Στο Κάιρο συνεχίζει ο Κέρι το χτίσιμο της συμμαχίας κατά των τζιχαντιστών

Κάιρο, Αίγυπτος
Επαφές με την πολιτική ηγεσία της Αιγύπτου, αλλά και του Αραβικού Συνδέσμου έχει το Σάββατο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι. Κεντρικό ζήτημα των επαφών του, η συμμαχία που θέλουν να δημιουργήσουν οι ΗΠΑ για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους σε Συρία και Ιράκ.

Ο Κέρι συναντήθηκε με τον αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι και τον επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ αλ Αράμπι.

Ο Κέρι θα επιδιώξει να πετύχει «τα θρησκευτικά ιδρύματα να ταχθούν κατά του Ισλαμικού Κράτους, με τους μουσουλμάνους ιερωμένους να μιλήσουν για το θέμα αυτό στη προσευχή της Παρασκευής» δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος σε δημοσιογράφους που συνοδεύουν τον Κέρι.

Το Κάιρο είναι η έδρα του Αλ Αζχαρ, ενός από τα σημαντικότερα ιδρύματα του σουνιτικού Ισλάμ.

Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου κάλεσε την Κυριακή τις αραβικές χώρες να αντιμετωπίσουν «στρατιωτικά και πολιτικά» τους τζιχαντιστές, καλώντας τις να υιοθετήσουν «γενναίες αποφάσεις για την αντιμετώπιση των φαινομένων τρομοκρατίας […] που απειλούν την ύπαρξη ορισμένων αραβικών χωρών».

Οι αραβικές χώρες ανησυχούν για έναν πιθανό συντονισμό μεταξύ IΚ και τοπικών τζιχαντιστικών οργανώσεων, φοβούμενες μήπως άραβες τζιχαντιστές που φύγουν από το Ιράκ και τη Συρία επιστρέψουν στην πατρίδα που γεννήθηκαν για να αρχίσουν τζιχαντιστική εξέγερση.

Στην Αίγυπτο, τζιχαντιστές που πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας από τότε που ο στρατός απέπεμψε τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι το 2013, είχαν κατά το παρελθόν λάβει μέρος στις μάχες στη Συρία.

Ο Κέρι θα συζητήσει επίσης στο Κάιρο για τη Λωρίδα της Γάζας, τη Λιβύη και την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ο αμερικανός υπουργός είχε προηγουμένως επισκεφθεί την Άγκυρα, όπου συνάντησε δυσκολίες στο να πείσει τον νέο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να μετάσχει στο διεθνή συνασπισμό κατά του ΙΚ.

Ο Τζον Κέρι θα μεταβεί στο Παρίσι όπου θα συμμετάσχει -από τη Δευτέρα- στη διεθνή διάσκεψη για το Ιράκ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters