Στις ΗΠΑ το πρώτο ανθρώπινο κρούσμα Έμπολα εκτός Αφρικής

ο πρώτο ανθρώπινο κρούσμα του φονικού ιού Έμπολα στις Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαίωσαν τα ξημερώματα της Τετάρτης οι αμερικανικές Αρχές. Πρόκειται επίσης για το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα που καταγράφεται εκτός Αφρικής.

Το θύμα είναι ένας άνδρας που φαίνεται πως προσβλήθηκε από τον ιό κατά τη πρόσφατη επίσκεψή του στη Λιβερία, μια από τις πέντε χώρες της Δυτικής Αφρικής που έχουν πληγεί από την επιδημία.

Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείου του Ντάλας, στο Τέξας των ΗΠΑ.

Ο ασθενής ζήτησε ιατρική βοήθεια στις 26 Σεπτεμβρίου, έξι μέρες αφότου ταξίδεψε αεροπορικώς στο Τέξας από τη Λιβερία, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Κέντρου Διαχείρισης και Αποτροπής Ασθενειών (CDC), δρ. Τόμας Φρίντεν.

Ο δρ. Φρίντεν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο άτομα που ήλθαν σε επαφή με τον ασθενή να έχουν προσβληθεί από τον Έμπολα, δηλώνοντας όμως βέβαιος πως «θα σταματήσουμε [την ασθένεια] επί τόπου στις ΗΠΑ».

Σύμφωνα με το CDC, δεδομένου ότι η ασθένεια δεν είχε εκδηλωθεί κατά την πτήση προς τις ΗΠΑ, υπάρχουν μικρές πιθανότητες να υπήρξε μετάδοση της ασθένειας σε συνεπιβάτες του στο αεροπλάνο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ενημερώθηκε από τον δρ. Φρίντεν για την υπόθεση, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Οι δύο άνδρες «συζήτησαν σχετικά με τα εν λόγω πρωτόκολλα σύμφωνα με τα οποία ο ασθενής υπόκεινται σε θεραπεία και οι προσπάθειες που γίνονται για τον εντοπισμό ανθρώπων που είχαν επαφή με τον ασθενή προκειμένου να μετριαστεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού».

Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη φονική επιδημία από το ξέσπασμά της στη Γουινέα της Δυτικής Αφρικής, τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Πηγή: .skai.gr