Ψάκι: Δικαίωμα της Κύπρου η ΑΟΖ

«Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αναπτύξει τους πόρους της, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της» δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι, όταν ρωτήθηκε για το γεγονός ότι «η Τουρκία έστειλε και πάλι πλοία στην ΑΟΖ της Κύπρου» και ότι «στη Λευκωσία θεωρούν αυτή την πράξη ως ακόμη μια εισβολή» και αν έχει

Η Ελληνο-Αμερικανίδα. εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι.

Η Ελληνο-Αμερικανίδα. εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι.

«οποιαδήποτε σχόλια από τον υπουργό Εξωτερικών και τον αντιπρόεδρο που συμμετέχουν σ’ αυτές τις προσπάθειες για να πείσουν την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις σε βάρος της Κύπρου;»

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης» σημείωσε η κ. Ψάκι.

Στη συνέχεια, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε τις γνωστές αμερικανικές θέσεις στο Κυπριακό, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για την επανένωση του νησιού σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Επίσης, χαρακτήρισε ως σημαντική την αποφυγή δραστηριοτήτων «που πιθανόν να αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