Γεροντόπουλος: Είμαστε έτοιμοι για κάθε βοήθεια στους ομογενείς της Ουκρανίας

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Την Μόνιμη Επιτροπή της Βουλής για τον Ελληνισμό της Διασποράς (sic)  ενημέρωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κυριάκος Γεροντόπουλος αναφορικά με τα γεγονότα στην Μαριούπολη που στέρησαν τη ζωή σε 6 ελληνικής καταγωγής ομογενείς πολίτες.

Ο Υφυπουργός είπε ότι το Υπουργείο έχει ήδη προωθήσει στο ελληνικό Προξενείο οικονομική βοήθεια για τις 6 οικογένειες που επλήγησαν από τους όλμους, χάνοντας δικούς τους ανθρώπους.

Ο κ. Γεροντόπουκλος, χωρίς να αποκαλύψει, όπως είπε, απόρρητα στοιχεία, διαβεβαίωσε την Επιτροπή ότι σε συνεργασία με συναρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε, εάν χρειασθεί να εκκενωθούν ή να μεταφερθούν από οποιοδήποτε σημείο της Ουκρανίας ομογενείς προκειμένου να προστατευθούν. Τόνισε μάλιστα ότι ανάλογος “μηχανισμός’ έχει στηθεί και για οποιοδήποτε σημείο του κόσμου όπου υπάρχουν ελληνικής καταγωγής πολίτες.

Τόνισε ακόμη ότι το ΥΠΕΞ και ο ίδιος προσωπικά παρακολουθούν από κοντα τις εξελίξεις στην Ουκρανία, και είναι σε διαρκή τηλεφωνική επικοινωνία με την κυρία Προτσένκο, και τα υπόλοιπα μέλη της εκεί Ομοσπονδίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι -όπως είπε ο κ. Γεροντόπουλος- ακόμη και Κινέζοι έχουν ζητήσει τη συνδρομή των Ελλήνων προκειμένου να μεταφέρουν υπηκόους τους από πληγείσες περιοχές σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Βέβαια, πρόσθεσε, η βοήθεια παρέχεται ανάλογα με τις συνθήκες. Για παράδειγμα ανέφερε ότι η θάλασσα στην Ουκρανία είναι αβαθής με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προσεγγίσουν μεγάλα πλοία και σε περίπτωση που χρειασθεί, η απομάκρυνση πολιτών θα γίνει με άλλα μέσα.

Ο κ. Γεροντόπουλος εκλήθη εκτάκτως από τον πρόεδρο της Επιτροπής , βουλευτή Β΄Θεσσαλονίκης κ. Σάββα Αναστασιάδη για να ενημερώσει την Επιτροπή για την κατάσταση της ομογένειας στην Ουκρανία.

Δεν παρέλειψε δε να τονίσει ότι η πόρτα του γραφείου είναι ανοικτή σε όποιον βουλευτή θέλει να λάβει περισσότερες πληροιφορίες για τις εξελίξεις στην Μαριούπολη.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι με την ευκαιρία της παρουσίας του στην Επιτροπή της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό ο κ. Γεροντόπουλος κάλεσε και πάλι τους εκπροσώπους των κομμάτων να του πάνε τις προτάσεις τους για το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) και εάν θέλουν να γίνει μία ακόμη συνάντηση για την τελική επεξεργασία του νομοσχεδίου, να την ορίσουν από κοινού.

*Φωτογραφία 1ης σελίδας: Αρχείο, από παλαιότερη κατάθεση του κ. Γεροντόπουλο στην  Επιτροπή για τον Απόδημο Ελληνισμό.