Στους δρόμους η Ιρλανδία για το νερό

Η κυβέρνηση αποφάσισε την επιβολή χρεώσεων στις υπηρεσίες ύδρευσης

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες Σάββατο στο Δουβλίνο κατά της απόφασης της ιρλανδικής κυβέρνησης να επιβάλει χρεώσεις στις υπηρεσίες ύδρευσης, στη μεγαλύτερη κινητοποίηση κατά της λιτότητας που έχει πραγματοποιηθεί εδώ και χρόνια στη χώρα.

Έπειτα από χρόνια δωρεάν υπηρεσιών ύδρευσης, ο κεντροδεξιός συνασπισμός που κυβερνά την Ιρλανδία αποφάσισε να χρεώνει τα νοικοκυριά εκατοντάδες ευρώ από την επόμενη χρονιά, μια αντιδημοφιλής απόφαση που ελήφθη μόλις 18 μήνες πριν τη διεξαγωγή εκλογών τις οποίες τα κυβερνητικά κόμματα ελπίζουν να κερδίσουν βασιζόμενα στην οικονομική ανάπτυξη που σημειώνει η ΙρλανδίαΣτους δρόμους η Ιρλανδία για το νερό.

Στην Ιρλανδία έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια σχετικά λίγες διαδηλώσεις σε σχέση με άλλες χώρες της ευρωζώνης που έχουν ζητήσει πακέτα διάσωσης, όμως στις χθεσινές κινητοποιήσεις οι διαδηλωτές κατήγγειλαν ότι οι χρεώσεις αυτές είναι υπερβολικές.

«Υπάρχει πραγματική αγανάκτηση για όσα έχει επιβάλει οι κυβέρνηση στους πολίτες», δήλωσε ο 50χρονος Μάρτιν Κέλι ο οποίος κρατούσε ένα πανό που έγραφε: «σταματήστε τη μεγάλη ληστεία του νερού».

Οι χθεσινές κινητοποιήσεις ήταν η μεγαλύτερη επίδειξη δύναμης των οργανώσεων κατά της λιτότητας τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, σε αυτές συμμετείχαν έως και 100.000 άνθρωποι, αν και η αστυνομία εκτίμησε ότι ήταν περίπου 30.000

Αφού εξήλθε του προγράμματος διάσωσης, η οικονομία της Ιρλανδίας σημειώνει ανάπτυξη, η οποία εκτιμάται ότι φέτος θα φτάσει το 4,7%.

Η βελτίωση της οικονομίας επέτρεψε στην κυβέρνηση να καταρτίσει τον πρώτο της προϋπολογισμό στον οποίο δεν προβλέπονται νέα μέτρα λιτότητας, για πρώτη φορά εδώ και επτά χρόνια, όμως η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι οι εργαζόμενοι δεν αισθάνονται την ανάκαμψη της οικονομίας.

Περισσότεροι από ένας στους δέκα είναι άνεργοι και υπάρχουν περισσότερα από 100.000 «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια σε σύνολο πληθυσμού 4,6 εκατομμυρίων.

Ο Πολ Μέρφι, του κόμματος της Ένωσης κατά της Λιτότητας στην προεκλογική εκστρατεία του οποίου κυριάρχησε η έκκληση για μποϊκοτάζ στις χρεώσεις των υπηρεσιών ύδρευσης, κέρδισε μία έδρα στο κοινοβούλιο της Ιρλανδίας, η οποία είχε μείνει κενή αφού ένας βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Fine Gael εκλέχθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Μέρφι είπε στους υποστηρικτές του: «Η ανάκαμψη είναι για τους πλούσιους, για το 1% (…) δεν είναι για τους ανθρώπους της εργατικής τάξης».

Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι στις εκλογές για την πλήρωση της κενής έδρας στο κοινοβούλιο, το 57% των ψηφοφόρων ψήφισε υπέρ κάποιου υποψήφιου που τασσόταν κατά των χρεώσεων για τις υπηρεσίες ύδρευσης, ενώ μόνο το 17% για κάποιον από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού.

NewsBeast.gr

 

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.