Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου – 19 Σεπτεμβρίου 2014

Η σύλληψη τεσσάρων ατόμων στην Πάφο μεταξύ των οποίων ο επιχειρηματίας Θεόδωρος Αριστοδήμου και η γυναίκα του για υπόθεση διαχωρισμού οικοπέδων, η αναστολή των απεργιακών μέτρων των δημοσίων υπαλλήλων ως απότοκο των διαβεβαιώσεων που έλαβαν οι ηγεσίες των συντεχνιών τους στη χτεσινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα μέτρα για ασφάλιση των G3 που έχουν στην κατοχή τους οι έφεδροι στην ΕΦ είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του ημερήσιου Τύπου, σήμερα Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014.

Υπό τον τίτλο «Μεγάλη σύλληψη» η εφημερίδα «Αλήθεια» γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο γνωστός επιχειρηματίας και πρώην Πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου Θεόδωρος Αριστοδήμου, η γυναίκα του, ένας τέως δημοτικός μηχανικός και μια λειτουργός τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Πάφου αντιμετωπίζουν 10 σοβαρά αδικήματα μεταξύ των οποίων συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος και πλαστογραφία. Γράφει επίσης ότι ανακοίνωση της εταιρείας Aristo Developers αναφέρει ότι τόσο ο κ. Αριστοδήμου όσο και η σύζυγος του και η εταιρεία έχουν δηλώσει την πρόθεση τους να συνεργαστούν με την Αστυνομία κάνοντας λόγο για σκευωρία εναντίον του κ. Αριστοδήμου και της οικογένειας του. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η ΠΑΣΥΔΥ και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις ανέστειλαν τη σημερινή απεργία μετά από συνάντηση που είχαν με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο οποίος τους διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει θέμα φορολόγησης του εφάπαξ ούτε μείωσης των αποδοχών τους. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας οι έφεδροι που υπηρετούν σε μονάδες της πρώτης γραμμής θα ασφαλίσουν μέρος του όπλου τους με ειδικό μηχανισμό και οι υπόλοιποι θα παραδώσουν στις μονάδες τους τον επικρουστήρα του όπλου τους.

Υπό τον τίτλο «Αχρηστεύουν τα G3 χιλιάδων εφέδρων» η «Σημερινή» γράφει στο κύριο της θέμα ότι δύο μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή αρχικά πάνω σε πιλοτική βάση, αχρηστεύουν ουσιαστικά τα όπλα που έχουν στη διάθεση τους οι έφεδροι στα μετόπισθεν, αλλά και στην πρώτη τη γραμμή, καθώς σύμφωνα με το σχέδιο στην πρώτη περίπτωση θα αφαιρείται ο επικρουστήρας από το όπλο και στη δεύτερη θα εφαρμόζεται στο όπλο ειδικός μηχανισμός ασφάλισης που θα απασφαλίζει μόνο με κωδικό που θα δίνεται στον έφεδρο μόνο για τις ασκήσεις και σε έκτακτη ανάγκη. Σε δεύτερο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι καταλυτική υπήρξε η παρέμβαση του Προέδρου Αναστασιάδη για άρση της προγραμματισθείσας για σήμερα απεργίας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι από τη Γλασκώβη μέχρι το Εδιμβούργο και από το Αμπερντίν μέχρι τα αμέτρητα νησάκια της Σκωτίας, οι Σκοτσέζοι προσήλθαν χτες μαζικά στις κάλπες ψηφίζοντας με ένα «ναι» ή ένα «όχι» υπέρ ή κατά της ανεξαρτησίας τους, σ` ένα ραντεβού με την ιστορία που γοητεύει αλλά και ανησυχεί το υπόλοιπο 92% των Βρετανών οι οποίοι παραμένουν θεατές σε μια πιθανή διάσπαση του ΗΒ.

Υπό τον τίτλο «Σύλληψη υψηλών προδιαγραφών» ο «Φιλελεύθερος» γράφει ότι με οδηγίες της Γενικής Εισαγγελίας και μετά από έκδοση δικαστικών ενταλμάτων η Αστυνομία συνέλαβε χτες τον γνωστό επιχειρηματία και πρώην Πρόεδρο της Τράπεζας Κύπρου Θεόδωρο Αριστοδήμου, όχι για τις υποθέσεις της τράπεζας, αλλά για δουλειές της εταιρείας του Aristo Developers, που ασχολείται με αναπτύξεις κυρίως στην Πάφο. Μαζί του συνελήφθησαν η σύζυγος του και αρχιτέκτονας της εταιρείας Ρούλα Αριστοδήμου καθώς και ο τέως δημοτικός μηχανικός του Δήμου Πάφου Σαββάκης Σάββα και η δημοτική υπάλληλος στο τεχνικό τμήμα Σαβούλλα Κούσπου. Σε δεύτερο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι μετά τη συνάντηση των συντεχνιών του δημοσίου τομέα με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ανακλήθηκαν τα απεργιακά μέτρα που ήταν προγραμματισμένα για σήμερα. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι δεν πρόλαβε ν` ανακοινωθεί η συμφωνία που υπέγραψε η Cyta με ξένη εταιρεία για δορυφορική αναμετάδοση των τηλεοπτικών καναλιών της από τον επίγειο δορυφορικό σταθμό «Μακάριος» και ξεκίνησαν ήδη στο παρασκήνιο αντιδράσεις κυρίως από πλευράς του αραβικού κόσμου και αυτό γιατί με τη συμφωνία η Cyta θ` αναμεταδίδει το σήμα περισσότερων από 250 αραβικών καναλιών κάποια όμως από τα οποία έχουν κριθεί σε Ευρώπη και αραβικές χώρες ως ακραία φιλο-ισλαμικά και ενοχλητικά έως ακατάλληλα.

