Στον Εισαγγελέα οι δήμαρχοι που αρνήθηκαν έλεγχο σε συμβάσεις

Στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, διαβιβάστηκαν το πρωί της Πέμπτης 25 Σεπτεμβρίου οι εκθέσεις των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης για τους πέντε δήμους που αρνήθηκαν τον έλεγχο για τη μετατροπή συμβάσεων, όπως είχε προαναγγείλει από την Τετάρτη ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρόκειται, σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, για πέντε δήμους, από τους δέκα συνολικά που ελέγχονται έως τώρα για τη μονιμοποίηση υπαλλήλων με τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, οι οποίοι αρνήθηκαν τη χορήγηση στοιχείων και δικαιολογητικών στους εντεταλμένους επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης.

Συγκεκριμένα, οι δήμοι για τους οποίους έχουν εκδοθεί εκθέσεις άρνησης του ελέγχου, οι οποίες διαβιβάστηκαν και στον υπουργό Εσωτερικών, Αργύρη Ντινόπουλο, είναι οι δήμοι Χαλανδρίου, Λαρίσης, Νικαίας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Πατρέων και Ζωγράφου.

Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε προς έλεγχο στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου  τους δημάρχους Πάτρας, Κώστα Πελετίδη, Χαλανδρίου, Σίμο Ρούσο, Λάρισας, Απόστολο Καλογιάννη, Νίκαιας Ρέντη, Γιώργο Ιωακειμίδη και Ζωγράφου, Τίνα Καφατσάκη.

Μετά από την άρνηση των πέντε αυτών δημάρχων να συνεργαστούν με τους ελεγκτές – επιθεωρητές ήταν αναμενόμενη η κίνηση του κ. Μητσοτάκη, καθώς είχε προαναγγελθεί.

Αναμένεται η κατάσταση των στοιχείων, τα οποία θα ελέγξουν οι επιθεωρητές και μετά το τέλος του ελέγχου θα τα επιστρέψουν στους δήμους.

Οι επιθεωρητές επισκέφτηκαν ακόμα πέντε δημάρχους , οι οποίοι τους έδωσαν όλα τα απαραίτητα στοιχεία. Πρόκειται για τους δημάρχους: Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, Πειραιά, Γιάννη Μώραλη,  Ασπροπύργου, Νίκο Μελετίου και Ρεθύμνου, Γιώργη Μαρινάκη.

Οι δέκα παραπάνω δήμοι ήταν οι πρώτοι που επιλέχτηκαν για να ξεκινήσουν οι έλεγχοι, αφού παρουσίαζαν τις περισσότερες μονιμοποιήσεις.

Το ίδιο το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σημειώνει ότι στις υπόλοιπες περιπτώσεις η διαδικασία επανελέγχου εξελίσσεται κανονικά και τα αρμόδια όργανα συνεργάζονται και παρέχουν τα σχετικά στοιχεία στα κλιμάκια των ελεγκτών.

Σημειώνεται επίσης ότι αντίστοιχος έλεγχος διενεργείται και στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ το επόμενο διάστημα θα επεκταθεί και σε άλλους φορείς.

“Οι ελεγκτές δημόσιας διοίκησης εξάντλησαν όλα τα περιθώρια συνεννόησης με τους ελεγχόμενους φορείς, αλλά φαίνεται πως κάποιοι επιλέγουν να αρνούνται το αυτονόητο, δηλαδή τον έλεγχο νομιμότητας. Τώρα το λόγο έχει η Δικαιοσύνη”, ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Μητσοτάκης, διαμηνύοντας ότι “η εφαρμογή των νόμων δεν μπορεί να είναι επιλεκτική”.