Πανομογενειακή θλίψη για την απώλεια του Θόδωρου Σπυρόπουλου – Δηλώσεις, τηλεγραφήματα

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Απεβίωσε 25 Σεπτ. στο Σικάγο, σε ηλικία 75 χρονών, ο Θόδωρος Σπυρόπουλος, μετά πολύμηνη μάχη με την ”επάρατη”… Ο Θεόδωρος, είχε γεννηθεί στα Καλάβρυτα (Αύγουστο 1939). Στις ΗΠΑ -Σικάγο- από 1964. ‘Ηταν παντρεμένος με την Έρικα Νίκμαν Σπυρόπουλος και είχαν μια κόρη, την Μαριάννα. Δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στις ΗΠΑ σε χημικά και πετρελαϊκά προϊόντα. ‘Ηταν φιλάνθρωπος και ασχολήθηκε δραστήρια με την οργανωμένη Ομογένεια από 1990 (Ομοσπονδίες, ΣΑΕ κ.ά.). Επιθυμία της οικογένειας -ήταν επιλογή του- να μην γίνει νεκρώσιμη ακολουθία.

Ο εκλιπών έδωσε ολιγόμηνη μάχη με τον καρκίνο.2366220SPYROPOULOS

Ο Θόδωρος Σπυρόπουλος είχε διατελέσει Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ελληνο-Αμερικανικών Ομοσπονδιών, Περιφερειάρχης του Παγκόσμιου Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) και Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνο-Αμερικανικών Σωματείων Ιλινόις.

Οι ομογενειακές οργανώσεις κάνουν λόγο για έναν άνθρωπο που υπηρέτησε με ζήλο και γενναιοδωρία τη μεγάλη υπόθεση της Ελληνικής Παιδείας στην Αμερική και ο οποίος ήταν γνωστός για την φιλανθρωπία του τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ελλάδα.

Ο κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Δήλωση Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου για την απώλεια του Θεόδωρου Σπυρόπουλου

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά την είδηση της απώλειας του επιφανούς ομογενή και Συντονιστή του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού στις Η.Π.Α, Θεόδωρου Σπυρόπουλου, προέβη, χθες, Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου, στην ακόλουθη δήλωση:

«Είχα μακρά συνεργασία με τον αείμνηστο Θεόδωρο Σπυρόπουλο και πραγματικά λυπάμαι για το θάνατό του. Είναι μία απώλεια για τον Ελληνισμό. Είχε βοηθήσει από την αρχή σε όλες τις δραστηριότητες του οργανωμένου Απόδημου Ελληνισμού, στο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού και μπορώ να πω, κατά κυριολεξία, ότι, από την άποψη αυτή, ο Ελληνισμός της Αμερικής γίνεται φτωχότερος».

Ο ΥΦΥΠΕΞ ΚΥΡ. ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Κυριάκος Γεροντόπουλος, απέστειλε στην οικογένεια του εκλιπόντος επιφανούς ομογενή, Θεόδωρου Σπυρόπουλου, το παρακάτω συλλυπητήριο μήνυμα:
«Με οδύνη πληροφορήθηκα τον θάνατο του Θεόδωρου Σπυρόπουλου, Αντιπροέδρου του American Hellenic Institute και Συντονιστή ΗΠΑ του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού.Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτοδημιούργητου επιτυχημένου επιχειρηματία και θερμού πατριώτη, ευεργέτη, ανθρώπου με όραμα για το μέλλον της Πατρίδας και της Ομογένειας. Αφιέρωσε την ζωή του στη προάσπιση των εθνικών μας θεμάτων, στην προαγωγή της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, στην προβολή του ελληνικού πολιτισμού και στην αποτελεσματική οργάνωση των ομογενών μέσα από σειρά έργων, όπως το Ίδρυμα Τεντ και Έρικα Σπυρόπουλος και σειράς δράσεων και πρωτοβουλιών, όπως η ‘’Plant Your Roots in Greece’’.
Η απώλειά του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στο χώρο της ομογένειας, την οποία υπηρέτησε ανιδιοτελώς με όραμα και αφοσίωση, όλη τη ζωή του.
Στη σύζυγό του και συμπαραστάτρια σε όλους τους αγώνες Έρικα και στην κόρη του Μαριάνα, εκφράζω τα ειλικρινή και βαθύτατα συλλυπητήριά μου».

