«Στόχος μας η διεθνοποίηση των Ελληνικών Σπουδών»

Ο Βρασίδας Καραλής έδωσε την πρώτη του επίσημη διάλεξη από τότε που ανακηρύχθηκε επισήμως Καθηγητής του Πανεπιστημίου Σίδνεϊ

Με την επισήμανση ότι οι Ελληνικές Σπουδές στην Αυστραλία «πρέπει να αποφύγουν την εσωστρέφεια και την αυτοαναφορικότητα», ο Βρασίδας Καραλής έδωσε την πρώτη του επίσημη διάλεξη από τότε που ανακηρύχθηκε επισήμως Καθηγητής του Πανεπιστημίου Σίδνεϊ, ως διευθυντής της εκεί Έδρας Νεοελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών.
Αυτή η διάλεξη (inaugural lecture) είναι ένας από τους πιο σημαντικούς πανεπιστημιακούς θεσμούς και δίνει την ευκαιρία σε νεοεκλεγέντα καθηγητή να επαναχαράξει και να επαναπροσδιορίσει τα όρια των σπουδών μέσα στα οποία βρίσκεται και να θεμελιώσει ή να προκαθορίσει ένα σχεδιάγραμμα για το μέλλον, δηλαδή το πού θα πάει ο χώρος σπουδών στον οποίο εντρυφεί και τι θα ήθελε να πετύχει ο ίδιος στα χρόνια της θητείας του.

Ο ομογενής Καθηγητής Βρασίδας Καραλής

Ο ομογενής Καθηγητής Βρασίδας Καραλής

Η προηγούμενη (και πρώτη στα χρονικά) τέτοια διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Σίδνεϊ ήταν το 1981 από τον τότε επικεφαλής του Τμήματος Νεοελληνικών, καθηγητή Μάικλ Τζέφρεϊς.

Μιλώντας για το δικό του όραμα για το μέλλον της Έδρας, ο κ. Καραλής είπε ότι θα «το ήθελα να υπάρχει και να ακμάζει».
«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να προετοιμάσουμε τη γενιά των μελετητών και στοχαστών που θα μας διαδεχθεί. Είναι βασικό να σκεφτόμαστε τις ελληνικές σπουδές σε βάθος χρόνου. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να σκεφτούμε τα Ελληνικά διαχρονικώς» πρόσθεσε.

Στην συνέντευξη που παραχώρησε στο Ελληνικό Πρόγραμμα της Ραδιοφωνίας SBS, επεσήμανε, επίσης, ότι τον ίδιο τον «ενδιαφέρει πάντα η διεθνοποίηση των Ελληνικών Σπουδών για να δείξουμε ότι έχουμε απαντήσεις ως Ελληνικός Λόγος, ως Έλληνες στοχαστές και ως Έλληνες ακαδημαϊκοί για τα μεγάλα προβλήματα που αφορούν την ανθρωπότητα σήμερα και τον σκεπτόμενο άνθρωπο».

Να αναφερθεί τέλος, ότι το γενικό θέμα της ομιλίας του Καθηγητή Καραλή ήταν «Από τη Σύγχρονη στην Αρχαία Ελλάδα – Το έργο της ευρωπαϊκής ενοποίησης και η περίπτωση της Ελλάδας». Στην διάλεξη παρέστησαν οι πρυτανικές Αρχές, άλλοι επίσημοι και πυκνό ακροατήριο.

Πηγή:Neoskosmos.com