Οικονομική ενίσχυση από το ΔΝΤ στα κράτη που πλήττoνται περισσότεροι από τον ιό Έμπολα

Ξεπέρασαν τα τρία χιλιάδες τα θύματα της επιδημίας στη Δυτική Αφρική, ενώ αυξάνονται τα νέα κρούσματα – Άμεσες οι οικονομικές επιπτώσεις.

Σε τουλάχιστον 3.091 ανέρχεται ο τραγικός απολογισμός των νεκρών από το ξέσπασμα της επιδημίας του ιού Έμπολα στη Δυτική Αφρική, ενώ ο αριθμός των πιθανών, υπόπτων και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έχει φθάσει τα 6.574, όπως ανακοίνωσε απόψε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).RTR47QFB

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ενέκρινε χθες τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής βοήθειας ύψους 130 εκατ. δολαρίων στις τρεις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία, δηλαδή τη Λιβερία, τη Γουινέα και τη Σιέρα Λεόνε.

Στη Λιβερία έχουν καταγραφεί 1.830 θάνατοι, ένας αριθμός σχεδόν τριπλάσιος σε σχέση με τους απολογισμούς της Γουϊνέας και της Σιέρα Λεόνε μαζί, που αποτελούν τις άλλες δύο πλέον πληγείσες χώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο ΠΟΥ. Η Νιγηρία και η Σενεγάλη, οι άλλες δύο χώρες που έχουν επιβεβαιώσει κρούσματα του ιού που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό στην περιοχή, δεν έχουν καταγράψει νέα κρούσματα ή θανάτους, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι θα καταστήσει άμεσα διαθέσιμα κεφάλαια ύψους 41 εκατ. δολαρίων στις αρχές της Γουινέας· 49 εκατ. δολαρίων στις αρχές της Λιβερίας· και 40 εκατ. δολαρίων στις αρχές της Σιέρα Λεόνε.

«Το ΔΝΤ εργάζεται εντατικά σε συνεργασία με τις αρχές των χωρών οι οποίες πλήττονται και εταίρους του για να συμβάλει στις προσπάθειες η επιδημία να τεθεί σύντομα υπό έλεγχο και να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της οικονομίας που πρέπει να ακολουθήσει», ανέφερε η Γενική Διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Η επιδημία «έχει ήδη στοιχίσει πάρα πολλές ζωές, η ανθρωπιστική κρίση θα έχει επίσης βαθιές οικονομικές συνέπειες».

Το ΔΝΤ έχει δώσει στη δημοσιότητα προκαταρκτικές εκτιμήσεις κατά τις οποίες η αυτή η παρατεταμένη κρίση στη δημόσια υγεία θα έχει αποτέλεσμα επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στις τρεις χώρες οι οποίες πλήττονται περισσότερο από την επιδημία: κατά 3% στη Λιβερία και στη Σιέρα Λεόνε και κατά 1,5% στη Γουινέα.

Fortunegreece.com