Γιατί καθυστερεί η υπογραφή της Διακρατικής με την Αυστραλία για τις βίζες

shmaies Aystr-Ellada«Η διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας για χορήγηση βίζας σε 500 άτομα, ηλικίας 18 έως 30 ετών, με δικαίωμα εργασίας έως ένα χρόνο, βρίσκεται σε διαδικασία επικύρωσης η οποία θα διαρκέσει μερικούς μήνες».

Η λακωνική αυτή απάντηση δόθηκε στο «Νέο Κόσμο» από το γραφείο της υπουργού Τουρισμού της Ελλάδας, Όλγας Κεφαλογιάννη.
Όπως προκύπτει, δηλαδή, από την απάντηση, η υπογραφή της συμφωνίας θα καθυστερήσει τουλάχιστον για μερικούς μήνες ακόμη.

Όπως ήδη γράψαμε στο «Νέο Κόσμο» του Σαββατοκύριακου, αν και τον περασμένο Μάιο υπέγραψαν στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, στην Καμπέρα, τη σχετική συμφωνία η υπουργός Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, και ο υπουργός Μετανάστευσης της Αυστραλίας, κ. Σκοτ Μόρισον, εντούτοις αυτή ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί.
Για να τεθεί σε ισχύ, η συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί από την ελληνική Βουλή. Και, μέχρι στιγμής, δεν έχει επικυρωθεί από την ελληνική Βουλή.
Η αυστραλιανή πλευρά λέει ότι αναμένει την επικύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή των Ελλήνων. Ο λόγος που καθυστερεί η Ελλάδα δεν ξεκαθαρίστηκε ακριβώς.
Η αγγλική μας έκδοση δημοσιεύει σήμερα αναλυτικό ρεπορτάζ και δηλώσεις του Έλληνα πρέσβη στην Αυστραλία, κ. Δαφαράνου, της βουλευτή του Εργατικού Κόμματος, Μαρίας Βαμβακινού, και του προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας, Βασίλη Παπαστεργιάδη.

Στο ρεπορτάζ της αγγλικής έκδοσης σημειώνεται ότι η Πολωνία υπέγραψε ανάλογη συμφωνία τον περασμένο Μάρτιο με την Αυστραλία και εφαρμόζεται ήδη από το Μάιο!

Neoskosmos.com

ΓΡΑΦΕΙ Η ΡΗΡ

Αναδημοσιεύσαμε μέρος από το σχετικό άρθρο της συναδέλφου από την Αυστραλία. Εδώ θα σημειώσουμε ορισμένες δικές μας σημειώσεις, σχόλια, αλλά και πληροφορίες επί του θέματος, σε μια προσπάθεια να φωτισθεί η όλη περίπτωση.

Ο χρόνος που χρειάζεται μία συμφωνία  για να τεθεί σε εφαρμογή, ποικίλει από χώρα σε χώρα. Η διαφορά μπορεί να οφείλεται σε γραφειοκρατία ή απλά σε διαφορετικό σύστημα διεκπεραίωσης των διαφόρων Κρατικών υποθέσεων. Ακόμη και στο πόσα υπουργεία  σε κάθε χώρα παρεμβάλονται ως συναρμόδια κλπ.

Επί του συγκεκριμένου θέματος, εκτός από το υπουργείο Εξωτερικών, συναρμόδια είναι και τα υπουργεία Υγείας και, φυσικά, Τουρισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας, τα σχέτικά έγγραφα έπρεπε να φύγουν από το υπουργείο Εξωτερικών για τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, από κει για το υπουργείο Υγείας και, τέλος, για το υπουργείο Τουρισμού που θα κατάρτιζε το Σχέδιο Νόμου για να φθάσει προς ψήφιση στη Βουλή. Στη συνέχεια θα πρέπει να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως για να λάβει ισχύ Νόμου.

Σε κάποιο σημείο της όλης διαδρομής, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες που έφτασαν στην ΡΗΡ, φαίνεται ότι τα έγγραφα παράπεσαν με αποτέλεσμα να προκύψει ένα “αδρανές κενό” όπου κανείς δεν τα αναζήτησε γιατί η κάθε πλευρά υπέτεθε ότι τα είχε η άλλη, ενώ μεσολάβησε και ανασχηματισμός σε κάποια από τα συναρμόδια υπουργεία.

Όταν δημιουργήθηκε ζήτημα, από την έρευνα που έγινε προέκυψε ότι τα έγγραφα είχαν χαθεί με αποτέλεσμα να χρειαστεί να τα στείλει για δεύτερη φορά το υπουργείο Εξωτερικών για να ξαναρχίσει η όλη διαδρομή των εγγράφων από την αρχή!

Ήδη  όλα έχουν πάρει το δρόμο τους και θα χρειασθούν κάποιοι μήνες για την επικύρωσή τους, εκτός φυσικά απροόπτου, όπως θα μπορούσε, υποθετικά, να είναι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες…