Επιχειρηματίες πήραν λεφτά για επενδύσεις και τα έβγαλαν στο εξωτερικό

Εξηγήσεις από το ΣΔΟΕ ζητάει ο γενικός γραμματέας διαφάνειας, Γιώργος Σούρλας, ο οποίος έστειλε επιστολή στο Σώμα και στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος διατυπώνοντας ερωτήματα για συγκεκριμένους επιχειρηματίες που φέρεται να βρίσκονται στη λίστα Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην επιστολή του, στη λίστα περιλαμβάνονται όχι μόνο φοροφυγάδες, αλλά και επιχειρηματίες που πήραν δάνεια για να κάνουν επενδύσεις ώστε να αυξήσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, αλλά τελικά τα έβγαλαν στο εξωτερικό.

Μάλιστα, τα ποσά των δανείων αυτών εντάσσσονται στα 42 δισ. ευρώ των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων (και ιδιαίτερα στα 23 δισ. που χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτα είσπραξης).

Αναλυτικά η επιστολή Σούρλα:

«Στη Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υποβάλλονται ερωτήματα εάν στη Λίστα Λαγκάρντ και σε άλλες λίστες, καθώς και σε offshore εταιρίες, που διερευνώνται, περιλαμβάνονται ονόματα επιχειρηματιών που πήραν δάνειο για να αναπτύξουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, αλλά τα ποσά των δανείων αυτών, που εντάσσονται στα 42 δισ.ευρώ των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων (και μάλιστα στα 23 δισ. ευρώ που χαρακτηρίζονται ανεπίδεκτα είσπραξης), μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό. Θα ήθελα να με ενημερώσετε και για τις παραπάνω περιπτώσεις, προκειμένου να μπορώ να απαντώ υπεύθυνα για ένα ζήτημα που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία».

Πηγή:  iefimerida.gr