Υπό τον τίτλο «Με το ένα πόδι στο ΓεΣΥ οι ασφαλιστικές εταιρείες» η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα ότι ένα μήνα πριν την εφαρμογή της πρώτης φάσης του ΓεΣΥ, «κατά διαβολική σύμπτωση θα ολοκληρωθεί και η νέα μελέτη που θέλει το Υπουργείο Υγείας να εκπονηθεί για την προοπτική συμμετοχής στο Σύστημα και των ασφαλιστικών εταιρειών. Και τούτο παρά το γεγονός ότι υπάρχει στο τραπέζι η έρευνα του Ολλανδού εμπειρογνώμονα της Τρόικας, η οποία συμπεραίνει ότι το πολυασφαλιστικό δεν ενδείκνυται για το μέγεθος της Κύπρου. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι συνελήφθησαν τρία άτομα και αναμενόταν και η σύλληψη και του ιδιοκτήτη της εταιρείας Aristo για το διαχωρισμό 178 οικοπέδων στην περιοχή Σκαλί (της Πάφου). Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι οι επικρουστήρες των G3 θα φυλάσσονται στα στρατόπεδα και πως στους εφέδρους θα δοθούν και κιβώτια με κωδικούς για να φυλάσσουν τον οπλισμό τους.

Υπό τον τίτλο «Συλλήψεις στην υπόθεση Aristo» η αγγλόφωνη “Cyprus Mail” γράφει ότι ο επιχειρηματίας Θεόδωρος Αριστοδήμου ήταν ένας από τους τέσσερις που συνελήφθησαν χτες το βράδυ για υπόθεση διαχωρισμού οικοπέδων στην Πάφο. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι ανέστειλαν την προγραμματισθείσα απεργία. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι με μια άλλη ψηφοφορία στη Σκωτία επετράπη μετά από 260 χρόνια στις γυναίκες να συμμετέχουν στο Βασιλικό και Αρχαίο γκολφ κλαμπ.

Υπό τον τίτλο «Κυβέρνηση για κλάματα» η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» παρουσιάζει στο κύριο της θέμα δημοσκόπηση της CMR σύμφωνα με την οποία η δημοτικότητα Αναστασιάδη – Υπουργών βρίσκεται σε «ελεύθερη πτώση» και στην οποία κανένας Υπουργός δεν προσεγγίζει με θετικές ψήφους το 30%. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η Κύπρος απείχε από τη ψηφοφορία για προστασία των χρεοκοπημένων κρατών. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι στην Κύπρο επικρατούν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα καθώς «πετσόκοψαν τους μισθούς» για χάριν της δόσης, αλλά «αφήνουν στο απυρόβλητο τους μεγαλοκαρχαρίες που χρωστούν €6 δισ. στις τράπεζες».

Υπό τον τίτλο «Επιδιαιτησία και πάρε – δώσε» η εβδομαδιαία εφημερίδα «Κυπριακό Ποντίκι» γράφει πως έντονη και αποτελεσματική ήταν η πρώτη ανάμειξη του νέου Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντα ο οποίος μετά από σειρά χωριστών επαφών με Αναστασιάδη και Έρογλου και τους διαπραγματευτές και δύο κοινές συναντήσεις με τους Αναστασιάδη και Έρογλου, κατάφερε να διαρρήξει το αδιέξοδο και να στείλει τη διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό σε άλλη φάση, καθοριστική και σημαντική. Αλλού στις εσωτερικές της σελίδες η εφημερίδα γράφει ότι εντείνεται η δραστηριότητα σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην αδειοδότηση και δημιουργία του ολοκληρωμένου τύπου καζίνο – θέρετρο στην Κύπρο. Αλλού στις εσωτερικές της σελίδες η εφημερίδα γράφει ότι μαθητές ξύρισαν τα κεφάλια τους για να συμπαρασταθούν σε συμμαθητή τους.

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία τέλος εφημερίδα “The Cyprus Weekly” υπό τον τίτλο «Αναστάληκε η απεργία» γράφει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι ανέστειλα χτες την απεργία μετά που η Κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι δεν θα φορολογήσει το εφάπαξ. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σήμερα αρχίζει η πραγματική δράση στο Ράλλι Κύπρος και πως χτες πραγματοποιήθηκαν τα προκριματικά στον Άγιο Σωζόμενο στη Λευκωσία. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι στη νέα Διοικητή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ αρέσουν οι (μοτοσικλέτες) Χάρλει.

(ΚΥΠΕ/ΗΜΑ/ΓΧΡ)