Οπισθοδρόμηση της ΠΓΔΜ σε θέματα Δημοκρατίας αλλά αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις

Γράφει η Βασιλική Σιούτη 

Ιδιαίτερα αρνητική ήταν η έκθεση για την πορεία της ΠΓΔΜ που παρουσίασε εχθές στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβούλιο ο επίτροπος για τη Διεύρυνση και την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας, Štefan Füle.

Ο αρμόδιος επίτροπος μίλησε για «σαφή οπισθοδρόμηση της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας σε καίριους τομείς» την περασμένη χρονιά, όπως του κράτους δικαίου, της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών, της ελευθερίας έκφρασης και της ελευθερίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης  κ.α, συμπεραίνοντας ευλόγως ότι  δεν πληρούνται τα κριτήρια της Κοπεγχάγης.

Παρά τη σαφή οπισθοδρόμηση της ΠΓΔΜ, ωστόσο, σε κρίσιμα  ζητήματα δημοκρατικής λειτουργίας, που ο ίδιος παρουσίασε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, ο κ. Štefan Füle πρότεινε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με ένα θολό επιχείρημα «περί “αθροιστικής“ προόδου της χώρας κατά τα τελευταία έτη».

Η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σοφία Σακοράφα, τον κατηγόρησε για “θεσμικό ακροβατισμό” και ρώτησε “ποια σκοπιμότητα εξυπηρετεί η επιβράβευση της κακής απόδοσης μίας υποψήφιας χώρας”, ενώ αναφέρθηκε και σε «ακραίες εθνικιστικές και επεκτατικές θέσεις που εκφράζονται από επίσημα κυβερνητικά χείλη», οι οποίες όπως είπε, «σε καμία περίπτωση δεν προάγουν τις σχέσεις καλής γειτονίας».

Πηγή:newpost.gr
ΦΩΤΟ: ο κ. Štefan Füle και η Σοφία Σακοράφα.