Νεκρός από πυρά της αυστραλιανής αστυνομίας 18χρονος ύποπτος για τρομοκρατία

Σίδνεϊ
Έναν 18χρονο σκότωσαν τα μέλη της αυστραλιανής αντιτρομοκρατικής, o οποίος μαχαίρωσε δύο αξιωματικόυς όταν κλήθηκε σε αστυνομικό τμήμα ως «πρόσωπο ενδιαφέροντος» για σχέσεις με δίκτυα τζιχαντιστών.

Η Αυστραλία βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο επιφυλακής για τον κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων, εξαιτίας της εμπλοκής της στο Ιράκ, και οι αρχές έχουν προχωρήσει ακόμη και σε επιχειρήσεις «σκούπα» μετά από πληροφορίες για σχεδιασμό τυφλών επιθέσεων.

Ο νεαρός, τo δαβατήριο του οποίου είχε ανακληθεί πριν από μία εβδομάδα εξαιτίας της υποψίας πως έχει διασυνδέσεις με ισλαμιστικές τρομοκρατικές ομάδες, είχε κληθεί να πάει στο αστυνομικό τμήμα του Εντέβουρ Χιλς στη Βικτόρια τη νύχτα της Τρίτης. Η αιτιολόγηση της αστυνομίας ήταν ότι η συμπεριφορά του είχε «προκαλέσει ανησυχίες».

Όταν έφτασε στο τμήμα και δύο αστυνομικοί τον πλησίασαν, σύμφωνα με την αστυνομία, ο 18χρονος τους επιτέθηκε με μαχαίρι και τους τραυματίσε, τον έναν σοβαρά. Ο ένας από τους δύο αστυνομικούς πυροβόλησε επί τόπου τον νεαρό, σκοτώνοντάς τον.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο νεαρός είχε επιδείξει τη σημαία της τζιχαντιστικής ISIS σε εμπορικό κέντρο και είχε μπει στη λίστα «προσώπων ενδιαφέροντος» της αντιτρομοκρατικής εδώ και μήνες. Τα τοπικά ΜΜΕ υποστηρίζουν πως είχε καταγωγή από το Αφγανιστάν.

Η ανησυχία στην Αυστραλία για τις τζιχαντιστικές τρομοκρατικές ομάδες είναι έντονη: Στη μεγαλύτερη επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής στην ιστορία της χώρας την περασμένη εβδομάδα, οι αρχές είχαν μιλήσει για σχέδιο τυφλής επίθεσης επί αυστραλιανού εδάφους.

Ενδεικτικό είναι ότι μόλις την Τρίτη, ο πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ είχε πει πως η ισορροπία μεταξύ ελευθερίας και ασφάλειας «ίσως χρειαστεί να αλλάξει» εξαιτίας του κινδύνου.

Newsroom ΔΟΛ