Έντονη αντίδραση Σταμάτη σε αιχμές Δραγασάκη από το βήμα της Βουλής

Αθήνα
Οι αιχμές που άφησε κατά της κυβέρνησης ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «σήμερα αρκεί ένας ισχυρός επιχειρηματίας, ένας εφοπλιστής, ένας εκδότης, μεγάλος ή μικρός ή ένας φίλος του πρωθυπουργού να τηλεφωνήσει στο Μαξίμου για να ακυρωθεί ένας νόμος», ανέβασε στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν στους βουλευτές της συγκυβέρνησης από την αναφορά αυτή, ενώ ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης τον κάλεσε να μιλήσει με ονοματεπώνυμα αν έχει στοιχεία.

«Ο αντιπρόεδρος της Βουλής διατύπωσε κάτι πολύ σοβαρό. Μία βαριά κατηγορία ή συκοφαντία και είναι στο χέρι του να αποδείξει αν είναι το πρώτο ή το δεύτερο. Ονοματεπώνυμα κύριε Δραγασάκη. Μπορεί να έχουμε διαφορές αλλά ο καθένας έχει μία εκτίμηση για τον κάθε βουλευτή. Σήμερα μας απογοητεύσατε» απάντησε ο Δ.Σταματης

Ο Γ. Δραγασάκης ανταπάντησε: «Το πότε θα πω τα ονόματα θα το καθορίσω εγώ. Δείτε τις ρυθμίσεις που έφερνε ο κ. Μπαλτακος». Ο Δ.Σταμάτης πήρε τον λόγο και κάλεσε τον κ. Δραγασάκη για μία ακόμα φορά να πει ονόματα: «πρόκειται για βαρύτατη ύβρη και συκοφαντία απέναντι στην κυβέρνηση».

«Μπορεί να έχουμε διαφορετικές ιδεολογικές απόψεις αλλά σήμερα μας απογοητεύσατε». «Αν υπάρξει υπομονή ίσως και αυτό να το δούμε. Δεν είμαι έτοιμος. Το πότε θα το καθορίσω εγώ», αντέτεινε ο κ. Δραγασάκης. «Ο πολιτικός λόγος οφείλει να είναι καθαρός και ευθύς», του ανταπάντησε ο κ. Σταμάτης.

Νωρίτερα, ο κ. Δραγασάκης σχολιάζοντας την πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση έκανε λόγο για τακτικισμούς και χωρίς πολιτική ουσία που εξυπηρετεί μόνο επικοινωνιακούς στόχους.

«Οι ευρωεκλογές έδειξαν ότι ζούμε σε μια πρωτοφανή κρίση αντιπροσώπευσης. Μόνο στο λαό μπορεί να απευθυνθεί όποιος θέλει ψήφο εμπιστοσύνης. Διαφορετικά η κρίση εντείνεται», ανέφερε ο κ. Δραγασάκης. Και πρόσθεσε: «Είναι προφανές ότι σήμερα στη Βουλή δεν συζητάμε για την πρόταση εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση αλλά για την άσκηση για το πώς θα συμπεριφερθεί η ΝΔ όταν θα έχουμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ακόμα ότι το πολιτικό μήνυμα από την ομιλία του κ. Βορίδη, που προηγήθηκε, είναι πως για την κυβέρνηση δεν υπάρχει κανένα θέμα προς διαπραγμάτευση. «Η κυβέρνηση δεν θέλει να δει την πραγματικότητα. Προσπαθεί να βρει τρόπο να παραπλανήσει τον κόσμο. Σήμερα ακούσαμε ισχυρά ψεύδη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δραγασάκης.

Αναπτύσσοντας τις θέσεις του κόμματος του, ο κ. Δραγασάκης τις χαρακτήρισε ρεαλιστικές ενώ αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα του χρέους της χώρας τόνισε: «Θέλουμε διαγραφή του χρέους, ρήτρα ανάπτυξης και αναπτυξιακή βοήθεια. Εμείς λέμε υπάρχει το χρέος, το αναγνωρίζουμε, υπάρχει έδαφος για εθνική στρατηγική. Θα βάλουμε στόχους χωρίς να προεξοφλούμε», τόνισε ο κ. Δραγασάκης.

Η ομιλία Βορίδη

Η συζήτηση στην Ολομέλεια, ξεκίνησε υπό τις διαμαρτυρίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την απουσία του Πρωθυπουργού από τη διαδικασία, και με τον πρόεδρο της Βουλής να υπενθυμίζει πως ο Κανονισμός του Σώματος δεν επιβάλλει την παρουσία του πρωθυπουργού από την πρώτη ημέρα.

«Ο πρωθυπουργός θα έρθει στη συζήτηση. Θα έχετε τη χαρά να τον ακούσετε και θα απαντήσει για όλα” απάντησε από πλευράς κυβέρνησης ο Μάκης Βορίδης, στην έναρξη της ομιλίας του.

Ο υπουργός Υγείας, βάσισε την τοποθέτησή του, στη σύγκριση αφενός της σημερινής οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης της χώρας σε σχέση με εκείνην που παρέλαβε η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ το 2012, και αφετέρου στη σύγκριση των δύο προγραμμάτων παραγωγικής ανασυγκρότησης, ανάμεσα στα οποία καλείται ο ελληνικός λαός να επιλέξει για την μεταμνημονιακή εποχή.

«Δεν χρειαζόμαστε τον μηχανισμό στήριξης πλέον. Το Μνημόνιο τελειώνει 1,5 χρόνο νωρίτερα από ό,τι ήταν να τελειώσει. Και τώρα τι θα απογίνουμε χωρίς βαρβάρους, τι θα έχουμε να λέμε;» αναρωτήθηκε ο κ. Βορίδης.

Παράλληλα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για αντιφάσεις και πολιτικές που η μία αναιρεί την άλλη ενώ καταλήγοντας στην ομιλία του εμφανίστηκε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα τυχών εκλογών λέγοντας: «όποιοι πιστεύουν ότι στις κάλπες θα κερδίσουν, θα τους πρότεινα υπομονή γιατί οι Έλληνες ξέρουν να ψηφίζουν».

Σε αυτούς που είναι έτοιμοι να στηρίξουν το ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας τις αριστερές και προεκλογικές του διακηρύξεις ως απλό βερμπαλισμό, ο υπουργός Υγείας αντιπρότεινε να πάρουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα σοβαρά:

«Θέλω να παίρνω το ΣΥΡΙΖΑ στα σοβαρά, να λέω πως είναι κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς και πως μας προετοιμάζει γι’ αυτά που θα κάνει. Οι άνθρωποι έχουν πει τι θα κάνουν. Είναι συγκεκριμένοι -και αν υπάρχουν πολίτες που συμφωνούν, τότε δεν έχουν καταλάβει καλά» παρατήρησε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Απαντώντας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι «παγιδευμένη». «Απ’ ό,τι είπε ο κ. Βορίδης δεν υπάρχει τίποτα προς διαπραγμάτευση και αυτό είναι μία ισχυρή ομολογία. Η κυβέρνηση αναζητεί τρόπο για να παραπλανήσει τον κόσμο. Ακούσαμε ισχυρά ψεύδη για την κατάσταση που ζούμε» είπε.

Κόντρα Βορίδη – Λαφαζάνη

Νωρίτερα σημειώθηκε αντιπαράθεση μεταξύ του κ. Βορίδη και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Ο κ. Λαφαζάνης εξαπέλυσε επίθεση στον Πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι «αποφεύγει συστηματικά τη βουλή».

«Την πρωτοβουλία για τη σημερινή συζήτηση την έλαβε ο Πρωθυπουργός, ο κ. Σαμαράς. Λυπούμεθα όμως πάρα πολύ διότι αυτός που έλαβε την πρωτοβουλία και θα όφειλε να εξηγήσει και τον χαρακτήρα της αλλά και γιατί ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης, αυτός που με τυμπανοκρουσίες προέβαλε αυτή την πρόταση ως μεγάλη πρωτοβουλία, δεν είναι παρών στην αίθουσα. Και δεν είναι παρών διότι το επέλεξε», ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης και υπογράμμισε:

«Ξέρουμε ότι υπάρχει Σύνοδος Κορυφής και όφειλε να πάει. Αλλά εφόσον είχε αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία θα έπρεπε να καταθέσει την πρότασή του σε τέτοιο χρόνο ώστε να μπορεί να διεξαχθεί η συζήτηση παρουσία του και με δικιά του εισήγηση».

«Δεν το έπραξε και αυτό είναι μέγα πολιτικό ατόπημα. Είναι προσβολή της βουλής, είναι θεσμική παρεκτροπή. Αυτό που γίνεται από τον κύριο Σαμαρά είναι πρωτοφανές και υποβαθμίζει και εκμηδενίζει τον ρόλο της Βουλής», συμπλήρωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και κατέληξε:

«Ο κ. Πρωθυπουργός αποφεύγει συστηματικά τη Βουλή. Μιλάει περισσότερο στο εντευκτήριο παρά στην αίθουσα της Βουλής».

Παναγιώταρος κατά Βορίδη

Επίθεση στον Μάκη Βορίδη εξαπέλυσε ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος με αφορμή την απόρριψη του αιτήματος των προσωρινά κρατούμενων βουλευτών της ΧΑ να παραστούν στη συζήτηση στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Μεταξύ άλλων ο Ηλίας Παναγιώταρος κάλεσε τον κ. Βορίδη να απαντήσει «εάν είχε έρθει -όχι σε νεαρή ηλικία που δικαιολογείται για κάποιες φωτογραφίες- αλλά σε μεγάλη ηλικία, το 1997, στην πρώτη επέτειο των Ιμίων, στην εκδήλωση της Χρυσής Αυγής» μαζί με τον διευθυντή του γραφείου του.

«Σε μία καλή ηλικία, 33 ετών. Ο Μέγας Αλέξανδρος είχε κατακτήσει όλο τον κόσμο. Ο Χριστός είχε σταυρωθεί και αναστηθεί. Άρα ο κ. Βορίδης πρέπει να ήξερε», είπε ο Ηλίας Παναγιώταρος.

Οι άλλες τοποθετήσεις των εισηγητών

«Αυτή η ψήφος εμπιστοσύνης δεν είναι προς την κυβέρνηση, είναι ψήφος εμπιστοσύνης για τη χώρα, για τις προσπάθειες που έκανε ο ελληνικός λαός» τόνισε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας, και επιτέθηκε με δριμύτητα στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως επιχειρεί ρεσάλτο στην εξουσία, ενώ καν δεν διαθέτει πρόταση διακυβέρνησης.
Ο κ. Ρήγας χαρακτήρισε απαράδεκτα τα όσα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αιτιάται περί δυσαρμονίας της σημερινής Βουλής και του λαϊκού αισθήματος, μίλησε για πρωτοφανείς ισχυρισμούς και «κομματικό μικρομεγαλισμό» όταν με βάση τις δημοσκοπήσεις υποστηρίζει ότι ο ελληνικός λαός αποφάνθηκε υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

Εξάλλου χαρακτήρισε «καινοφανή» τον όρο που χρησιμοποίησε ο Γιάννης Δραγασάκης περί «απόσυρσης χρέους», διερωτήθηκε ποιο μοντέλο ανάπτυξης προτείνει και για να καταδείξει την «πολυφωνία» (όπως είπε) στο κόμμα ρώτησε: «που κάθισε η μπίλια αυτή την εβδομάδα». «Δεν είναι χωρίς κίνδυνο αυτά που εξαγγέλλετε. Εκτός από την πολυφωνία δεν έχετε και κανένα σοβαρό έρεισμα στις οικονομικές σας προτάσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, ισχυροποιεί τη διαπραγματευτική της θέση στην προσπάθειά της να καταστεί το χρέος διαχειρίσιμο, ενώ παράλληλα «αποτρέπει σενάρια ανωμαλίας να τινάξουν τα πάντα στον αέρα, την ώρα που είμαστε στην πόρτα που βγάζει τη χώρα μας από την κρίση» ανέφερε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μιχελάκης.

Ο κ. Μιχελάκης στην ομιλία του, υποστήριξε πως η προσφυγή της κυβέρνησης στη διαδικασία της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή, συνιστά απάντηση «στα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ που οδηγούν σε πολιτική ανωμαλία, απάντηση σε αυτούς που δεν διστάζουν να βάλουν σε κίνδυνο τη χώρα την πιο κρίσιμη στιγμή. Σχέδια ανωμαλίας που δεν στρέφονται απλά και μόνο εναντίον της κυβέρνησης, αλλά πλήττουν τη χώρα, την οικονομία, τα συμφέροντα των πολιτών».

Την άρνηση του κόμματός του να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, δήλωσε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρης Αναγνωστάκης. Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αρνείται να αντισταθεί στις επιταγές της τρόικας, να διεκδικήσει την αποκατάσταση των λαθών του εξοντωτικού προγράμματος, που μας επέβαλλαν, να συγκρουστεί με τα συμφέροντα των ολίγων και να συγκρουστεί με τις παθογένειες του πελατειακού κράτους, που συντηρεί με τις πολιτικές της».

«Με την ψήφο μας τους γυρίζουμε την πλάτη και περιφρονούμε όσους επιχειρούν να εξαπατήσουν τον ελληνικό λαό», τόνισε εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο εισηγητής Γιάννης Δημαράς δηλώνοντας ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει την κυβέρνηση. Εξάλλου υποστήριξε ότι δεν υπάρχει δεδηλωμένη και δεν έχει δικαίωμα η κυβέρνηση να αδιαφορεί για το τι επιθυμεί ο ελληνικός λαός.

«Καταψηφίζουμε την συγκυβέρνηση. Δεν πρόκειται να της δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης», ξεκαθάρισε ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Ο κ. Καραθανασόπουλος υπογράμμισε ότι η μόνη λύση για το χρέος είναι η μονομερής διαγραφή του ή η μη παραδοχή του ενώ έκανε λόγο για κάλπικη αντιπαράθεση μεταξύ συγκυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, που όπως είπε, μπορεί να προετοιμάζονται για κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές.

«Η κυβέρνηση επιχειρεί να ενσπείρει το φόβο και την ανασφάλεια, προκειμένου να καλύψει την ανεπάρκεια και την ανικανότητά της» ανέφερε στην ομιλία του ο εκπρόσωπός των ανεξάρτητων βουλευτών, Θεόδωρος Παραστατίδης.

«Η συγκυβέρνηση επέδειξε περιφρόνηση και ασυνέπεια στον λαό, όπως μπορεί εύκολα να δει κανείς ανατρέχοντας στα προεκλογικά προγράμματα των κομμάτων της» συνέχισε ο κ. Παραστατίδης.

«Βλέπετε τον τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία: Οι πολίτες αισθάνονται πραγματικά ένοικοι στο ίδιο τους το σπίτι. Η κυβέρνηση επικαλείται τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για μείωση της ανεργίας, ενώ είναι απολύτως βέβαιο πως η όποια μείωση οφείλεται στη μετανάστευση στο εξωτερικό χιλιάδων νέων πολιτών, μεταξύ αυτών και πολλών επιστημόνων.

» Ευαγγελίζεστε μονίμως και καθημερινά την ‘αναπτυξιακή προοπτική’, ενώ δεν υπάρχει καμία ελπίδα για νέες επενδύσεις, λόγω της κατακόρυφης πτώσης της εγχώριας ζήτησης, της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς» σημείωσε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο κ. Παραστατίδης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