Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 5 Σεπτεμβρίου 2014

Το Κυπριακό, η συντήρηση πρακτικών του παρελθόντος από τις τράπεζες για ηγεμονικά συμβόλαια και ωφελήματα, η κατάσταση στον Συνεργατισμό, η αναφορά στους Κύπριους εκπαιδευτικούς ότι είναι οι ακριβοπληρωμένοι της Ευρώπης, οι αντιδράσεις στο προτεινόμενο νομοσχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα κομματικά στο ΔΗΚΟ και στην ΕΔΕΚ, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού Κυριακάτικου Τύπου.

Η “Αλήθεια” υπό τον τίτλο “Νέα Πολιτική Κίνηση από τους κόλπους του ΔΗΚΟ”  αναφέρεται στην συνέντευξη του Κίκη Θεοδότου στην εφημερίδα, ο οποίος αναγγέλλει την δημιουργία πολιτικής κίνησης υπό την επωνυμία “Ενεργοί Πολίτες”. Η κίνηση ουσιαστικά προέρχεται από τα σπλάχνα του ΔΗΚΟ, δεδομένου ότι ο κ. Θεοδότου είναι στενός συνεργάτης του τέως Προέδρου του κόμματος  κ. Μάριου Καρογιάν. Αλλού γράφει ότι ο συνεργατισμός το πρώτο εξάμηνο του 2014 αναμένεται να έχει κέρδη 50 εκ. ευρώ. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε “αμφισβήτηση Ομήρου από συγκεκριμένη ομάδα” με τίτλο “Ποιοι μεθοδεύουν αλλαγή ηγεσίας στην ΕΔΕΚ;”.

“Η Σημερινή” υπό τον τίτλο “Χρυσά συμβόλαια και ηγεμονικοί μισθοί” γράφει ότι ενάμιση χρόνο μετά την οικονομική καταστροφή της Κύπρου και την διάλυση του χρηματοπιστωτικού της συστήματος, οι τράπεζες φαίνεται να συντηρούν πρακτικές του παρελθόντος, παρέχοντας ηγεμονικά συμβόλαια και παρεμφερή ωφελήματα σε διευθυντικά τους στελέχη κι άλλους εργαζόμενους. Αλλού γράφει ότι μόνο με ένα ηχηρό “ναι” των 17 περνά το νέο Μνημόνιο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι Κύπριοι εκπαιδευτικοί είναι οι ακριβοπληρωμένοι της Ευρώπης.

“Ο Φιλελεύθερος” υπό τον τίτλο “Αναβιώνει η ταϊβανοποίηση” γράφει ότι ο Πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς και η Διάσκεψη των Προέδρων του Σώματος αποφάσισαν την αναβίωση του επίμαχου Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο με τις υπό κατοχή περιοχές, τοποθετώντας τον σε μια λίστα “εκκρεμούντων ντοσιέ” για τα οποία όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά “η εργασία πρέπει να συνεχιστεί”. Σε άλλο αναφέρεται σε “παρέμβαση Ηνωμένων Εθνών με δύο άξονες”. Αλλού γράφει ότι ο Επίτροπος Υγείας Τόνιο Μποργκ κρίνει ότι είναι είναι προς την ορθή κατεύθυνση οι μεταρρυθμίσεις στην υγεία.

Η “Χαραυγή” υπό τον τίτλο “Αποσύρτε το `ξεδόντιασμα` της ΤΑ” γράφει ότι το ΑΚΕΛ καλεί τον Υπουργό να αποσύρει το προτεινόμενο νομοσχέδιο που `ξεδοντιάζει` κυριολεκτικά τις αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να προσέλθει σε ουσιαστικό διάλογο για το καλό της ΤΑ, για την εξυπηρέτηση του πολίτη και της κοινωνίας γενικότερα. Αλλού γράφει ότι “να ξεχάσουν αυτά που ήξεραν οι δημόσιοι υπάλληλοι…”. Σε άλλο θέμα γράφει ότι “τρία χρόνια σκληρής λιτότητας και…είκοσι αυστηρής επιτήρησης”.

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία εφημερίδα “Sunday Mail” στο πρώτο της θέμα αναφέρεται στο γεγονός ότι οι κοινοτικές αρχές της Τάλας στην επαρχία Πάφου, δεν επέτρεψαν την ταφή Βρετανίδας στο κοιμητήριο του χωριού με την δικαιολογία ότι δεν ήταν Κύπρια. Αλλού γράφει ότι οι κοινότητες πλησίον του Ακρωτηρίου υποστηρίζουν πλήρως την πολεμική ενέργεια που γίνεται από τις Βάσεις κατά των τζιχαντιστών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο πρώην Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης έφθασε στον τελικό του προορισμό ως Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Η Καθημερινή” υπό τον τίτλο “Η Κύπρος υπό την σκέπη των ΗΠΑ” γράφει ότι η απόφαση της Κυβέρνησης να συμμετάσχει η ΚΔ στην διεθνή συμμαχία υπό τις ΗΠΑ εναντίον του “Ισλαμικού Κράτους” σφραγίζει ουσιαστικά την δυτικόστροφη πολιτική που είχε εξαγγείλει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης το 2013. Αλλού αναφέρεται ότι ο Χρήστος Στυλιανίδης πέρασε με άριστα την δοκιμασία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οδεύει προς την Κομισιόν ενώ μεγάλο μέρος της υπόλοιπης σύνθεσης της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής παραμένει σε εκκρεμότητα. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην συνέντευξη του ΥΠΑΜ Χριστόφορου Φωκαίδη στην εφημερίδα, ο οποίος λέει ότι οι σχεδιασμοί της ΕΦ επεκτείνονται πλέον στην θάλασσα ενόψει και των ενεργειακών προοπτικών της χώρας.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Η Μάχη” υπό τον τίτλο “Εφ ΄ όπλου λόγχη” γράφει ότι την ώρα που η Βρετανία ενισχύει την δύναμη της στην Βάση Ακρωτηρίου, η Γαλλία ετοιμάζεται για επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους από την αεροπορική βάση “Ανδρέας Παπανδρέου” στην Πάφο. Αλλού γράφει ότι απόφαση καταπέλτη για τον τρόπο με τον οποίο η Κυβέρνηση Χριστόφια διαχειρίστηκε την οικονομία εξέδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο, στα πλαίσια εξέτασης προσφυγών που αφορούσαν την νομοθεσία περί Εκτακτης Εισφοράς Αξιωματούχων, Εργοδοτουμένων και Συνταξιούχων της Κρατικής Υπηρεσίας. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δραστικές κινήσεις στο Κυπριακό.

(ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΓΧΡ)