Πλησιάζει η ώρα της “προεδρικής” αλήθειας για την Χίλαρι Κλίντον

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, και πιθανή υποψήφιος των Δημοκρατικών για τον Λευκό Οίκο το 2016 μετέβη την Κυριακή στην Αϊόβα, πολιτεία κλειδί για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, όπου αστειεύτηκε αναφορικά με τις φήμες για την υποψηφιότητά της.

“Έχω πολλά πράγματα που με απασχολούν τώρα …”, άρχισε την ομιλία της η Χίλαρι στην εκδήλωση “Steak Fry” που οργάνωσε ο απερχόμενος δημοκρατικός γερουσιαστής Τομ Χάρκιν, μια ετήσια συνάντηση για τους Αμερικανούς του Δημοκρατικού Κόμματος με προεδρικές φιλοδοξίες. Ο σύζυγός της Μπιλ τη συνόδευε.

“Πρώτα απ ‘όλα, ο Μπιλ και εγώ είμαστε συνεχώς εν αναμονή της γέννησης του εγγονιού μας. Τηλεφωνώ στην Τσέλσι κάθε πέντε λεπτά για να δούμε πώς πάει”, δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον, μπροστά σε χιλιάδες κόσμου. Η κόρη τους Τσέλσι περιμένει παιδί το φθινόπωρο.

Αναφερόμενη εμμέσως στις προεδρικές εκλογές και τη δική της υποψηφιότητα η Χίλαρυ Κλίντον δήλωσε αστειευόμενη: “Και στη συνέχεια, βέβαια, υπάρχει αυτό το άλλο θέμα. Είναι αλήθεια, το σκέφτομαι. Αλλά σήμερα, ήρθα για τις μπριζόλες,”.

Η Αϊόβα, μια μικρή αγροτική πολιτεία 3,1 εκατομμυρίων κατοίκων στην καρδιά των ΗΠΑ, έχει δυσανάλογη σε σχέση με το μέγεθός της σημασία για κάθε προεδρική εκλογή εδώ και 40 χρόνια. Στην Αϊόβα διεξάγεται κατά παράδοση η πρώτη διαβούλευση των ψηφοφόρων στις προκριματικές εκλογές κάθε κόμματος, αποτελώντας εφαλτήριο για τη συνέχιση των προκριματικών εκλογών στην υπόλοιπη χώρα.

Κατά παράδοση, τουλάχιστον ένα χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές, στην πολιτεία της Αϊόβα ξεκινά από το καλοκαίρι η προεκλογική περίοδος των δύο κομμάτων, Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών. Οι υποψήφιοι αρχίζουν τις επισκέψεις στα τοπικά κομματικά συμβούλια, θέλοντας να λάβουν την υποστήριξη τοπικών αξιωματούχων, να δημιουργήσουν μια υποδομή, να φροντίσουν για τη φήμη τους, δίνοντας το στίγμα της εκκίνησης της εσωκομματικής κούρσας για το χρίσμα του υποψηφίου.

Εκεί ο νεαρός γερουσιαστής Μπαράκ Ομπάμα κατήγαγε την πρώτη νίκη του, στις 3 Ιανουαρίου του 2008, έναντι της γερουσιαστή Χίλαρι Κλίντον, αποσπώντας το 38% των ψήφων των ψηφοφόρων του Δημοκρατικού Κόμματος. Η Κλίντον είχε καταλάβει την τρίτη θέση.

Το υπόλοιπο της ομιλίας Χίλαρι Κλίντον επικεντρώθηκε στην προεκλογική εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές της 4ης Νοεμβρίου και για τα θέματα της ισότητας των αμοιβών, της υγείας και της πρόσβασης στην αντισύλληψη.

Ωστόσο η Κλίντον έδωσε ελπίδες στους υποστηρικτές της, κλείνοντας την ομιλία της ως εξής: Χαίρομαι που επέστρεψα, ας μην αφήσουμε να περάσουν άλλα επτά χρόνια!”.

Η 66χρονη Κλίντον, που παρατείνει την αγωνία όσον αφορά τις φιλοδοξίες της, έχει υποσχεθεί ότι θα ανακοινώσει στις αρχές του 2015 την απόφασή της αν θα θέσει υποψηφιότητα για το Λευκό Οίκο. Ωστόσο η υποδομή μιας ενδεχόμενης προεκλογικής εκστρατείας ήδη έχει δημιουργηθεί, κυρίως οι προσωπικότητες κλειδιά και τα δίκτυα χρηματοδότησης.

Κρις Σπύρου

Μεταξύ αυτών, ο Ελληνοαμερικανός πολιτικός ηγέτης κ. Κρις Σπύρου, Πρώην Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος της Πολιτείας του Νιού Χάμσαϊρ, έχει, ως γνωστόν, ήδη από το 2013 ανακοινώσει την ίδρυση επιτροπής για την προώθηση της  υποψηφιότητας της Χίλαρι Κλιντον για την Προεδρία των ΗΠΑ στις εκλογές του 2016. Ο Κρις Σπύρου, στις 19 Φεβρουαρίου 2013, κατέθεσε επίσημα έγγραφα στο Υπουργείο Εσωτερικών της Πολιτείας του Νιού Χάμσαϊρ με τα οποία πιστοποιεί την Επιτροπή με την ονομασία «In 2016 Run Hillary Run». Η Πολιτεία του Νιού Χάμσαϊρ είναι η πρώτη που διεξάγει τις Προεδρικές Προκριματικές Εκλογές στις ΗΠΑ.

Μετά την επίσημη κατάθεση, ο Κρις Σπύρου είχε δηλώσει: « Ο χρόνος έχει έρθει πια για να εκλεγεί η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος των ΗΠΑ, και το ιδανικό άτομο είναι η Χίλαρι Κλίντον.»

Σήμερα η κυρία Κλίντον προηγείται μακράν όλων των ανταγωνιστών της στο Δημοκρατικό Κόμμα στις δημοσκοπήσεις σε πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της Αϊόβα. Περί το 53% των δημοκρατικών ψηφοφόρων της Πολιτείας της δίνει την προτίμησή του, σύμφωνα με δημοσκόπηση του CNN/ORC International που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, έναντι 15% που έλαβε ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Με στοιχεία και από skai.gr