Επιχείρηση διάσωσης 300 μεταναστών στα ανοικτά της Πάφου

Λευκωσία
Σήμα κινδύνου εξέπεμψε νωρίς το πρωί της Πέμπτης σκάφος στα ανοικτά της Πάφου, που μεταφέρει περίπου 300 άτομα, πιθανότατα πρόσφυγες από τη Συρία. Οι περισσότεροι από τους επιβαίνοντες φαίνεται ότι είναι γυναίκες και παιδιά.

Στο σημείο επικρατούν κακές καιρικές συνθήκες, πνέουν ισχυροί άνεμοι, γεγονός που οδήγησε το σκάφος στην εκπομπή του σήματος, σύμφωνα με το κυπριακό υπουργείο Άμυνας.

To σκάφος εξέπεμψε σήμα κινδύνου 50 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πάφου το πρωί της Πέμπτης. Πάνω από το σκάφος πετά ελικόπτερο των κυπριακών Αρχών, οι οποίες έχουν στείλει σκάφη για τη διάσωση και περισυλλογή των επιβαινόντων.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τοπικά μέσα, γύρω από το σκάφος βρίσκονται ιδιωτικά αλιευτικά σκάφη, δύο άκατοι του Λιμενικού, όπως και ένα κρουαζιερόπλοιο.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες των κυπριακών ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο καπετάνιος του σκάφους το είχε εγκαταλείψει.

Παράλληλα, έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες κυπριακές υπηρεσίες για την υποδοχή, ιατρική περίθαλψη και φιλοξενία τους σε προβλεπόμενο χώρο, σύμφωνα με το υπάρχον σχέδιο της Κύπρου και τις ευρωπαϊκές οδηγίες.

Σύμφωνα με την Καθημερινή Κύπρου, ο υπουργός Αμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης δήλωσε ότι σε περίπτωση που υπάρχει κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές, θα αναληφθεί επιχείρηση διάσωσής τους.

«Οι υπηρεσίες του κράτους έχουν κινητοποιηθεί προκειμένου να εφαρμοστούν τα προβλεπόμενα σχέδια. Έχει γίνει αναγνώριση της κατάστασης, έχουν δοθεί οδηγίες σε πλοίο, το οποίο προσεγγίζει το καράβι στο οποίο βρίσκονται οι λαθρομετανάστες και λαμβάνονται όλα τα μέτρα προκειμένου, εάν χρειαστεί, να επέμβουμε για να γίνει η περισυλλογή και μεταφορά τους στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας» ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι «όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν κινητοποιηθεί, προετοιμάζονται ούτως ώστε, εάν υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή ανθρώπων, να γίνει περισυλλογή τους και μεταφορά τους στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Newsroom ΔΟΛ