Ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή θα ζητήσει τη Δευτέρα η κυβέρνηση

Αθήνα
Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει από τη Βουλή η κυβέρνηση την ερχόμενη Δευτέρα, 6 Οκτωβρίου, όπως αποφασίστηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο στο Μέγαρο Μαξίμου.Σημειώνεται ότι στις 6 Οκτωβρίου κατατίθεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού.Παράλληλα, επιχειρώντας να κλείσει τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι διαδικασίες για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας θα κινηθούν το Φεβρουάριο του 2015, ένα μήνα προν από τη λήξη της θητείας του Κάρολου Παπούλια.Σύμφωνα με δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη:«1. Η διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα κινηθεί όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και την συνταγματική πρακτική ένα μήνα πριν την λήξη της θητείας του απερχομένου Προέδρου, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2015 και

»2. Μετά την έναρξη της νέας Συνόδου της Βουλής η κυβέρνηση θα ζητήσει αμέσως την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής προς αυτήν σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος».

Newsroom ΔΟΛ

Φωτογραφία πρώτης σελίδας: Ο Ευάγγελος Βενιζέλος (A) εισέρχεται στο Mέγαρο Μαξίμου για την συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Το κλίμα των τελευταίων ημερών με τις ενδοκυβερνητικές κόντρες, τους βουλευτές που έκαναν παρέλαση στα τηλεοπτικά κανάλια μιλώντας για προεκλογικές περιόδους και για πρόωρες εκλογές, την παραφιλολογία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, οδήγησαν την κυβέρνηση στην απόφαση να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την Ολομέλεια της Βουλής τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντώνης Σαμαράς στη σύσκεψη με τον Ευάγγελο Βενιζέλο εξέφρασε την επιθυμία να σταματήσει το κλίμα αυτό με ξεκάθαρο και αποφασιστικό τρόπο έτσι ώστε να κλείσει τα σενάρια των πρόωρων εκλογών. Με βάση αυτό το σκεπτικό, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος εισήγαγε στη συζήτηση με τον πρωθυπουργό το ενδεχόμενο να ζητήσει η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης, κάτι που έγινε δεκτό από τον Αντώνη Σαμαρά.

Ανώτατη κυβερνητική πηγή αργά το βράδυ δήλωνε πως έγινε αυτή η κίνηση έγινε προκειμένου η Ελλάδα να επιδείξει θεσμική σταθερότητα, μιας και τα μηνύματα από το εξωτερικό δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, κάτι που φαινόταν καθημερινά και από την αυξητική τάση των spreads. Κοινώς η κυβέρνηση με αυτό τον τρόπο θέλει να δείξει στις αγορές πως η κυβέρνηση είναι σταθερή και με συνοχή.

Μάλιστα, η ανώτατη κυβερνητική πηγή αναφορικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, κατηγγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για έλλειψη σοβαρότητας και εμφανίστηκε με σιγουριά πως κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στον ορίζοντα και πως όλα θα γίνουν όπως λέει το σύνταγμα και όπως είναι το σωστό και πρέπει”.

newsIt.gr

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε