Ραγδαίες οι εξελιξεις στη Σκωτία! – Ο πρωθυπουργός Άλεξ Σάλμοντ παραιτείται μετά το “όχι” για την ανεξαρτησία

Την πρόθεσή του να υποβάλει άμεσα την παραίτησή του από την θέση του Πρώτου Υπουργού (τοπικού πρωθυπουργού) της Σκωτίας ανακοίνωσε ο ηγέτης του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP), Άλεξ Σάλμοντ, ο οποίος ηγήθηκε της καμπάνιας για την ανεξαρτησία της χώρας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το ρεύμα υπέρ της ανεξαρτησίας στο δημοψήφισμα της Πέμπτης δεν ξεπέρασε το 45% και η Σκωτία θα παραμείνει τμήμα της χώρας, μαζί με την Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρειο Ιρλανδία, με αυξημένες ωστόσο αρμοδιότητες για την τοπική κυβέρνηση και Βουλή.

Ο κ. Σάλμοντ θα παραιτηθεί και από τη θέση του ηγέτη του κόμματός του. Μετά την εκλογή νέου προέδρου στο Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP), το Νοέμβριο, ο κ. Σάλμοντ δήλωσε ότι θα υποβάλει και τυπικά την παραίτησή του από την θέση του Πρώτου Υπουργού ώστε να του δώσει τη δυνατότητα να τον διαδεχθεί.

Όπως δήλωσε, «ο δικός μου χρόνος ως ηγέτη βρίσκεται στο τέλος του, ωστόσο για τη Σκωτία η καμπάνια συνεχίζεται και το όνειρο δεν θα πεθάνει ποτέ».

Δεδομένης της πλειοψηφίας του SNP στο Κοινοβούλιο της Σκωτίας, ο νέος ηγέτης θα γίνει και πρωθυπουργός. Ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος, Νικολά Στάρτζεον, θεωρείται ο πιθανότερος διάδοχος του Σάλμοντ.

Πηγή: guardian