Περισσότερο φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν ζήτησε ο Αντώνης Σαμαράς

Αθήνα
Το ενδεχόμενο επιπλέον παροχής αζέρικου φυσικού αερίου στην Ελλάδα, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας λόγω της ουκρανικής κρίσης, συζήτησαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο στο Μπακού.Το θέμα έθεσε ο πρωθυπουργός και ο κ.Αλίγιεφ συμφώνησε να συζητήσουν περαιτέρω οι αρμόδιοι υπουργοί των δύο χωρών τις τεχνικές δυνατότητες.

Η συνάντηση έγινε σε θερμό κλίμα, διήρκεσε 20 λεπτά, αλλά οι δύο ηγέτες είχαν πιο εκτεταμένη συζήτηση στο δείπνο, που παρέθεσε στην συνέχεια ο κ. Αλίγιεφ.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι η Ελλάδα εξελίσσεται σε ενεργειακό κόμβο στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και είναι ο πιο σημαντικός στρατηγικός εταίρος του Αζερμπαϊτζάν στην EE, ενώ επεσήμαναν το σημαντικό ρόλο του ελληνοβουλγαρικού αγωγού.

Οι κ.κ. Αλίγιεφ και Σαμαράς έκαναν επισκόπηση των συμφωνιών των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας και συζήτησαν για τις διαδικασίες υλοποίησης του TAP, εντός του υφιστάμενου χρονοδιαγράμματος. Μίλησαν και για την πορεία της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, με τη μεταφορά του 66% των μετοχών στην SOCAR.

Είναι σημαντικό ότι μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει και επισήμως την πιστοποίηση ότι η εξαγορά είναι σύμφωνη με το ευρωπαϊκό ενεργειακό δίκαιο και θα προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες. Οι κ.κ. Σαμαράς και Αλίγιεφ συμφώνησαν να επιταχυνθούν τα έργα και να γίνει προσπάθεια να ξεπεραστούν τα όποια γραφειοκρατικά προβλήματα.

Αύριο, Σάββατο ο κ. Σαμαράς και η ελληνική αντιπροσωπεία θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση για τα 20 χρόνια του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ. Στη συνέχεια θα μεταβούν, μαζί με τις άλλες αντιπροσωπείες, στον καινούργιο τερματικό σταθμό, έναν από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως, όπου θα γίνει η τελετή έναρξης της νέας γεώτρησης.

Στο Μπακού θα βρεθούν και οι πρωθυπουργοί της Τουρκίας, της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Γεωργίας και του Μαυροβουνίου, καθώς επίσης και αρμόδιοι υπουργοί από τη Βρετανία, την Κροατία και την Ιταλία.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού περιλαμβάνει και συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο κ. Αλίγιεφ είπε ότι η αυριανή ημέρα είναι σημαντική επέτειος και νέα αρχή για την χώρα του και ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις συζητήσεις που είχε για τα ενεργειακά και με τους άλλους ηγέτες που έχουν έλθει στο Μπακού.

Ο αζέρος πρόεδρος αναφέρθηκε στις ενεργειακές δυνατότητες του Αζερμπαϊτζάν και στην επάρκεια των εγκαταστάσεων, ώστε να επωφελούνται και οι γείτονες και σημείωσε ότι το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ δεν έχει δώσει όλες του τις δυνατότητες.

Μετά το τετ -α-τετ των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε σύσκεψη αντιπροσωπειών στων δύο χωρών στην οποία από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, ο υφυπουργός του Ασημάκης Παπαγεωργίου και η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη.

Η χώρα μας συνδέεται με το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ με τον Αγωγό TAP, που θα μεταφέρει το αζέρικο αέριο στην Ευρώπη, μέσω Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας, υπό την έννοια ότι δίχως το κοίτασμα δεν θα υπήρχε και ο αγωγός που βάζει τη χώρα στον ενεργειακό χάρτη.

Μόλις προ δεκαημέρου εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις για τη συνέχιση των εργασιών για τον αγωγό -που όταν πρόκειται για ενεργειακές συμφωνίες αποτελούν το σημαντικότερο εν δυνάμει εμπόδιο. Ομαλά, όμως, διαβεβαιώνει η κυβέρνηση, εξελίσσεται και η συμφωνία εξαγοράς της ΔΕΣΦΑ από την κρατική αζέρικη εταιρία.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