Οι Τούρκοι βγάζουν στο… σφυρί ελληνικό χωριό

Το ιστορικό και ερειπωμένο από το 1932 χωριό Λεβίσι, όπου για αιώνες έζησαν Έλληνες, βγαίνει σε… πλειστηριασμό από το υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας.

Το Λεβίσι βρίσκεται στα τουρκικά παράλια απέναντι από τη Ρόσο και από τις 30 Ιουνίου του 1932 και την ανταλλαγή πληθυσμών, είναι ένα χωριό «φάντασμα». Τώρα, λέγεται Καγιάκιοϊ και η κυβέρνηση της Τουρκίας ψάχνει επενδυτή για να το «αναστήσει».

Το ιστορικό χωριό έχει εκατοντάδες σπίτια που πλέον έχουν ερημώσει και δυο εκκλησίες. Είναι χτισμένο πάνω σε βουνοπλαγιά, κοντά στο παραθαλάσσιο τουριστικό θέρετρο Φετιγέ (σ.σ. τη Μάκρη). Συνήθως, οι τουρίστες το χρησιμοποιούν ως πάρκινγκ.

Στις 30 Ιουνίου του 1932 οι 2.000 κάτοικοι του χωριού αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν. Όταν έφτασαν στην Ελλάδα εγκαταστάθηκαν στην Αττική, όπου δημιούργησαν τη Νέα Μάκρη και στην Εύβοια, στο χωριό Φαράκλα.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία βγάζει σε πλειστηριασμό το Λεβίσι. Παλιότερη δημοπρασία έπεσε στο κενό, ενώ μέσω Facebook υπήρξε κινητοποίηση για να αποκατασταθεί ο οικισμός σε συνεργασία και με τους αρμόδιους φορείς από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Βήμα, η νέα δημοκρατία του χωριού θα γίνει στις 23 Οκτωβρίου. Όποιος πλειοδοτήσει, να νοικιάσει το Λεβίσι για 49 χρόνια με αντάλλαγμα να αποκαταστήσει το χωριό και να το κάνει τουριστικό προορισμό, με ενοικιαζόμενα δωμάτια και καταστήματα στο 1/3 του.

Επίσης, θα αναλάβει τη χρηματοδότηση της μερικής αποκατάστασης και λειτουργίας του αρχαιολογικού χώρου, όπου βρίσκονται ευρήματα από το 3.000 π.Χ.

Οι Τούρκοι κοστολογούν το Λεβίσι στα 10,5 εκατ. ευρώ. Ήδη έχουν εκφράζει ενδιαφέρον για την αγορά του δυο εταιρίες.

Πηγή: Το Βήμα