Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 6 Οκτωβρίου 2014

Οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και οι αντιδράσεις Λευκωσίας και Αθήνας, η σύλληψη του Ρώσου υπόπτου για την κλοπή του πίνακα του Ντενγκά, η υπόθεση Αριστοδήμου και το φοβερό δυστύχημα στην Ελλάδα με τους πέντε νεκρούς είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

Η “Αλήθεια” υπό τον κύριο τίτλο “Διαπραγματεύσεις ή προκλήσεις” γράφει ότι ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο διακοπής των συνομιλιών ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αν παρενοχληθεί η γεώτρηση της ENI-KOGAS και πως σκληρή απάντηση έδωσε η Αθήνα. Αλλού γράφει ότι συνελήφθη ο Ρώσος ύποπτος για την κλοπή αλλά παραμένει άφαντος ο πανάκριβος πίνακας του Ντενγκά. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στο Κακουργιοδικείο θα οδηγηθεί ο Θεόδωρος Αριστοδήμου και οι άλλοι τέσσερις ύποπτοι στην υπόθεση διαχωρισμού οικοπέδων.

“Η Σημερινή” υπό τον τίτλο “Εδάφη και θάλασσες διεκδικεί η Τουρκία” γράφει στο κύριο της θέμα ότι ταπεινώνοντας τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο από τον οποίο ζήτησε και πήρε συγνώμη και απολογίες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν “αχαλίνωτος πια διαφεντεύει στην ανατολική Μεσόγειο”, απειλώντας ανοικτά την Κυπριακή Δημοκρατία με αφορμή την επέκταση των ερευνών για το φυσικό αέριο. Αλλού αναφέρεται στο φοβερό τροχαίο στην Ελλάδα με πέντε νεκρούς. Σε άλλο θέμα γράφει ότι χωρίς φροντίδα και εξωραϊσμό παραμένει η Πέτρα του Ρωμιού.

“Ο Φιλελεύθερος” υπό τον τίτλο “Συναγερμός στην ΑΟΖ μας” γράφει στο κύριο του θέμα ότι η δέσμευση περιοχών νοτίως του νησιού για έρευνες από το “Μπαρμπαρός”, από τις 20 Οκτωβρίου μέχρι την 30η Δεκεμβρίου, αποτελεί τη δεύτερη προκλητική ενέργεια της Αγκυρας από την έναρξη των ερευνών της ιταλικής ΕΝΙ στο τεμάχιο 9 και δείχνει τις προθέσεις της. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στο Ανώτατο  οδηγείται “η κόντρα του Κουγιάλη με Πετρίδη”. Αλλού γράφει ότι μια πρώτη εικόνα των αποτελεσμάτων των τεστ προσομοίωσης αναμένεται να έχουν αυτή την εβδομάδα οι εκπρόσωποι των τραπεζών που θα συναντηθούν με τους ελεγκτές της ΕΚΤ.

Η “Χαραυγή” υπό τον κύριο τίτλο “Ξηλώνουν τους στρατιωτικούς ακόλουθους” γράφει ότι οι τρεις σημαντικές θέσεις στρατιωτικών ακολούθων για άσκηση στρατιωτικής διπλωματίας με στόχο την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, καταργούνται χωρίς καμιά αιτιολόγηση. Σε άλλο θέμα κάνει λόγο για έντονο παρασκήνιο για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου. Αλλού γράφει ότι ενώ έγινε συμβόλαιο για τη στέγαση του Συμβουλίου Αμπελουργικών Προϊόντων Πάφου μέχρι το 2016, η κυβέρνηση έχει διαλύσει το ΣΑΠ και καταβάλλει ενοίκια χωρίς να χρησιμοποιεί κτιριακές εγκαταστάσεις.

(ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΜΚ)