Μεγάλη νίκη του «Όχι» στη Σκωτία, πάνω από 55%

Ξεκάθαρο «Όχι» στην ανεξαρτητοποίησή της από το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε η Σκωτία, με τους σκωτσέζους να αποφασίζουν την παράταση της 307ετούς ένωσής τους με την Αγγλία. Μιλώντας λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον προανήγγειλε ένα πιο αποκεντρωμένο σύστημα διακυβέρνησης για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με την τελική καταμέτρηση των ψήφων σε 31 από τις 32 εκλογικές περιφέρειεςτο «Όχι» επικρατεί με 55,42%, ενώ το «Ναι» λαμβάνει το 44,58% της λαϊκής ψήφου. Ο πρόεδρος της εθνικής εφορευτικής επιτροπής έχει ήδη ανακηρύξει το «Όχι» νικητή του δημοψηφίσματος.

Την ήττα του «Ναι» παραδέχτηκε ο πρώτος υπουργός της Σκωτίας, και ηγέτης των εθνικιστών, Άλεξ Σάλμοντ, σημειώνοντας πως αποδέχεται «την ετυμηγορία του λαού» και καλώντας τους υποστηρικτές του να πράξουν το ίδιο.

Embedded image permalink

Κάλεσε ωστόσο το Λονδίνο να τηρήσει την υπόσχεσή του και να παραχωρήσει το ταχύτερο δυνατό αυξημένες εξουσίες στη Σκωτία.

«Θα πάμε μπροστά ως ένα έθνος», δήλωσε στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Σάλμοντ.

Συντριπτική ήταν η επικράτηση των ενωτικών στο Εδιμβούργο, όπου το «Όχι» απέσπασε το 61,1%. Αντίθετα, «Ναι» στην ανεξαρτησία ψήφισε η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, η Γλασκώβη, με 53% έναντι 47%, αποτέλεσμα που αποδείχτηκε ωστόσο πύρρειος νίκη για τους εθνικιστές.

Πέραν της Γλασκώβης, το «Ναι» έχει επικρατήσει μόνο σε άλλες τρεις περιφέρειες.

Με μήνυμά του στο Twitter, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είπε ότι συνεχάρη τον επικεφαλής της εκστρατείας υπέρ της ένωσης, Άλιστερ Ντάρλινγκ. Επίσης μέσω Twitter, ο πρώτος υπουργός της Σκωτίας Άλεξ Σάλμοντ συνεχάρη τη Γλασκώβη και το λαό της Σκωτίας για τη στήριξη που παρείχαν στο στρατόπεδο της ανεξαρτησίας.

Η συμμετοχή υπολογίζεται στο εντυπωσιακό 84,4%.

Γραπτή δήλωση αναμένεται να εκδώσει το απόγευμα και η Βασίλισσα Ελισάβετ.

Πηγή: skai.gr