Τι θα έπρεπε να γνωρίζει η κ.Μέρκελ όταν αποδέχεται πως στην Ελλάδα προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις.

KokkinarisΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΚΚΙΝΑΡΗ

Παιδίατρος-Συγγραφέας

Οι λεγόμενες μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο ως μνημονιακή υποχρέωση  για την αποπληρωμή του χρέους της χώρας,στοχεύουν κατά κύριο λόγο στον εξορθολογισμό των δημόσιων δαπανών και συνοδεύονται από αυστηρή δημοσιονομική πολιτική με στόχο το πρωτογενές πλεόνασμα ή αλλιώς στους ισοσκελισμούς προϋπολογισμούς ,που μειώνουν σε βάθος χρόνου την ανάγκη δανεισμού της χώρας και οδηγούν στη σταδιακή αποπληρωμή του δημόσιου χρέους.
Καλβινική λογική στην οικονομία που κατά κύριο λόγο συνοδεύεται από την κατακόρυφη αύξηση της φορολογίας,τις απολύσεις στο Δημόσιο,τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών,στην οικονομική ύφεση και στην ανεργία…αρκεί να βγαίνουν οι αριθμοί και να τηρούνται οι στόχοι του μνημονίου.
Αυτά τα γνωρίζει η κ.Μέρκελ,τα απαιτεί και επαινεί όσους τα τηρούν απαρέγκλιτα.
Δεν γνωρίζει όμως πως οι αριθμοί των μεγεθών αυτών των μεταρρυθμίσεων είναι πλασματικοί,αντιαναπτυξιακοί και εν πολλοίς απατηλοί.
Ένα απλό παράδειγμα για να καταλάβει η Κυρία Καγκελάριος τι εννοώ.
Στην πρόσφατη απαίτηση της τρόικας για την απόλυση δημοσίων υπαλλήλων ο ευφυής κύριος Υπουργός Υγείας “έδωσε” 3.500 χιλιάδες γιατρούς ,τότε εργαζόμενους στον ΕΟΠΥΥ,αδειάζοντας από ιατρικό προσωπικό τις σταθερές δομές του συστήματος…για την εκπλήρωση του συγκεκριμένου μνημονιακού στόχου.
Για μία μικρή Μονάδα Υγείας στην ευρύτερη περιφέρεια του Πειραιά ο ΕΟΠΥΥ δαπανούσε για λειτουργικά έξοδα και μισθοδοσία 350.000 ευρώ ετησίως και εξυπηρέτησε με καταγεγραμμένα π.χ.το 2012 110.000 ραντεβού ,που αντιστοιχούν στο σύνολο των ιατρικών απαιτήσεων για πρωτοβάθμια περίθαλψη σε αυτήν την περιοχή.
Σήμερα,μετά τη διάλυση αυτής της μονάδας,το ΠΕΔΥ καλείται να πληρώσει σε ιδιώτες συμβεβλημένους γιατρούς για τις ίδιες επισκέψεις 1.100.000 ευρώ!
Φυσικά το ΠΕΔΥ δεν έχει να πληρώσει,καθυστερεί την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών του,δεν υπάρχει έλεγχος των ιατρικών δαπανών με τις παρακλινικές εξετάσεις,η χώρα εγγράφει πρωτογενές πλεόνασμα επειδή δεν πληρώνει και τους παρόχους υγείας και η Κυρία Μέρκελ επαινεί τον ευφυή κ.Υπουργό, που εκπλήρωσε τη μνημονιακή υποχρέωση του κράτους για την μείωση του αριθμού των Δημοσίων Υπαλλήλων!
Κάποιος όμως πρέπει να πληροφορήσει την Κυρία Καγκελάριο πως αυτές δεν είναι μεταρρυθμίσεις αλλά καταστροφικές απορρυθμίσεις!