Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η τροπολογία του ΕΝΦΙΑ

Με εντάσεις εξελίχτηκε η συζήτηση για την τροπολογία του ΕΝΦΙΑ που ψηφίστηκε σήμερα στη Βουλή. Ψήφισαν συνολικά 95 βουλευτές. «Ναι» ψήφισαν 51 βουλευτές, «όχι» ψήφισαν 38 βουλευτές και 6 ψήφισαν «παρών».

Ως ευχάριστη εξέλιξη πάντως κρίθηκε το γεγονός ότι ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Μαυραγάνης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ οι μη ενεργοί πολεοδομικοί οικισμοί. Επίσης, η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη διευκρίνισε ότι θα ενταχθούν στον υψηλό συντελεστή του ΕΝΦΙΑ οι βίλες και οι κατοικίες που ενοικιάζονται την τουριστική περίοδο, ενώ στον χαμηλό συντελεστή του ΕΝΦΙΑ θα εντάσσονται οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που λειτουργούν ως ατομικές επιχειρήσεις.

Να σημειώσουμε ότι ο Λευτέρης Αυγενάκης από τη ΝΔ κράτησε σαφείς αποστάσεις από την ψήφιση της τροπολογίας και ο Νίκος Σημφουνάκης από το ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι θα καταψηφίσει τη νέα ρύθμιση. Και οι δύο βουλευτές αντικαταστάθηκαν. Την ανάγκη περαιτέρω αλλαγών είχαν τονίσει ο Δάνης Τζαμτζής, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο Ανδρέας Ψυχάρης καθώς και ο Γιάννης Κουτσούκος.

Οι… αντικαταστάσεις

Η ονομαστική ψηφοφορία έγινε με οκτώ αντικαταστάσεις βουλευτών της συμπολίτευσης, πέντε από τη ΝΔ και τρεις από το ΠΑΣΟΚ.

Η ΝΔ αντικατέστησε τη Ντόρα Μπακογιάννη που βρίσκεται στη Λοζάνη και το είχε ζήτησε η ίδια, τον Λευτέρη Αυγενάκη που είχε ενημερώσει για προγραμματισμένο ταξίδι στο εξωτερικό, την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και τον Μάξιμο Συνετάκη που επικαλέστηκαν προσωπικούς λόγους και τον Γιώργο Κωνσταντόπουλο για λόγους υγείας.

Πάντως, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Θανάσης Μπούρας, διευκρίνισε στους δημοσιογράφους ότι όλοι δήλωσαν πως αν ήταν παρόντες στην ψηφοφορία θα υπερψήφιζαν τη διάταξη.

Το ΠΑΣΟΚ αντικατέστησε τον Νίκο Σηφουνάκη που είχε δηλώσει ότι θα καταψηφίσει, καθώς και τους Απόστολο Κακλαμάνη και Δημήτρη Σαλτούρο, οι οποίοι επικαλέστηκαν προσωπικούς λόγους.

Οι… διαφωνίες

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για την τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ η οποία έγινε δεκτή. Ο εισηγητής του Κωνσταντίνος Ζαχαριάς, κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι ουσιαστικά καταργεί και ποινικοποιεί την ιδιοκτησία ακίνητης περιουσίας και τόνισε ότι το κόμμα του δεσμεύεται στην κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την επίμαχη τροπολογία, όχι μόνο από βουλευτές της αντιπολίτευσης που κάνουν λόγο για φοροληστρικό μέτρο», αλλά και της συμπολίτευσης, που επιμένουν να ζητούν περαιτέρω βελτιωτικές αλλαγές.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος, ζήτησε να διορθωθεί με αντικειμενικό και αξιόπιστο τρόπο η τροπολογία.

Για λάθος της κυβέρνησης που δεν προχωρά σε περαιτέρω αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, καθώς η ρύθμιση «απαλύνει πολύ λίγο τη φορολογία», μίλησε ο βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Ψυχάρης.

Αντιλαϊκό και ληστρικό χαρακτήρισαν τον ΕΝΦΙΑ οι εισηγητές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης και της ΔΗΜΑΡ Γιώργος Κυρίτσης, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Χρυσή Αυγή με τον Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

Από τους ΑΝΕΛ, ο Γιάννης Δημαράς, έκανε λόγο για νόμο- έκτρωμα και αντισυνταγματικό νόμο.

Πηγή:Newpost.gr