Ο Ντράγκι θέλει να πάρει “κόκκινα” δάνεια από Ελλάδα και Κύπρο

Να αποδεχθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πακέτα από “κόκκινα” δάνεια προς ελληνικές και κυπριακές τράπεζες ως Χρεόγραφα Δανειακών Εγγυήσεων (asset-backed securities, ABS) θέλει ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, σε μία ύστατη προσπάθεια να διασφαλίσει ότι η ύστατη προσπάθεια απομάκρυνσης της οικονομίας της Ευρωζώνης από τη στασιμότητα θα στεφθεί από επιτυχία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ θα ανακοινώσει εντός της εβδομάδας τις λεπτομέρειες ενός σχεδίου για αγορά “πακέτων” από μη εξυπηρετούμενα δάνεια αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς και καλυμμένων ομολογιών, ώστε να ενισχύσει την ασθμαίνουσα ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης και να αυξηθεί ο δανεισμός προς τις μικρότερες επιχειρήσεις στην περιφέρεια της ζώνης του ευρώ, που υποφέρουν από έλλειψη ρευστότητας.

Μέρος του σχεδίου, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, είναι η χαλάρωση των σημερινών απαιτήσεων για την ποιότητα των τίτλων που αποδέχεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ώστε να επιτραπεί η αγορά των “πακέτων” που θεωρούνται πιο ασφαλή από ελληνικές και κυπριακές τράπεζες.

Η κίνηση, επισημαίνεται στο δημοσίευμα, θα μπορούσε να προσφέρει μεγάλη ρευστότητα, ύψους αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ, στις τράπεζες της Ελλάδας και της Κύπρου.

“Αυτό θα είχε μία αξιοσημείωτη θετική επίδραση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία”, δηλώνει Έλληνας τραπεζίτης.

Ωστόσο, μία τέτοια κίνηση αναμένεται να προκαλέσει την αντίδραση της Γερμανίας, που ήδη βρίσκεται σε σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς διαφωνεί με τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί για την τόνωση της ρευστότητας στην Ευρωζώνη.