Ομπάμα: Οι ΗΠΑ έτοιμες να χτυπήσουν το Ισλαμικό Κράτος και στη Συρία

Σχέδιο τεσσάρων σημείων για την «υποβάθμιση και καταστροφή» του Ισλαμικού Κράτους παρουσίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Στρατιωτικές αιχμές του σχεδίου θα είναι η αεροπορική ισχύς των Ηνωμένων Πολιτειών, και η υποστήριξη τοπικών συμμάχων, που θα συγκρουστούν με τους τζιχαντιστές στο έδαφος. Αποσαφήνισε πάντως πως αμερικανοί στρατιώτες δεν θα πολεμήσουν «σε ξένο έδαφος».

Σχέδιο τεσσάρων σημείων για την «υποβάθμιση και καταστροφή» του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), χωρίς την εμπλοκή αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων, παρουσίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ανακοινώνοντας μάλιστα πως είναι διατεθειμένος να επεκτείνει τις αεροπορικές επιδρομές κατά των τζιχαντιστών και στα εδάφη της Συρίας.

«Έχω ξεκαθαρίσει πως θα κυνηγήσουμε τρομοκράτες που απειλούν τη χώρα μας, οπουδήποτε κι αν βρίσκονται. Αυτό σημαίνει πως δεν θα διστάσω να αναλάβω δάση εναντίον του ΙΚ στη Συρία, όπως και στο Ιράκ. Αυτό είναι μία κεντρική αρχή της προεδρίας μου: αν απειλείς της Αμερική, δεν θα βρεις ασφαλές καταφύγιο», τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος, σε βαρυσήμαντο τηλεοπτικό διάγγελμα, λίγες ώρες πριν τη 13η επέτειο από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11η Σεπτεμβρίου 2011.

Οι δύο στρατιωτικές αιχμές του σχεδίου θα είναι η αεροπορική ισχύς των Ηνωμένων Πολιτειών, που θα πλήξει το Ισλαμικό Κράτος μέσω μίας «συστηματικής εκστρατείας αεροπορικών βομβαρδισμών», και η υποστήριξη τοπικών συμμάχων, που θα συγκρουστούν με τους τζιχαντιστές στο έδαφος. Τα υπόλοιπα δύο σημεία του σχεδίου είναι η αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων και η συνεχιζόμενη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό.

Ο αμερικανός πρόεδρος σημείωσε πως στον αγώνα κατά του ΙΚ οι ΗΠΑ θα ηγηθούν «μίας ευρείας συμμαχίας», χωρίς όμως να αναφέρει τα κράτη που θα λάβουν μέρος.

Αποσαφήνισε ωστόσο πως η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να συνεργαστεί με το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ για την αντιμετώπιση του ΙΚ στη Συρία, αλλά αντίθετα θα ενισχύσει τους σύρους αντικαθεστωτικούς «ως το καλύτερο αντίβαρο» έναντι των εξτρεμιστών. Συμπλήρωσε πως οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εργάζονται για μία μόνιμη «πολιτική λύση» στη συριακή κρίση.

Ο κ. Ομπάμα υπογράμμισε για μία ακόμη φορά τις διαφορές του αγώνα κατά των τζιχαντιστών από «τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν», επισημαίνοντας πως η νέα «αντιτρομοκρατική στρατηγική» δεν ενέχει αμερικανικούς στρατιώτες να «μάχονται σε ξένο έδαφος». Παραλλήλισε μάλιστα τη στρατηγική κατά του ΙΚ με τη στοχευμένη δράση της αμερικανικής Αεροπορίας σε Σομαλία και Υεμένη.

Ανακοίνωσε επίσης την αποστολή 475 ακόμα αμερικανών ενστόλων στο Ιράκ, επισημαίνοντας όμως πως θα έχουν αμιγώς εκπαιδευτικό ρόλο. Οι ΗΠΑ διαθέτουν ήδη, περισσότερους από 1.000 ένστολους στο Ιράκ.

Επιπλέον, ο κ. Ομπάμα επανέλαβε πως η ενεργή συμμετοχή των Ιρακινών και άλλων αραβικών κρατών είναι απαραίτητα συστατικά για τη νίκη και πολιτικές προϋποθέσεις για την αμερικανική βοήθεια. «Δεν μπορούμε να κάνουμε για τους Ιρακινούς αυτό που πρέπει να κάνουν οι ίδιοι, ούτε να πάρουμε τη θέση αράβων εταίρων για την ασφάλεια στην περιοχή τους», τόνισε.

Πηγή: skai.gr