Ο ΠΡΕΣΒΗΣ κ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

“Με άφατη θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια ενός ξεχωριστού Ελληνα, φίλου και ηγέτη της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας του Θεόδωρου Σπυρόπουλου.

Η συνεισφορά του στις προσπάθειες της Ελληνικής Διασποράς για διάδοση των αγαθών του Ελληνικού Πολιτισμού, αλλά και οι μακρόχρονοι αγώνες του για τα δίκαια της πατρίδος, θα παραμείνουν αιώνια κληρονομιά του προς όλους μας.

Απευθύνω θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του, η σκέψη μας είναι μαζί τους στις δύσκολες αυτές ώρες.

Αιωνία του η μνήμη”.

Συλλυπητήριο μήνυμα Παγκαλαβρυτινής Ένωσης

Απεβίωσε στο Σικάγο σε ηλικία 75 ετών, ο Θεόδωρος Σπυρόπουλος, ένας από τους πιο διακεκριμένους ομογενείς, ο άνθρωπος ο οποίος υπηρέτησε με ζήλο και γενναιοδωρία την Ελλάδα, στην Αμερική και ο οποίος ήταν γνωστός για την φιλανθρωπία του τόσο στην Αμερική όσο και στην Ελλάδα. Ο Θεόδωρος έδωσε αποφασιστική μάχη με τον καρκίνο τους τελευταίους μήνες. Η είδηση του θανάτου είναι φυσικό να συγκλονίσει όλους τους Καλαβρυτινούς απανταχού της Γής αλλά και εν γένει όλους τους Έλληνες.

Η Παγκαλαβρυτινή Ένωση, εκφράζοντας και τα συναισθήματα κάθε Καλαβρυτινού, συλλυπείται την σύζυγό του Έρικα, την κόρη του Μαριάννα, τους οικείους του καθώς   καθώς και σε όλους τους συγγενείς και τους συνεργάτες του στην μακρά και επιτυχημένη σταδιοδρομία ενός ΕΛΛΗΝΑ και ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟΥ που θα μείνει στην ιστορία ως παράδειγμα επιτυχίας και αξιοπρέπειας, επιμονής στις ιδέες του και αγάπης για τον τόπο του τα Καλάβρυτα και την χώρα την Ελλάδα, αλλά και σαν φωτισμένη μορφή της Ομογένειας με τεράστια προσφορά στην διατήρηση και διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πνεύματος.
Για τo Δ.Σ της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης
Ο Πρόεδρος
Δημήτριος Βαρβιτσιώτης”

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ Θ.  ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Να ενώσει τους Ελληνο-Αμερικανούς

στα εθνικά θέματα της Ελλάδας και της Κύπρου
στη βελτίωση της εκπαίδευσης
στη δημιουργία Ελληνικών Σπουδών στην Αμερική
στην ίδρυση πολιτιστικών κέντρων στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου υπάρχουν Ελληνικές κοινότητες
στην οργάνωση και παροχή βοήθειας προς τους νέους Ελληνο-Αμερικανούς
στη τελειοποίηση και διατήρηση των Ελληνο-Αμερικανικών δημοκρατικών ιδεωδών

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1939 στα Καλάβρυτα στην Ελλάδα. Δέμενε στις ΗΠΑ από το 1964. Ήταν παντρεμένος με την Έρικα Νίκμαν Σπυρόπουλος και είχε  μια κόρη, την Μαριάνα.

ΣΠΟΥΔΕΣ
1958-1962 Πτυχίο Πολιτικών Επιστημών

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ
1962 Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

1974-Παρόν
Πρόεδρος, T.G.S. National Wholesalers
Εμπορία Αυτοκινήτων, δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ, Ευρώπη και Μέση Ανατολή

1976-Παρόν
Εταίρος, A&T Oil Company
Holding Company

1981-Παρόν
Πρόεδρος, T.G.S. Petroleum Co., Inc.
Πετρελαϊκά Προϊόντα, δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ

1985-Παρόν
Πρόεδρος, CAM2 International Manufacturing and Marketing
Χημικά προϊόντα και Λιπαντικά, δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ, Καναδά, Ευρώπη και Ασία

1995-Παρόν
Διευθυντής, GTE Engineering, Swiss

1998-Παρόν
Πρόεδρος, Hermes Expo International

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
· ΣΑΕ-ΗΠΑ Περιφερειακός Συντονιστής, Αναπληρωτής Πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ)
· Πρώην Πρόεδρος, Ελληνο-Αμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο ΗΠΑ
· Πρώην Πρόεδρος, ΕΝΩΣΙΣ Ελληνο-Αμερικανικών Οργανώσεων Ιλλινόϊ
· Πρόεδρος και Ιδρυτής, Υποτροφία Σπυρόπουλος για Ελληνο-Αμερικανούς Φοιτητές σε ΗΠΑ και Ελλάδα
· Διευθυντής, Automotive Wholesalers of Illinois
· Διευθυντής, Διεθνές Πρόγραμμα Αδελφών Πόλεων Σικάγο
· Μέλος, AHEPA
· Μέλος, Automotive Service Industry Association (ASIA)
· Μέλος, Illinois Petroleum Marketers Association (IPMA)
· Μέλος, Export Council of USA
· Μέλος, International Political Advisory Council
· Μέλος, Businessmen’s Democratic National Committee (BDNC)
· Μέλος, American European Committee Association USA
· Μέλος, AGEI Hellenic Interests of Greek Americans
· Ιδρυτικό μέλος Τεχνόπολις, Θράκη, Ελλάς, International
· Μέλος, EEC International Visiting Council
· Πρόεδρος, Ίδρυμα «Φύτεψε τις Ρίζες σου στην Ελλάδα»

ΓΛΩΣΣΕΣ
Ελληνικά, Γερμανικά, Αγγλικά

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Από τους πρώτους που έσπευσαν να στείλουν συλλυπητήριο τηλεγράφημα στην σύζυγο του εκλιπόντος η Γραμματέας ΣΑΕ Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου.

“Dear Erika,
Please accept my deepest condolences on the loss of your beloved husband. I feel privileged having met you and Ted and having worked with him for so many years at the World Council of Hellenes abroad SAE. He was well loved in the Hellenic community for his charities and good work for the promotion of the Hellenic values and devotion to Hellenism and he will be long remembered by all of us.
I convey to you and Marianna my heartfelt sympathy
Olga Sarantopoulos”
Ο Πρόεδρος της ΕΝΩΣΗΣ ΕΥΡΥΤΑΝΩΝ ΑΜΕΡΙΚΗΣ «ΤΟ ΒΕΛΟΥΧΙ», Γιάννης Πισλής, εκ μέρους και των μελών του ΔΣ, δήλωσε στην Panhellenic Post: “Ο θάνατος του Θόδωρου Σπυρόπουλου αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό. Ήταν καλός άνθρωπος, καλός πατριώτης και καλός οικογενειάρχης.  Η φιλανθρωπική του δράση, οι αγώνες του για την Ομογένεια είτε μέσα από τις τάξεις του Εθνικού Συμβουλίου είτε από τις τάξεις του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, θα εμπνέουν τις επερχόμενες γενεές. Η προσφορά του στα ελληνικά γράμματα και στην Παιδεία των ομογενών και οι αγώνες του για τις <ρίζες> στην Ελλάδα, θα μείνουν ιστορικοί.
Να είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει”.
Γιάννης Πισλής.
Ο γνωστός ομογενής Νίκος Αποστολόπουλος, υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της ΕΝΩΣΗΣ ΕΥΡΥΤΑΝΩΝ ΑΜΕΡΙΚΗΣ «ΤΟ ΒΕΛΟΥΧΙ»,  δήλωσε στην ΡΗΡ για την απώλεια του Θόδωρου Σπυρόπουλου: Ο θάνατος του εκλεκτού Έλληνα πατριώτη Θόδωρου Σπυρόπουλου γέμισε με θλίψη την ομογένεια των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, αλλά και τους ομογενείς άλλων Κρατών που έτυχε να τον γνωρίσουν είτε στα πλαίσια του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, είτε μέσα από τις φιλανθρωπικές και επιχειρηματικές του ενασχολήσεις.
Ο Θόδωρος ήτανε σπάνιος Ελληνας.  Η προσφορά του στην ομογένεια, αλλά και στην πρώτη πατρίδα ήταν πολυεπίπεδη και ανεκτίμητη.  Θα τον θυμόμαστε πάντα αγωνιστή, ειλικρινή και έντιμο.
Η απώλεια του Θόδωρου θα καταστήσει την Ομογένεια αλλά και την ευρύτερη κοινωνία φτωχότερη”.
Νίκος Αποστολόπουλος.
Ο Ελληνοαμερικανός πολιτικός ηγέτης Κρις Σπύρου δήλωσε στην ΡΗΡ:

“Με λύπησε αφάνταστα η είδηση της απώλειας του αγαπητού μου Θόδωρου.

Ήταν καλός φίλος.

Δυνατός και ατρόμητος Έλληνας.

Ήτανε το καμάρι της ελληνικής διασποράς.

Χάσαμε ένα σημαντικό κομμάτι του Απόδημου Ελληνισμού.

Έναν οραματιστή.

Αιωνία του η μνήμη”.

Κρις Σπύρου

Ο ΣΤΕΦ. ΤΑΜΒΑΚΗΣ

 

Ο πρώην Πρόεδρος του ΣΑΕ Στέφανος Ταμβάκης απέστειλε το ακόλουθο τηλεγράφημα στην οικογένεια του εκλιπόντος:

¨”Dear Erica and Mariyana,

I was saddened by the news of Ted’s   passing away.  I am truly sorry for your loss. Our thoughts are with you and your family during these difficult times.

I am deeply moved because I lost a partner, a companion that was beside me during the difficult and good times of SAE and in general Diaspora Affairs, he was a leader of the Diaspora, but above all a dear friend.

Ted, as everyone knew him, a pure and dynamic Greek of the world, offered without second thought to his community, to his friends, to the Greeks abroad

The love and dedication to social solidarity, the Greek language, the environment and national affairs, established him in the minds of all of us and we will always remember him with respect and love.

His presence, his advice and contribution to all aspects of worldwide Hellenism will be missed and his absence will not be unnoticed

Μay his memory be eternal

Sincerely yours,

Stefanos P. Tamvakis and Family

Alexandria, Egypt.

 

Αγαπητές Έρρικα και Μαριάννα,

Σας διαβιβάζω  τα πλέον ειλικρινή   συλλυπητήρια μου και της οικογένειας μου,  για την απώλεια του αγαπητού μας Θεόδωρου.

Είμαι βαθύτατα συγκινημένος γιατί έχασα ένα δυναμικό συνεργάτη,  ένα συνοδοιπόρο  στα δύσκολα και τα εύκολα του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και των  ομογενειακών θεμάτων, έναν ηγέτη της ομογένειας, αλλά πάνω από όλα ένα αγαπητό φίλο

Ο Τέντ, όπως όλοι τον ξέραμε, ένας αγνός και δυναμικός Έλληνας του κόσμου,  προσέφερε τα πλείστα στην πατρίδα του, στην ομογένεια της Αμερικής και τον απανταχού ελληνισμό

Η αγάπη και η αφοσίωσή του στη κοινωνική αλληλεγγύη, την ελληνική γλώσσα, το περιβάλλον και τα εθνικά θέματα, τον καθιέρωσαν στην συνείδηση όλων μας και θα τον θυμόμαστε πάντοτε με σεβασμό και αγάπη.

Η παρουσία του, οι συμβουλές του και η συμβολή του σε όλα τα θέματα του απανταχού ελληνισμού,  θα μας λείψει πολύ

Αιώνια του η μνήμη 

φιλικούς χαιρετισμούς,

Στέφανος Π. Ταμβάκης και οικογένεια

Αλεξάνδρεια, Αίγυπτος.”

