Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου – 13 Σεπτεμβρίου 2014

 

Η χθεσινή συνεδρία του Eurogroup και οι δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων σε σχέση με την επόμενη δόση της Κύπρου, η απεργία την ερχόμενη Παρασκευή των δημοσίων υπαλλήλων, η συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών με τον Στρος Καν, οι εμπειρογνώμονες που ορίστηκαν από τα κόμματα για την επεξεργασία του νομοσχεδίου για την αφερεγγυότητα, η απόφαση του δικαστηρίου στη Νότιο Αφρική για τον Οσκαρ Πιστόριους και τα αποτελέσματα έρευνας που δείχνει πως η εμπιστοσύνη των πολιτών σε κόμματα και θεσμούς βρίσκεται στο ναδίρ είναι ανάμεσα στα θέματα που απασχολούν σήμερα τις εφημερίδες.

Η “Αλήθεια” γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο “Στα μαλακά… για δεύτερες σκέψεις” αναφέρει πως το Eurogroup μας έδωσε χρόνο ώστε οι νομοθετικές ρυθμίσεις να συμβαδίζουν με τις απαιτήσεις του μνημονίου. Αλλού σημειώνει πως όλα τα πολιτικά κόμματα, πλην του ΑΚΕΛ, όρισαν εμπειρογνώμονα για την επεξεργασία του νομοσχεδίου για την αφερεγγυότητα. Εξάλλου γράφει πως αποζημιώσεις ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ θα δοθούν στους σιτοκαλλιεργητές λόγω ανομβρίας.

“Η Σημερινή” με κύριο τίτλο “Έρχεται τσουνάμι απεργιών” αναφέρει στο κύριο της θέμα πως στο δρόμο βγαίνουν την Παρασκευή οι δημόσιοι υπάλληλοι για το θέμα του “εφάπαξ” και πως η ΠΕΟ και η ΣΕΚ συστρατεύονται στο παναπεργιακό μέτωπο. Αλλού σημειώνει πως άνοιξε η πόρτα της επιστροφής για τους διαγραφέντες στο Δημοκρατικό Κόμμα.  Εξάλλου αναφέρεται σε νέο μετοχικό status για την Τράπεζα Κύπρου.

“Ο Φιλελεύθερος” με κύριο τίτλο “Μυστικό ραντεβού Στρος Καν” αναφέρει πως ο Στρος Καν είχε ως Πρόεδρος της εταιρείας LSK συνάντηση στη Λευκωσία με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη. Αλλού αναφέρει πως το Eurogroup έστειλε το μήνυμα πως για να δοθεί η επόμενη δόση πρέπει να λυθεί το πρόβλημα με τις εκποιήσεις. Εξάλλου σημειώνει πως σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας η εμπιστοσύνη των πολιτών σε κόμματα και θεσμούς βρίσκεται στο ναδίρ.

Η “Χαραυγή” με κύριο τίτλο “Πιο ακριβό 30% το πολυασφαλιστικό σύστημα” αναφέρει πως αναλογιστές στο χώρο της υγείας στην Κύπρο υποστηρίζουν πως το πολυασφαλιστικό σύστημα θα κοστίσει στη χώρα μας 30% πιο ακριβά από ό,τι αν η κυβέρνηση προχωρήσει με τους υφιστάμενους σχεδιασμούς. Αλλού σημειώνει πως αναλώσιμα υλικά “σπάζουν” στα χέρια των γιατρών και αναβάλλονται χειρουργικές επεμβάσεις. Εξάλλου αναφέρεται σε ισχνό προβάδισμα του “όχι” στη Σκωτία.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με κύριο τίτλο “`Στο περίμενε` η επόμενη δόση” αναφέρει πως η Κύπρος θα λάβει την επόμενη δόση οικονομικής βοήθειας όταν οι νόμοι για τις εκποιήσεις και την αφερεγγυότητα ευθυγραμμιστούν με τους όρους της δανειακής της σύμβασης, όπως δήλωσαν χθες Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Αλλού αναφέρεται στην μονοήμερη στάση εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων την ερχόμενη Παρασκευή. Εξάλλου αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου στη Νότιο Αφρική που βρήκε ένοχο τον Πιστόριους στην κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΧΡ)