είναι η ανθρωποκτονία εξ αμελείας, η οποία επισείει έως 15 χρόνια κάθειρξης, αλλά συνήθως τιμωρείται με επτά ως 10 χρόνια στη φυλακή.

Η δικαστής επισήμανε ότι δεν είναι δυνατόν να αγνοηθεί το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος πίστεψε εσφαλμένα ότι η ζωή του βρισκόταν σε κίνδυνο τη στιγμή που πυροβόλησε, σκοτώνοντας την φίλη του στην τουαλέτα του διαμερίσματός του.

«Προκύπτει λοιπόν ότι ο κατηγορούμενος θεωρούσε ότι η ζωή του βρισκόταν σε κίνδυνο και δεν μπορεί κατά συνέπεια να θεωρηθεί ένοχος για δολοφονία», δήλωσε η δικαστής Μασίπα.

Ο αθλητής ξέσπασε σε κλάματα μετά την ανακοίνωση της δικαστή Τοκοζίλε Μασίπα. Η ανάγνωση της απόφασης έχει διακοπεί προσωρινά.

Πηγή: skai.gr