Βρετανία: Εγκρίθηκαν οι αεροπορικές επιδρομές κατά του Ισλαμικού Κράτους

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Η Βουλή των Κοινοτήτων ψήφισε υπέρ της συμμετοχής της Βρετανίας στις αεροπορικές επιδρομές κατά των τζιχαντιστών στο Ιράκ. Στην ομιλία του ο Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι το Ισλαμικό Κράτος (IS) συνιστά «απειλή για τους δρόμους της Βρετανίας» και το Ηνωμένο Βασίλειο έχει το «καθήκον» να αντιμετωπίσει στρατιωτικά τους τζιχαντιστές.

Η μάχη θα «πάρει χρόνια και όχι μήνες» προειδοποίησε

Υπέρ ψήφισαν 524 βουλευτές, κατά 43. Το BBC εκτιμά ότι τα αεροσκάφη της RAF μπορεί να ξεκινήσουν τις επιχείρησης από την Κυριακή.

Ήδη, έξι μαχητικά τύπου Tornado GR4 είναι σε ετοιμότητα στη βάση της Βρετανίας στην Κύπρο προκειμένου να απογειωθούν.

To ψήφισμα αφορά μόνο αεροπορικές επιδρομές και όχι ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων.

Αναφερόμενος στις ανησυχίες βουλευτών ότι η Βρετανία μπορεί να συρθεί σε μακροχρόνιο πόλεμο, ο Κάμερον ανέφερε ότι μόνο οι αεροπορικές επιδρομές δεν θα προκαλέσουν την υποχώρηση του Ισλαμικού Κράτους, αλλά πρέπει να είναι μέρος ενός ευρέος πολιτικού και ανθρωπιστικού σχεδιασμού.
Το πρωί της Παρασκευής οι ΗΠΑ και οι Άραβες σύμμαχοί τους εξαπέλυσαν νέες αεροπορικές επιδρομές εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, κυρίως εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της οργάνωσης, σύμφωνα με συριακή μη κυβερνητική οργάνωση.

H κυβέρνηση της Δανίας ανακοίνωσε ότι εντάσσεται στον διεθνή συνασπισμό κατά των τζιχαντιστών και στέλνει επτά μαχητικά F-16 για επιχειρήσεις στο Ιράκ. Η πρωθυπουργός της Δανίας Χέλε Θόρινγκ-Σμιτ ανακοίνωσε ότι έλαβε επίσημο σχετικό αίτημα από τις ΗΠA.

Με έξι μαχητικά F-16 θα συμμετάσχει στις αεροπορικές επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους και το Βέλγιο.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, επανέλαβε ότι οι επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών πρέπει να γίνονται στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.

Αναφερόμενος ειδικά στους βομβαρδισμούς θέσεων τζιχαντιστών επί συριακού εδάφους, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας σημείωσε ότι αυτοί πρέπει να γίνονται με τη σύμφωνη γνώμη της  Δαμασκού.

Newsroom ΔΟΛ