Συμφώνησε στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού η Τρόϊκα

Με την ανοχή της τρόικας θα κατατεθεί τη Δευτέρα το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, όπως έγινε γνωστό μετά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους δανειστές. Εκτός από τις φοροελαφρύνσεις, τις οποίες εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, στο προσχέδιο θα περιλαμβάνεται και το κονδύλι για τους ένστολους με κυβερνητική δέσμευση ότι η αποκατάσταση των αμοιβών τους θα γίνει μέσα στο 2014. Το πλήρες σχέδιο για τους ένστολους θα «αποτυπώνεται» αναλυτικά στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού.

Ενισχυτική των θέσεων της κυβέρνησης είναι η πολύ καλή εικόνα των εσόδων του Σεπτεμβρίου που αυξήθηκαν κατά 16% συγκριτικά με πέρυσι και είναι σύμφωνα με τους φετινούς στόχους. Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα τοποθετείσαι λίγο κάτω από το 3%.

Όλα τα θέματα πάντως θα ξανασυζητηθούν στις 26 Οκτωβρίου, οπότε θα έχουν γίνει γνωστά τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών και θα επιστρέψει για τη διαπραγμάτευση η τρόικα.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει αποκτήσει ένα «καλό ιστορικό» στις προβλέψεις της για τα δημοσιονομικά μεγέθη και πλέον αυτές δεν μπορούν να αμφισβητηθούν έντονα από τους εκπροσώπους των δανειστών. Εξάλλου, στις εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο (σ.σ. κατατίθεται στη Βουλή την προσεχή Δευτέρα) θα υπάρχουν «ανοδικά και καθοδικά ρίσκα», τα οποία θα επαληθευτούν ή μη, στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού.

Ο συγκεκριμένος παράγοντας εμφανίστηκε, τέλος, αισιόδοξος για την πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, τα έσοδα του Σεπτεμβρίου (προ επιστροφών φόρων) κινήθηκαν ελαφρώς υψηλότερα από τους στόχους και κατά 16% υψηλότερα από τον Σεπτέμβριο πέρυσι. Παράλληλα, αν και δεν υπάρχει εικόνα για τις εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ, οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για «ικανοποιητική πορεία», καθώς ο Σεπτέμβριος ήταν ο πρώτος μήνας καταβολής του φόρου.

Η τριμερής εντός της ημέρας θα συναντηθεί και με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Τη Δευτέρα τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων θα βρεθούν επί τάπητος στη συνάντηση που θα έχουν με τους δανειστές οι κύριοι Χαρδουβελης, Δένδιας και Βρούτσης.

Στο μεταξύ, ανοιχτά έμειναν τα μέτωπα στα εργασιακά και το ασφαλιστικό σύστημα, κατά τη συνάντηση του Γιάννη Βρούτση με τους επικεφαλής της τριμερούς που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή το βράδυ.

Ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας ανέφερε πάντως ότι σημειώθηκε πρόοδος στο θέμα των ομαδικών απολύσεων.

Πηγή:.skai.gr