Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου – 11 Σεπτεμβρίου 2014


Η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη να αναφέρει στο Ανώτατο Δικαστήριο τα τέσσερα από τα νομοθετήματα που ψήφισε η Βουλή για το θέμα των εκποιήσεων, η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα νομοθετήματα που ψήφισε η Βουλή, τα προβληματικά δάνεια των μεγαλύτερων δανειοληπτών των κυπριακών τραπεζών, οι χθεσινές εξαγγελίες της Κυβέρνησης για το νέο σύστημα υγείας, και η επιστροφή των μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων στα σχολεία, είναι τα κυριότερα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

“Η Σημερινή” κάτω από τον τίτλο “Πολυμέτωπη… μάχη με απρόβλεπτο αποτέλεσμα”, γράφει στο κύριο της θέμα ότι η απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη να αναφέρει στο Ανώτατο τα τέσσερα νομοθετήματα που αφορούν το θέμα των εκποιήσεων αντί να συνδιαλλαγεί με τα κόμματα για να επιτευχθεί συναίνεση προκαλεί αναταράξεις με απρόβλεπτο αποτέλεσμα. Αλλού, γράφει ότι η φορολόγηση του εφάπαξ στον δημόσιο τομέα είναι εκτός μνημονίου, αλλά αποτελεί απαίτηση των δανειστών. Σε άλλο της θέμα, γράφει ότι στη ρουτίνα μπήκαν χθες και οι μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων.

“Ο Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο “Βόμβα τα δάνεια των ΄20΄”, γράφει στο κύριο του θέμα ότι βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας αποτελούν πολλά από τα δάνεια των 20 μεγαλύτερων δανειοληπτών σε κάθε τράπεζα, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να καταγράφεται στην Τράπεζα Κύπρου, καθώς σε σύνολο 3,08 δις οι καθυστερήσεις ανέρχονται σε 1,32 δις. Αλλού, γράφει για τα νέα σχέδια για τα νοσοκομεία και το προσωπικό, όπως αυτά εξαγγέλθηκαν χθες μετά το Υπουργικό  Συμβούλιο από τον Υπουργό Υγείας Φίλιππο Πατσαλή. Σε άλλο του θέμα γράφει ότι ο νέος Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν  Κλοντ Γιούνκερ, με το καλημέρα της νέας Επιτροπής έστειλε την “ομάδα δράσης” για τους Τ/κ στην Περιφερειακή Πολιτική, ικανοποιώντας πάγιο αίτημα της Λευκωσίας.

Η “Χαραυγή”, στο κύριο της θέμα με τίτλο “Ο Πρόεδρος εκποίησε τη βούληση κοινωνίας-Βουλής” γράφει ότι “διαπιστευτήρια στην Τρόικα έδωσε για άλλη μια φορά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης”, αναφέροντας στο Ανώτατο Δικαστήριο ως αντισυνταγματικούς τέσσερις από τους βασικούς νόμους που ψήφισε η Βουλή για την προστασία της πρώτης κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης. Αλλού, γράφει ότι “ξεπουλούν τώρα και τη Δημόσια Υγεία”, καθώς θα εισαχθεί η προοπτική μετεξέλιξης του ΓεΣΥ σε πολυασφαλιστικό”, σύμφωνα με απόφαση της Κυβέρνησης. Σε άλλο της θέμα, γράφει ότι τα κόμματα ζητούν εξηγήσεις για τη Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, εγγράφοντας το θέμα στη Βουλή, καθώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν βρήκε χρόνο να αντιδράσει.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail”, κάτω από τον τίτλο “Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει ότι τα νέα νομοθετήματα είναι `μη συμβατά`”, γράφει στο κύριο της θέμα ότι η Επιτροπή έκρινε ως μη συμβατά με το κυπριακό πρόγραμμα διάσωσης τα νομοθετήματα που ψήφισε η Βουλή για το θέμα των εκποιήσεων. Αλλού, γράφει ότι ένας Βρετανός δραπέτης συνελήφθη στην Πάφο όταν ένας υπό κάλυψη αστυνομικός παρακολουθούσε την φιλενάδα του, πρώην νικήτρια του βρετανικού Big Brother. Σε άλλο της θέμα, η εφημερίδα γράφει  για την επιστροφή των μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων στα θρανία για τη νέα σχολική χρονιά.

ΣΣ:  Η εφημερίδα “Αλήθεια” δεν παραλήφθηκε στο ΚΥΠΕ

(ΚΥΠΕ/ΘΚΕ/MK)