«Η ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης γράφει νέα ιστορία»

Του ΚΩΣΤΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
Πηγή:neoskosmos.com

Αφετηρία νέας πορείας της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτωρίας προς το μέλλον, χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του ιστορικού φορέα, κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης, τα εγκαίνια του νεόδμητου κοινοτικού κτιρίου.

Την Κυριακή, ο πρωθυπουργός της Πολιτείας, Denis Napthine, θα εγκαινιάσει το κτίριο, παρουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, των εθνικοθρησκευτικών Αρχών και της ομογένειας.

«Τα εγκαίνια του νέου Ελληνικού Κέντρου είναι αφετηριακό γεγονός για την Κοινότητα και τον ευρύτερο ελληνισμό της Βικτώριας» δήλωσε στο «Νέο Κόσμο» ο κ. Παπαστεργιάδης, διότι «το υπερσύγχρονο κτίριο θα στεγάζει το Πολιτιστικό Κέντρο και τις διοικητικές υπηρεσίες της Κοινότητας και θα παράγει αναγκαίο εισόδημα για τη χρηματοδότηση μελλοντικών προγραμμάτων και δραστηριοτήτων μας».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης Βασίλης Παπαστεργιάδης.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης Βασίλης Παπαστεργιάδης.

Το Πολιτιστικό Κέντρο και οι διοικητικές υπηρεσίες της Κοινότητας θα στεγαστούν σε 4 από τους 15 ορόφους του κοινοτικού κτιρίου. Οι υπόλοιποι όροφοι και το ισόγειο θα ενοικιάζονται.

«Υπάρχει, ήδη, έντονο ενδιαφέρον για την ενοικίαση των χώρων του ισογείου από ιδιωτικές επιχειρήσεις και πιστεύουμε, εκτός απροόπτου, ότι εντός των ημερών θα καταλήξουμε σε συμφωνίες» λέει ο κ. Παπαστεργιάδης.
Ρωτάμε, αν και πόσοι από τους έντεκα ορόφους έχουν ενοικιαστεί. «Σχεδόν το 80% των έντεκα ορόφων έχουν ενοικιαστεί και βρισκόμαστε σε συνεχείς διαπραγματεύσεις για την ενοικίαση του υπόλοιπου χώρου» απαντά.

Πόσο εισόδημα θα αποφέρει ετησίως η ενοικίαση των 11 ορόφων, και θα είναι αρκετό, το εισόδημα αυτό, για τη συντήρηση του κτιρίου; ρωτάμε.
«Κατά τους υπολογισμούς μας, το ετήσιο εισόδημα από τα ενοίκια πλησιάζει τις 700 χιλιάδες δολάρια, αρκετό εισόδημα για τη συντήρηση του κτιρίου και τη χρηματοδότηση πολιτιστικών και άλλων δραστηριοτήτων της Κοινότητας» υπογραμμίζει.

Ο κ. Παπαστεργιάδης και τα άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινότητας δηλώνουν με έπαρση, ότι τα έργα κατασκευής του κοινοτικού κτιρίου ολοκληρώθηκαν εντός του χρονοδιαγράμματος, που είχαν ανακοινώσει, και το κόστος κατασκευής δεν ξεπέρασε τους αρχικούς υπολογισμούς. Ζητάμε από τον κ. Παπαστεργιάδη να μας δώσει λεπτομέρειες.

«Τα έργα κατασκευής ολοκληρώθηκαν εντός των χρονικών ορίων, που είχαμε συμφωνήσει με τους κατασκευαστές και το κόστος των έργων να κυμαίνεται μεταξύ 13,5 και 14 εκ. δολαρίων, δηλαδή στα όρια του αρχικού προϋπολογισμού μας. Είμαστε υπερήφανοι για την επιτυχία των στόχων μας, που πιστοποιούν, θα έλεγα, τη συνέπεια και την αποτελεσματικότητα με την οποία λειτουργεί το Διοικητικό Συμβούλιο».

Ρωτάμε τον πρόεδρο της Κοινότητας, αν το κόστος κατασκευής του κοινοτικού κτιρίου καλύφθηκε από το προϊόν πώλησης ακίνητων περιουσιών της Κοινότητας, τις προσφορές ομογενών, επιχειρήσεων και φορέων, ή αν δημιουργήθηκε χρέος και πόσο.

«Υπάρχει ένα χρέος πέντε εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίον το Διοικητικό Συμβούλιο θα προσπαθήσει να μειώσει σταδιακά» λέει, χωρίς να δείχνει ότι ανησυχεί ιδιαίτερα.
Τέλος, ρωτάμε τον κ. Παπαστεργιάδη αν η Κοινότητα έλαβε τα χρήματα που είχαν υποσχεθεί η πρώην πολιτειακή Εργατική κυβέρνηση του John Brumby και η πρώην ομοσπονδιακή Εργατική κυβέρνηση της Julia Gillard, για την κατασκευή του Πολιτιστικού Κέντρου.
«Ναι, τα πήραμε» απαντά. «Μέχρι σήμερα έχουμε εισπράξει τέσσερα εκατομμύρια δολάρια, δύο εκατομμύρια από την πολιτειακή και δύο από την κοινοπολιτειακή κυβέρνηση, ακριβώς όσα μας είχαν υποσχεθεί».

Προεκλογικά, είχε δοθεί και μία υπόσχεση από το Συνασπισμό Λίμπεραλ-Νάσιοναλ Πάρτι, διά στόματος του ομογενούς γερουσιαστή, Θανάση Συνοδινού, για οικονομική βοήθεια εξακοσίων χιλιάδων δολαρίων. Πήρατε τα χρήματα αυτά; ρωτάμε.

«Όχι ακόμη. Απαιτούνται κάποιες στερεότυπες διαδικασίες για την παροχή της βοήθειας, που πιστεύουμε ότι θα ολοκληρωθούν σύντομα και θα εισπράξουμε και αυτά τα χρήματα» δηλώνει, φανερά σίγουρος για την είσπραξη των χρημάτων.

Ο κ. Παπαστεργιάδης κλείνει τη συζήτησή μας με μία προτροπή προς τους ομογενείς όλων των ηλικιών «να κατεβούν την Κυριακή στη Lonsdale Street για να ζήσουν το ιστορικό γεγονός των εγκαινίων και για να καμαρώσουν το νέο επίτευγμα της Κοινότητας, το νέο επίτευγμα του ελληνισμού της Βικτώριας».