Ανεπιθύμητη και στο Βέλγιο η Χρυσή Αυγή

Με επιστολές τους προς τον πρωθυπουργό του Βελγίου, Έλιο ντι Ρούπο, και τον δήμαρχο των Βρυξελλών, Ιβάν Μαγιέρ, τα τέσσερα μεγαλύτερα γαλλόφωνα βελγικά συνδικάτα ζητούν να μην επιτρέπονται στη χώρα δημόσιες εκδηλώσεις με τη συμμετοχή της Χρυσής Αυγής.

Αφορμή για τη σύνταξη της επιστολής στάθηκε η δημοσιοποίηση πληροφοριών για διάσκεψη νεοναζιστικών οργανώσεων με θέμα «Χρυσή Αυγή: ο πολιτικός αγώνας και η στρατηγική της έντασης», που πραγματοποιήθηκε στις 4 Οκτωβρίου στο Βέλγιο σε μυστικό τόπο συνάντησης.

Βάσει πληροφοριών που έχουν δημοσιοποιηθεί σε ακροδεξιές ιστοσελίδες, τα βελγικά συνδικάτα υποστηρίζουν στην επιστολή τους ότι τη διάσκεψη οργάνωσε ο «ιταλικός πολιτιστικός σύλλογος ZenitBelgio», που έχει εγκατασταθεί στο Βέλγιο από το 2013. Επισημαίνουν, δε, ότι το Zenit έχει αποστολή την προώθηση της φασιστικής ιδεολογίας (ένα από τα ιστορικά πολιτικά πρότυπα είναι ο Βέλγος Ναζί, Λεόν Ντεγκρέλ) και συνδέεται με το ιταλικό νεοφασιστικό ρεύμα «Casa Pound».

Στην επιστολή τους τα βελγικά συνδικάτα τονίζουν επίσης ότι από το τέλος Αυγούστου, ακροδεξιές ιστοσελίδες του Βελγίου και της Γαλλίας προανήγγειλαν μια διάσκεψη για τη Χρυσή Αυγή, προγραμματισμένη για τις 4 Οκτωβρίου, με ομιλητές δύο συνεργάτες των ευρωβουλευτών της Χρυσής Αυγής, τον Κωνσταντίνο Μποβιάτσο και τον Αλέξανδρο Λύρη, καθώς και έναν Ιταλό, πρώην τρομοκράτη της ακροδεξιάς και πρόεδρο του κινήματος Casa Pound, τον Γκαμπριέλε Αντινόλφι. Τα βελγικά συνδικάτα σημειώνουν, επίσης, ότι κάποιες από αυτές τις ιστοσελίδες ανακοίνωναν ως τόπο διεξαγωγής της διάσκεψης τις Βρυξέλλες, ενώ κάποιες άλλες ανέφεραν τη Μονς.

Τα βελγικά συνδικάτα στην επιστολή τους τονίζουν ότι αν επιτραπούν διασκέψεις παρόμοιες με αυτήν της 4ης Οκτωβρίου, ή άλλες εκδηλώσεις με τη συμμετοχή της Χρυσής Αυγής, είναι πολύ πιθανή η παραβίαση του βελγικού αντιρατσιστικού νόμου.

Ως εκ τούτου, καλούν τις βελγικές Αρχές να λάβουν τα αναγκαία μέτρα, ώστε να μη μετατραπούν οι Βρυξέλλες και το Βέλγιο σε «κέντρο συντονισμού των Νεοναζί της Ευρώπης».

Καλούν, επίσης, τις τοπικές και ομοσπονδιακές Αρχές του Βελγίου να εκδώσουν μια γενική απαγόρευση των δραστηριοτήτων, στις οποίες εμπλέκεται η Χρυσή Αυγή, πλην εκείνων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αναλυτικότερα, στην επιστολή τους τα βελγικά συνδικάτα αναφέρουν τα εξής:

«Στην Ελλάδα, η Χρυσή Αυγή έχει περάσει από το έγκλημα της υποκίνησης ρατσιστικού μίσους στην πράξη. Δεδομένης της ανοιχτά ρατσιστικής ρητορικής τους στην Ελλάδα, είναι σχεδόν βέβαιο πως ο ρατσιστικός λόγος θα διατυπωθεί και στις πιθανές συναντήσεις στο Βέλγιο. Σε μια μαγνητοσκοπημένη συνομιλία τον περασμένο Αύγουστο, ένας από τους ομιλητές της διάσκεψης της 4 Οκτωβρίου, αναφέρει: “αν αυτός που αγαπά τη φυλή του θεωρείται ρατσιστής, ε τότε ναι, είμαστε ρατσιστές”. Η παραβίαση του βελγικού αντιρατσιστικού νόμου είναι λοιπόν πολύ πιθανή αν επιτραπεί αυτή η διάσκεψη ή άλλες εκδηλώσεις με τη συμμετοχή της Χρυσής Αυγής».
Αναφέρεται επίσης ότι «μετά την εκλογή τριών ευρωβουλευτών της Χρυσής Αυγής, διαφαίνεται καθαρά πως αυτή οργάνωση αποσκοπεί στο να επωφεληθεί από την παρουσία της στις Βρυξέλλες, για να συντονίσει τις πιο ακραίες νεοναζιστικές ομάδες της Ευρώπης, περιλαμβανομένων και των βέλγικων γκρουπούσκουλων, όπως το Nieuw-solidaristisch alternatief (N-SA), το Nation και oι Autonome Nationalisten Vlaanderen. Καλούμε τις Αρχές της χώρας μας να λάβουν τα αναγκαία μέτρα, ώστε να αποφευχθεί οι Βρυξέλλες και το Βέλγιο να χρησιμοποιηθούν ως κέντρο συντονισμού των Νεοναζί της Ευρώπης. Δεδομένων των στοιχείων που προκύπτουν από τη ρητορική της, αλλά και από τα ρατσιστικά εγκλήματα που έχει διαπράξει, θα ήταν απόλυτα ορθό οι τοπικές και ομοσπονδιακές Αρχές να εκδώσουν μια γενική απαγόρευση των δραστηριοτήτων που εμπλέκουν τη Χρυσή Αυγή εκτός Ευρωκοινοβουλίου, ακολουθώντας το παράδειγμα του δημάρχου της Νέας Υόρκης, ο οποίος κατήγγειλε την παρουσία της Χρυσής Αυγής στην πόλη του».

Τέλος, σημειώνεται ότι οι πληροφορίες για τη «μυστική» διάσκεψη της 4ης Οκτωβρίου, με θέμα τη Χρυσή Αυγή, στάθηκαν η αφορμή να διοργανωθεί την ίδια ημέρα στο κέντρο των Βρυξελλών αντιφασιστική διαδήλωση, κατά της άκρας δεξιάς και της Χρυσής Αυγής, στην οποία συμμετείχαν περίπου 300 άτομα, με σύνθημα: «Καμία γειτονιά για τους φασίστες και κανένας φασίστας στη γειτονιά μας».