Στην Αθήνα οι Κλίντον το 2015 για το συνέδριο του Ιδρύματός τους- Συναντήθηκε με Γιώργο Παπανδρέου

Η Αθήνα θα φιλοξενήσει, για πρώτη φορά επί ευρωπαϊκού εδάφους, συνέδριο του Clinton Global Initiative (CGI), όπως ανακοίνωσε σήμερα – κατά τη διάρκεια του 10ου ετήσιου συνεδρίου του CGI – ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, η πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον και η Τσέλσι Κλίντον.

Το CGI Mediterranean θα γίνει τον Ιούνιο του 2015, με σκοπό να «συνδέσει ηγέτες από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα από πολλές χώρες του κόσμου που θα συζητήσουν για τις πολιτικο-οικονομικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου» και σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, οι εν λόγω ηγέτες θα «αναζητήσουν λύσεις για τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή, όπως η ανεργία των νέων, η κοινωνική και οικονομική μεταβλητότητα. Μέσω νέων Δεσμεύσεων-στην-Πράξη θα μπορέσουν να αναδείξουν τις τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης ολόκληρης της γεωγραφικής περιοχή».

Στο CGI Ελλάδας και Μεσογείου 2015 οι συμμετέχοντες θα προτείνουν και θα παρουσιάσουν λύσεις και προτάσεις για μακροχρόνια οικονομική ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα για τις χώρες της Μεσογείου, με δεσμεύσεις σε τομείς όπως η απασχόληση των νέων, η οικονομική δραστηριότητα, οι νέες θέσεις εργασίας και η «πράσινη» ανάπτυξη.

Την πρωτοβουλία για την διεξαγωγή του συνεδρίου στην Αθήνα είχε η Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, μέλος του CGI, η οποία, στην κοινή παρουσίαση με τον Μπ. Κλίντον δήλωσε ιδιαίτερα υπερήφανη που η Αθήνα θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά εκδήλωση του Ιδρύματος στην Ευρώπη. «Ένας από τους λόγους που θέλω να συμμετέχω στην πρωτοβουλία του Ιδρύματος Clinton, είναι το ήθος και η στρατηγική τού να μετατρέπουμε Ιδέες σε Πράξεις» δήλωσε η κ. Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.

Παπανδρέου με Κλίντον

Με τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον συναντήθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Ετήσιας Εκδήλωσης του Ιδρύματος Κλίντον, Clinton Global Initiative.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του Γιώργου Παπανδρέου, είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για τις διεθνείς εξελίξεις και να συζητήσουν ειδικότερα για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, με έμφαση τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και τη δυνατότητα προώθησης καινοτόμων ιδεών προς αυτήν την κατεύθυνση.

Μάλιστα, ο Μπιλ Κλίντον, στην εκδήλωση του Ιδρύματός του, ανακοίνωσε ότι, το Clinton Global Initiative, πρόκειται να διοργανώσει τον προσεχή Ιούνιο, στην Ελλλαδα, συνάντηση για τη Μεσόγειο.

Μιλώντας για αυτή την πρωτοβουλία, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι, η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο στα δημοσιονομικά της δεδομένα και οι προϋπολογισμοί της, μετά από την μεγάλη προσπάθεια που κατεβλήθη, είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση.

Στη συνέχεια, θέλοντας να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στις δυνατότητες της Ελλάδας, είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση:

«Θα αναφέρω μια αλήθεια: οι Έλληνες δουλεύουν περισσότερο από άλλους λαούς – για παράδειγμα, δουλεύουν 25% περισσότερο από τους Γερμανούς. Επομένως, μην θεωρείτε ότι γνωρίζετε τις βαθύτερες αιτίες που οδήγησαν την Ελλάδα σε αυτήν την δύσκολη κατάσταση. Ο πρώην Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, που βρίσκεται μαζί μας, φέρει πάνω του τα σημάδια του δύσκολου αγώνα που έδωσε».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Γιώργος Παπανδρέου συμμετείχε στην μεγάλη πορεία για το Κλίμα, η οποία πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της Συνόδου του ΟΗΕ, για την Κλιματική Αλλαγή.

Επίσης, συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου των Ηγετών για την Βιώσιμη Ανάπτυξη, του οποίου είναι μέλος.

Αύριο, ο Γιώργος Παπανδρέου, θα προεδρεύσει των εργασιών του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, το οποίο συνεδριάζει κάθε χρόνο αυτές τις ημέρες στη Νέα Υόρκη, με την ευκαιρία της Ετήσιας Συνέλευσης του ΟΗΕ.