Η Ομοσπονδία Ιλλινόϊς γιά την απώλεια του Θεόδωρου Σπυρόπουλου

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ιλλινόϊς γιά την απώλεια του Θεόδωρου Σπυρόπουλου
«Ο θάνατος στις 25 Σεπτεμβρίου 2014, μετά από μάχη μηνών με την ”επάρατη”, του ΘΕΟΔΩΡΟΥ Γ. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, γέμισε με θλίψη τον Ελληνισμό, την Ομογένεια, το Σικάγο.
Ο Θεόδωρος Γ. Σπυρόπουλος, γεννήθηκε στα Καλάβρυτα τον Αύγουστο 1939 και ενήλικας πρωτομετανάστευσε στην Σουηδία, πριν εγκατασταθεί μόνιμα στο Σικάγο τον χρόνο 1964. Εγγονός του Δημήτριου Σπυρόπουλου, που είχε μεταναστεύσει στο Σικάγο τον χρόνο 1888, εργάστηκε σκληρά και κατάφερε να επιτύχει και να διακριθεί επαγγελματικά. Τα ονόματα του παππού και των άλλων της οικογένειάς τους που ήλθαν στην Αμερική, έχουν καταγραφεί στην ιστορία της πόλης του Σικάγου και συμπεριλαμβάνονται στους πίνακες που υπάρχουν στο περίφημο μουσείο για τους μετανάστες στο ‘Ελλις Αϊλαντ της Νέας Υόρκης.
Ο Θεόδωρος Γ. Σπυρόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας μας ”ΕΝΩΣΗΣ” γιά αρκετά χρόνια, συνιδρυτής του ”Ελληνοαμερικάνικου Εθνικού Συμβούλιου”, Συντονιστής Σ.Α.Ε., πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου Καλαβρυτινών κ.ά., έγραψε ιστορία στον απόδημο Ελληνισμό, αγωνιζόμενος γιά τα δίκαια της Ελλάδας και της Ομογένειας, γιά την ελληνόγλωσση Παιδεία, γιά την διάδοση του ελληνικού Πολιτισμού. Ευεργέτης και φιλάνθρωπος, βοήθησε οικονομικά πολλές Οργανώσεις, Ιδρύματα, Σχολεία και έχοντες ανάγκη, στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα. Η πολύπλευρη προσφορά του Θεόδωρου Γ. Σπυρόπουλου στην Ομογένεια και στο ελληνικό ‘Εθνος, αναγνωρίστηκε πολλαπλά και στην Ελλάδα και στον απόδημο Ελληνισμό.
Ο Θεόδωρος Γ. Σπυρόπουλος, αγάπησε την Ομογένεια ως μέλος της, αγάπησε την Ελλάδα, ειδικά την αρχαία και ότι αυτή πρόσφερε στην οικουμένη, στα γράμματα, στις τέχνες, στις επιστήμες, στον πολιτισμό. Ο Θεόδωρος Γ. Σπυρόπουλος πρόσφερε στην Ομογένεια όσο λίγοι. Η απώλειά του, μας λυπεί αφάνταστα και μας καλεί να συνεχίσουμε το σημαντικό έργο του, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψην την προτροπή του: ”Να βάλουμε στις Οργανώσεις μας νέους στην ηλικία ανθρώπους, που έχουν όραμα και μπορούν να δώσουν νέο ενδιαφέρον στον τρόπο συνεργασίας και δουλειάς. Γιατί εμείς που έχουμε γεννηθεί στην Ελλάδα, συμβαίνει πολλές φορές να φέρνουμε μαζί μας τοπικισμούς, πάθη και άλλα, που δεν βοηθούν κανέναν”.
Η Ομοσπονδία Ελληνοαμερικανικών Οργανώσεων Ιλλινόϊς ”ΕΝΩΣΗΣ”, αποχαιρετά με την πρέπουσα τιμή τον πρώην πρόεδρό της και ηγετικό στέλεχος της Ομογένειας, εκφράζοντας την οδύνη της γιά την απώλειά του. Και εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήριά της στην σύζυγο του εκλιπόντα, ‘Ερικα και στην κόρη τους Μαριάννα.
”Καλό ταξίδι Θεόδωρε”… Αιώνια η μνήμη σου… Σε ευχαριστούμε και σε ευγνωμονούμε γιά ότι πρόσφερες στον Ελληνισμό Σικάγου, στην Ομογένεια, στην Ελλάδα.
Σικάγο 26 Σεπτεμβρίου 2014
Γιά την Ομοσπονδία Ιλλινόϊς ”ΕΝΩΣΗΣ”
Βασίλης Ματαράγκας, πρόεδρος     –     Βάσια Δούμα, γεν. Γραμματέας»