Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου – 18 Οκτωβρίου 2014

Οι εξελίξεις στην υπόθεση αποστολής μηνυμάτων μετά την προσωποκράτηση του Δημάρχου Πάφου Σάββα Βέργα και η απόφαση του Δικαστηρίου για άρση του τραπεζικού απορρήτου του κ. Βέργα, οι αποκαλύψεις της εφημερίδας New York Times για τον τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη σχετικά με την παροχή ELA στη Λαϊκή Τράπεζα, η απόφαση για αγορά αυτοκινήτων στους 10 διευθυντές των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων, και η απόφαση της Ευρωβουλής να μην συζητήσει το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, είναι τα κυριότερα θέματα που προβάλλονται στα σημερινά πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

Η “Αλήθεια”, υπό τον τίτλο “Έκλεισαν το στόμα Βέργας και Σολομωνίδου”, γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Σάββας Βέργας και η Μαρία Σολομωνίδου, επικαλούμενοι τις οδηγίες των δικηγόρων τους, επέλεξαν να ακολουθήσουν στο εξής την τακτική να μην απαντούν σε ερωτήσεις ανακριτών στην υπόθεση της αποστολής απειλητικών sms. Αλλού, γράφει για τις δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη για πώληση νέων ομολόγων για έξοδο από το μνημόνιο το 2015 και του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη ότι βρισκόμαστε σε τροχιά ανάπτυξης. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησαν στο Μιλάνο στη διατήρηση ανοικτής γραμμής επικοινωνίας μεταξύ τους.

“Η Σημερινή”, στο κύριο της θέμα με τίτλο “Κάρφωμα από τις ΗΠΑ για τον Π. Δημητριάδη”, γράφει ότι σύμφωνα με τους New York Times, η Λαϊκή Τράπεζα κατάφερνε να εξασφαλίζει ρευστότητα μέσω ELA με την κάλυψη του τέως Διοικητή της ΚΤ Πανίκου Δημητριάδη. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι ο κυπριακής καταγωγής ιδρυτής της εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης Deep Mind, Ντέμης Χασάμπης, συγκαταλέγεται μεταξύ των Λονδρέζων με τη μεγαλύτερη επιρροή για το 2014, πίσω από τον Βρετανό ΥΠΟΙΚ και τον Δήμαρχο του Λονδίνου. Αλλού, γράφει ότι σε απευθείας δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου παραπέμφθηκαν οι τρεις ύποπτοι για την κλοπή του πίνακα του Ντεγκά.

“Ο Φιλελεύθερος”, κάτω από τον τίτλο “Αυτοκίνητα για διευθυντές”, γράφει ότι προνόμια στους διευθυντές Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων μοιράζει εν μέσω κρίσης ο Συνεργατισμός. Συγκεκριμένα, αγοράζονται δέκα αυτοκίνητα 25 χιλιάδων το ένα για τους δέκα διευθυντές των ΣΠΙ. Αλλού, γράφει ότι την ώρα που η Cyta πληρώνει τεράστιες ζημιές για την Cyta Hellas, διαπιστώνεται ότι σημαντικά ποσά που έδινε και θα δίνει για ακόμη 11 χρόνια η θυγατρική εταιρεία σε άλλη ελλαδική εταιρεία, πιθανόν να αποτελούν σπατάλη. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι οι πρόσφυγες από τη Συρία που φιλοξενούνται στην Κοκκινοτριμιθιά βρήκαν κλειστές τις πόρτες στις πρεσβείες που αποτάθηκαν για βίζα.

Η “Χαραυγή”, στο κύριο πρωτοσέλιδο της θέμα με τίτλο “Αμηχανία μετά την ψυχρολουσία”, γράφει ότι ανακουφισμένη εμφανίζεται η Κυβέρνηση Αναστασιάδη από το όχι της Ευρωβουλής για συζήτηση των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, “αφού όπως αποδείχτηκε για άλλη μια φορά πιάστηκε αδιάβαστη”. Αλλού, γράφει ότι με διάταγμα αίρονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί του Δημάρχου Πάφου, ενώ θα διεξαχθεί έρευνα και στο Κτηματολόγιο στην υπόθεση των απειλητικών μηνυμάτων. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι από τον προϋπολογισμό του 2015 απουσιάζουν τα κονδύλια για την ανάπτυξη, τα οποία θα ενεργοποιήσουν την οικονομία.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα Cyprus Mail, υπό τον τίτλο “Η Λαϊκή παραφουσκωνόταν για να επιπλέει”, γράφει στο κύριο της θέμα ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times ο τέως Διοικητής της ΚΤ Πανίκος Δημητριάδης επέμενε στην παροχή ρευστότητας μέσω ELA σε μια τράπεζα που πέθαινε. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι το Δικαστήριο επέτρεψε την άρση του τραπεζικού απορρήτου του Δημάρχου Πάφου, για σκοπούς ερευνών της υπόθεσης των απειλητικών μηνυμάτων. Αλλού, γράφει ότι οι ηγέτες της Ρωσίας και της Ουκρανίας προχώρησαν σε συμφωνία για το αέριο, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης Κορυφής Ευρώπης-Ασίας στο Μιλάνο.

(ΚΥΠΕ/ΘΚΕ/ΜΜ)