“Χειρότερη από τα Ίμια η πρόκληση στην κυπριακή ΑΟΖ”

Εκρηκτική είναι η κατάστασης στην Κύπρο μετά την κίνηση της Τουρκίας να στείλει το σεισμογραφικό σκάφος Barbaros για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανοικτά του κόλπου της Λάρνακας.

«Η πρόκληση είναι χειρότερη από τα Ίμια. Φανταστείτε τι θα είχε γίνει αν η Κύπρος ήταν άλλο κράτος και είχε στείλει στο σημείο το Πολεμικό Ναυτικό του. Θα είχαμε σύρραξη», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού Πρόδρομος Προδρόμου, στενός συνεργάτης του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη.

Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση των τουρκικών κινήσεων αναμένεται να ανακοινώνει η Λευκωσία εντός της Τρίτης, μετά και τη νέα συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου υπό τον κ. Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με κυπριακά μέσα ενημέρωσης, πρώτο διπλωματικό βήμα της Λευκωσίας θα είναι να επιδιώξει το «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην Ε.Ε., πρόταση που ενδέχεται να τεθεί από τον κ. Αναστασιάδη κατά τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής που αρχίζει την Πέμπτη.

Παράλληλα, δεν αποκλείεται προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Έντονη ήταν χθες Δευτέρα και η αντίδραση της Αθήνας. Αν η Τουρκία επιμείνει στις κινήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ, τότε δεν μπορεί να υπάρξει πλαίσιο για την επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Παράλληλα, ο έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε πως η Άγκυρα δημιουργεί μια «εστία κρίσης» στην Κύπρο τη στιγμή που μαίνονται οι αγώνες κατά του τζιχαντισμού και της διεθνούς τρομοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και κατηγορεί την Τουρκία πως φέρει «τεράστια ευθύνη» για τη «διάσπαση» του ευρωπαϊκού μετώπου.

Πηγή: skai.gr