Η τροπολογία για τις μετεγγραφές

Σύμφωνα με αυτή δικαιούνται μεταφορά της θέσης εισαγωγής τους σε αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ που βρίσκεται στην Περιφέρεια κατοικίας των γονέων τους ή εάν αυτό δεν υπάρχει, δύνανται να επιλέξουν την πλησιέστερη αντίστοιχη σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ της μόνιμης κατοικίας των γονέων τους όσοι ανήκουν στις ακόλουθες περιπτώσεις.

 

  1. πολύτεκνοι
  2. τρίτεκνοι
  3. οι επιτυχόντες αρφανοί από έναν γονέα ή τέκνα άγαμης μητέρας με ένα ή δυο μη αναγνωρισθέντα τέκνα,
  4. με γονείς τέκνα, αδέλφια, συζύγους που είναι τυφλοί ή κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς, που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή πάσχουν από μυϊκή δυστροφία Duchenne ή ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών επειδή έχουν κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67%
  5. τα τέκνα των θυμάτων της τρομοκρατίας

 

Επιτυχόντες ορφανοί και από τους δυο γονείς

 

Οι επιτυχόντες ορφανοί και από τους δυο γονείς που ανήκουν στην περίπτωση γ.β) (ορφανοί από τον ένα ή και από τους δύο γονείς ή τέκνα άγαμης μητέρας με ένα ή δύο μη αναγνωρισθέντα τέκνα) δικαιούνται τη μεταφορά της θέσης εισαγωγής σε αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ στην Περιφέρεια που ανήκει η πόλη μόνιμης κατοικίας τους ή εάν δεν υπάρχει δύνανται να επιλέξουν την πλησιέστερη αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ στη μόνιμη κατοικία τους.

 

Φοιτητές με αδέρφια που σπουδάζουν ή πολύδυμα τέκνα

 

Δικαιούνται τη μεταφορά της θέσης εισαγωγής σε αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ στην Περιφέρεια βρίσκεται η  μόνιμη κατοικία των γονέων τους ή σε αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ στην Περιφέρεια που ανήκει η πόλη φοίτησης του αδερφού ή της αδελφής τους. Εάν αυτό δεν υπάρχει, δύνανται να επιλέξουν την πλησιέστερη αντίστοιχη σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ από τη μόνιμη κατοικία των γονέων τους.

Το παραπάνω αφορά φοιτητές που ανήκουν στην κατηγορία με αδερφό/ή που σπουδάζει ή στην κατηγορία των πολύδυμων τέκνων.

 

Περισσότερες από μια αντίστοιχες Σχολές 

Σε περίπτωση που οι αντίστοιχες Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ είναι περισσότερες από μία ανά Περιφέρεια  οι δικαιούχοι μεταφοράς θέσης οφείλουν να τις δηλώσουν όλες κατά σειρά προτίμησης. Η επιλογή των επιτυχόντων ανά Σχολή ή Τμήμα γίνεται βάσει των μορίων εισαγωγής τους και τη δηλωθείσα σειρά προτίμησης. Η κατανομή των θέσεων θα γίνει ισάριθμα για τις αντίστοιχες Σχολές ή Τμήματα σύμφωνα με το συνολικό αριθμό των κατατεθεισών αιτήσεων που πληρούν τις προϋποθέσεις της παρούσας παραγράφου.

 

Τι άλλο αναφέρεται για τα πολύδυμα τέκνα

Η περίπτωση γ.ε) της παραγράφου 1 του άρθρου 53 του ν.4264/2014 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«γ.ε) πολύδυμα τέκνα εφόσον συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το ίδιο έτος ή έστω το ένα τέκνο εισήχθη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με διάκριση στη Βαλκανική ή τη Διεθνή Ολυμπιάδα Μαθηματικών, Πληροφορικής, Χημείας, Φυσικής ή Βιολογίας δικαιούνται τη μεταφορά της θέσης εισαγωγής τους σε αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα Πανεπιστημίου, εφόσον πέτυχαν σε Πανεπιστήμιο ή σε αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΤΕΙ εφόσον πέτυχαν σε Πανεπιστήμιο ή σε αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΤΕΙ εφόσον πέτυχαν σε ΤΕΙ.

Η έναρξη της διάταξης αρχίζει την 29η Σεπτεμβρίου.

 

Δεν επιτρέπεται η μεταφορά θέσης σε τμήμα ή σχολή ΑΕΙ της ίδιας Περιφέρειας. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των άλλων αναφέρεται ότι για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 53 του ν.4264/2014 και του άρθρου 47 του ν.4274/2014 δεν επιτρέπεται η μεταφορά θέσης σε Τμήμα ή Σχολή του ίδιου ΑΕΙ ή σε Τμήμα ΑΕΙ που εδρεύει στην ίδια Περιφέρεια.

 

Κατάργηση μεταφοράς θέσης φοιτητών Δημοσίων υπαλλήλων και αιρετών

Η παράγραφος 4 του άρθρου έκτου του ν.4218/2013 «Κύρωση της πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Επείγουσες ρυθμίσεις εφαρμογής Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και άλλες διατάξεις» και οι κατ’ εξουσιοδότηση αυτής εκδοθείσες κανονιστικές πράξεις καταργούνται.

 

Η παράγραφος 4 που καταργείται αναφέρει τα εξής:

Κατ’ εξαίρεση των ισχυουσών, περί μεταφοράς θέσεων εισαγωγής σε Α.Ε.Ι., διατάξεων, οι φοιτητές των Α.Ε.Ι. οι οποίοι είναι έμμισθοι δημόσιοι λειτουργοί και υπάλληλοι, υπάλληλοι του Δημοσίου, μόνιμα υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας, υπάλληλοι οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης ή άλλων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή αιρετά όργανα των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, δικαιούνται να μεταφέρουν τη θέση φοίτησής τους σε αντίστοιχη, κατά τις κείμενες διατάξεις, Σχολή ή Τμήμα Πανεπιστημίου, εφόσον είναι φοιτητές Πανεπιστημίου ή Τ.Ε.Ι, εφόσον είναι φοιτητές Τ.Ε.Ι, που εδρεύει στην πόλη όπου υπηρετούν ή παρέχουν τις υπηρεσίες τους ή έχουν εκλεγεί. Σε περίπτωση που δεν υφίσταται αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα Α.Ε.Ι. στον τόπο αυτό, οι ανωτέρω δύνανται να μεταφέρουν τη θέση φοίτησής τους στο πλησιέστερο Α.Ε.Ι. της πόλης όπου υπηρετούν ή παρέχουν τις υπηρεσίες τους ή έχουν εκλεγεί. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, ρυθμίζεται η διαδικασία μεταφοράς των θέσεων φοίτησης των ανωτέρω φοιτητών, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας διάταξης.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου καταργείται για τους πιο πάνω υπαλλήλους του άρθρου 4 καθώς και για τα αιρετά όργανα των ΟΤΑ η δυνατότητα μεταφοράς της θέσης φοίτησής τους σε αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ, ΤΕΙ στην έδρα που υπηρετούν ή διαμένουν ή έχουν εκλεγεί ή σε πλησιέστερο σε αυτήν ΑΕΙ.

 

Καλόγηρος Βασίλειος

Πηγή: news.ge